StoryEditor

Ronaldo: Ak si niekto myslel, že budeme šampiónmi, bol na omyle

23.06.2014, 10:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Necelých 30 sekúnd delilo amerických futbalistov od zabezpečenia si miestenky do osemfinále. V nedeľňajšom zápase v manauskom pralese s Portugalskom boli blízko toho, aby na MS v Brazílii vyhrali druhý zápas za sebou, čo by dokázali v histórii svetových šampionátov prvýkrát od roku 1930. Gól Portugalčana Silvestreho Varelu v piatej minúte nadstaveného času však napokon znamenal konečnú remízu 2:2. Pre hráčov z Pyrenejského polostrova výsledok vykresal aspoň teoretickú šancu na postup do ďalších bojov.

V Aréne Amazonia poslal Portugalsko do vedenia už v 5. minúte Nani po hrubej chybu amerického obrancu Geoffa Camerona, po zmene strán skóre otočili Jermaine Jones a Clint Dempsey. O deľbe bodov napokon rozhodol po centri Cristiana Ronalda v samom závere striedajúci Varela.

Američanov mrzel gól v posledných sekundách zápasu, ale v konečnom dôsledku ich tešil fakt, že sa výrazne priblížili k postupu do osemfinále. V záverečnom vystúpení v základnej G-skupine ich čaká Nemecko, prípadná remíza by zaručila ďalší progres obom tímom.

Tréner USA Jürgen Klinsmann okamžite po stretnutí odmietol dohady, že využije svoje známosti a vplyv z histórie na to, aby sa s Nemcami dohodol na deľbe bodov. "Akékoľvek kamarátstvo či známosti pôjdu bokom. Ide o tvrdý biznis," uviedol Klinsmann, ktorý so súčasným trénerom Nemecka Joachimom Löwom viedli tím na MS 2006.

Americkí hráči vedeli, že v nedeľu v Manause mali na dosah historický úspech. "Vyhrať na MS dva zápasy po sebe by bolo super. Avšak my sme Američania, vyzerá to tak, že radi robíme veci tou zložitejšou cestou," s úsmevom hodnotil duel kapitán USA Dempsey, po góle ktorého viedol jeho tím v 81. minúte 2:1. "Boli sme veľmi blízko k triumfu, delili nás len sekundy. Veľká škoda gólu súpera, padol z tej úplne poslednej šance v zápase," sklamane krútil hlavou obranca Matt Besler.

Viac smutní po stretnutí boli Portugalčania. Po zahanbujúcej prehre v ich úvodnom vystúpení na šampionáte proti Nemecku (0:4) chceli proti USA odčiniť nevýrazný výkon a hlavne naplno bodovať. Už pred stretnutím sa však museli vysporiadať s viacerými prekážkami. Do duelu nezasiahla zranená brankárska jednotka Rui Patricio a ani potrestaný stopér Pepe.

Pre krajného obrancu Fabia Coentraa sa turnaj skončil po zranení stehenného svalu už po prvom zápase, zdravotné problémy mal aj útočník Hugo Almeida, ktorého v základnej zostave v nedeľu nahradil Helder Postiga. Stopercentne fit nebol ani hviezdny krídelník Cristiano Ronaldo. Portugalčania hrali aktívne, ale z prvopolčasového tlaku vyťažili iba vedúci gól Naniho. Američania postupne vyrovnali hru a v druhom polčase dosiahli aj gólový obrat. Všetko tak musel zachraňovať v posledných sekundách Varela.

"Naša šanca stále žije, ale už to nebudeme mať len vo vlastných rukách. Na šampionát sme sa dostali cez baráž, už vtedy proti Švédom sme neboli favoritmi. Ak si niekto myslel, že sa tu v Brazílii staneme majstrami sveta, mal veľmi vysoké očakávania. Predviedli sme dobrý futbal, ale viaceré mužstvá tu majú lepšie výbery. V poslednom zápase musíme hrať naplno, veď vo futbale je všetko možné," povedal po stretnutí proti USA Cristiano Ronaldo. Portugalsko sa vo svojom záverečnom vystúpení v základnej G-skupine stretne s Ghanou.

01 - Modified: 2006-07-06 14:48:00 - Feat.: 0 - Title: ECB ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 2,75 %
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:31 - Feat.: - Title: Juventus Turín prehral súdny spor s Ronaldom. Hviezdnemu kanonierovi musí zaplatiť 10 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 03 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 04 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu 05 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 12:19