StoryEditor

V Montreale ma pochválili. Teraz idem bojovať o zmluvu v NHL

04.01.2014, 14:03
Veľký talent slovenského hokeja Martin Réway v rozhovore pre HN.

Na juniorskom šampionáte ukázal, že je veľkým talentom slovenského hokeja. Iba 19-ročný líder tímu Martin Réway teraz bude bojovať o nováčikovskú zmluvu v najlepšej súťaži sveta NHL. "Ľudia z Montrealu ma pochválili, moje šance sú tak vyššie," hovorí pre HN Réway.

Môže vám tento vydarený turnaj pomôcť v hokejovej budúcnosti?
Myslím si, že mi to pomôže, ale ja som sa počas turnaja snažil sústrediť na zápas, nie na budúcnosť. Nepozeral som sa na to, či je na tribúne niekto z Montrealu Canadiens alebo nie. Ale darilo sa mi a som rád, že som sa presadil. Teraz sa budem snažiť ukázať svoje kvality aj v ďalšom priebehu sezóny.

Na juniorskom šampionáte ste boli lídrom tímu a v štatistikách patríte medzi elitu (momentálne tretie miesto v produktivite). Priblížili ste sa tak k nováčikovskej zmluve v NHL? 
Samozrejme, každý hráč chce mať zmluvu v NHL a je to aj môj cieľ. Chcel by som podpísať tento rok nováčikovský kontrakt s Montrealom a potom sa presadiť aj v kempe na novú sezónu. 

Hovorili ste s ľuďmi z Montrealu o tom, či s vami počítajú?
Odkedy ma v minulom roku draftovali, tak so mnou počítajú. Záleží iba na mne, ako túto šancu dokážem využiť. Sledovali ma na šampionáte a počas sezóny sme v kontakte. Hrám teraz v juniorskej zámorskej lige za Gatineau a mám to blízko do Montrealu, tak sme v kontakte. A hneď po poslednom zápase na šampionáte mi volali.

Ako hodnotili vaše výkony?
Pochválili ma a bol som pre nich príjemným prekvapením. Boli spokojní aj s mojou produktivitou, čo mi zvyšuje šancu na nováčikovskú zmluvu v najlepšej lige sveta. 

Je vaším cieľom sa presadiť v NHL?
Pre mňa je dôležité v prvom rade to, že mi zámorský štýl vyhovuje a baví ma hrať hokej v Kanade. Mám z neho radosť a keď budem drieť, dostaví sa aj úspech.

O niečo vyše mesiac je olympiáda. Máte šancu sa predstaviť aj v seniorskej reprezentácii?
To by bolo fanstatické. Ale samozrejme, sú tam veľkí hráči. Skôr si myslím, že mám šancu na majstrovstvá sveta v Bielorusku ako na olympiáde. Ale rozhodnutie je iba na trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi. 

Bol sa však na vás pozrieť aj na šampionáte vo Švédsku.
Bol vo Švédsku a videl ma v niektorých zápasoch, osobne sme sa však nestretli. Každá jedna chvála alebo myšlienka na olympiádu vás môže rozhodiť a potom sa neviete skoncentrovať. Keď však tá šanca príde, tak ju využijem. Myslím si, že sa do reprezentácie dostanem, ale je to ešte otázka času. 

Na turnaji ste však ukázali, že ste veľkým talentom nášho hokeja. Čakali ste takú produktivitu?
Mne sa celkom darilo aj v príprave a aj počas sezóny, a potom aj vo Švédsku. Je to pekné, že som urobil body, ale dôežitý je vždy výsledok mužstva. 

Mali ste byť lídrom a úlohu ste splnili. 
Bol som na túto úlohu pripravený, aj na tlak, ktorý bol vyvíjaný. Snažil som sa pomôcť tímu, ale v poslednom zápase sa ani mne ani nikomu nedarilo.  

Vo štvrťfinále sme dostali od Švédov debakel. Ako teda hodnotíte šampionát?
Chceli sme zdolať Nemcov a vyhnúť sa tak bojom o záchranu. To sa nám aj podarilo. V posledných dvoch zápasoch sa nám však prestalo dariť. A vo štvrťfinále už boli Švédi o triedu lepší, nemali sme žiadnu šancu ich zdolať.

 

01 - Modified: 2005-11-21 07:15:31 - Feat.: 0 - Title: INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 16. 11. 2005
01 - Modified: 2024-04-07 04:53:30 - Feat.: - Title: Slafkovský asistoval, na výhru Montrealu to však nestačilo 02 - Modified: 2024-03-08 13:47:14 - Feat.: - Title: Trend sa pomaly otáča, v NHL pribudol ďalší Slovák. Budúcnosť môže byť svetlá, hovorí kouč juniorov 03 - Modified: 2024-03-08 06:16:26 - Feat.: - Title: V NHL nastúpil ďalší Slovák. Vo veku 27 rokov zažil premiéru Patrik Koch 04 - Modified: 2023-12-31 06:45:17 - Feat.: - Title: Slováci v NHL: Nemec bol najvyťaženejší hráč New Jersey, Slavkovský hral opäť v prvom útoku 05 - Modified: 2023-12-08 08:01:50 - Feat.: - Title: VIDEO: Šimon Nemec si otvoril strelecký účet v NHL, zaznamenal víťazný gól
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 04:13