StoryEditor

Kedy skončí veľký bojkot reprezentácie? Pozrite si tri scenáre

14.09.2015, 00:00
Desiatky hráčov odmietajú reprezentovať, zväz chystá zmeny na ich upokojenie. Čo bude nasledovať? Prečítajte si scenáre podľa HN.

Chcú nové voľby prezidenta hokejového zväzu. Tie júnové považujú hráči okolo Michala Handzuša za neférové a nedemokratické. Preto sa desiatky hokejistov rozhodli odmietnuť reprezentačný dres Slovenska. Až dokým zväz nerozhodne o zmenách v pravidlách a nevyhlási dátum nových volieb. Podľa informácii HN z prostredia hokejového zväzu sa prezident hokeja Igor Nemeček a výkonný výbor pod ním chystá verejnosť aj dotknutých hráčov informovať o zmenách vo volebných pravidlách. A podľa všetkého je v hre aj možnosť predčasných volieb. „Tie sa však neuskutočnia skôr ako v auguste budúceho roka,“ uviedol náš zdroj. Dokedy teda bude trvať tento ľadový konflikt medzi hokejistami a zväzom? HN vám prinášajú tri najpravdepodobnejšie scenáre, ktorými sa bude v nasledujúcich mesiacoch uberať slovenský hokej.

1. Nové voľby

Pravdepodobnosť: 75 percent

Bojkotujúci reprezentanti dosiahnu svoje a hokejový zväz vyhlási nové voľby na prezidenta zväzu. Táto alternatíva je v súvislosti s upokojením vyhrotenej situácie najpravdepodobnejšia. No ešte pred samotnými voľbami by sa malo pristúpiť k zmenám stanov – volebných pravidiel. Aby sa už neobjavili sťažnosti na ich neférovosť a prebehli tak, aby funkcionári aj hokejisti boli spokojní. Podľa neoficiálnych informácii by po novom už vo voľbách nemali hlasovať zástupcovia zväzu a šéfovia odborných komisií, ale najmä hokejové kluby. Každý jeden, či sú to Košice alebo Detva, by mali disponovať jedným hlasom. Otázne je, či by sa aj pri opakovanom víťazstve Nemečka neobrátili hráči reprezentácii Slovenska chrbtom. Zdá sa totiž, že len prehra Nemečka by slovenský hokej vrátila do normálnych koľají.

2. Zmeny stanov, žiadne voľby

Pravdepodobnosť: 20 percent

Ešte v júli, krátko po voľbách, podpísalo vyhlásenie proti vedeniu zväzu 27 hokejistov. Žiadali v prvom rade zmeny pravidiel, o nových voľbách vtedy nebola reč. Čiže môže sa stať, že zväz sa zaviaže zmeniť tieto pravidlá s tým, že prezident Nemeček vo funkcii ostane až do konca volebného obdobia – do leta 2019. Takýto výstup by bol najhoršou správou pre slovenský hokej, keďže bez nových volieb by hokejisti naďalej odmietli reprezentovať. Bez elitných mien by sa národný tím len so šťastím dokázal udržať v A-kategórii majstrovstiev svete. V prípade neúspechu by zodpovednosť za vypadnutie hádzali obe v konflikte zainteresované strany na tú druhú. No existuje aj možnosť, že zväz zmení volebné stanovy a pripomienky bojkotujúcich hokejistov už ďalej riešiť nebude.

3. Odstúpenie Nemečka

Pravdepodobnosť: 5 percent

Alternatíva, ktorá by bola podľa mnohých fanúšikov a najideálnejšou a okamžite by ukončila studenú vojnu v našom hokeji. No zároveň treba podotknúť, že je aj vysoko nepravdepodobná. Šéf zväzu Igor Nemeček bol totiž podľa platných pravidiel riadne zvolený za prezidenta zväzu. A do funkcie ho chceli nielen „zamestnanci“ zväzu ako bývajú označovaní šéfovia odborných komisií, ale aj zástupcovia viacerých vtedy extraligových či prvoligových klubov. Situácia sa kvôli záujmových nezhodám môže napokon vyhrotiť až natoľko, že Slovensko naozaj vypadne z A-kategórie majstrovstiev sveta. Tento kritický moment by mohlo Nemečkovo rozhodnutie odstúpiť urýchliť.

01 - Modified: 2007-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Španielsku sa začal proces v kauze Gescartera
01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 03 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku? 04 - Modified: 2023-07-27 13:22:11 - Feat.: - Title: Martikán ako cudzinec? Mojou hlavnou motiváciou je, že chcem ešte jazdiť, tvrdí olympijský šampión 05 - Modified: 2023-06-23 12:50:06 - Feat.: - Title: Šéftréner SAZ Radoslav Dubovský hodnotí vystúpenie slovenskej výpravy v II. divízii ME družstiev v Chorzówe v rámci Európskych hier
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 18:27