StoryEditor

Slovenský futbal chystá ekonomickú revolúciu. Hráčom zmení platy

29.10.2014, 23:00
Profesionálni športovci majú byť zamestnancami klubov. Tie sa boja zvýšených nákladov.

Je profesionálny futbalista, a tak, ako väčšina jeho spoluhráčov, je dnes živnostník. Pri zárobku 2500 eur mesačne mu takto po odrátaní daní a odvodov ostane 1901 eur. To sa však má zmeniť. Už v budúcom roku by sa mal stať riadnym zamestnancom klubu, pre ktorý hrá. A z jeho zárobku by zostal čistý príjem už iba 1789 eur. Prečo by teda vymieňal živnosť za riadny pracovný pomer? Odpoveď je jednoduchá – lebo bude musieť. Tlačí na to totiž Európska futbalová asociácia UEFA. Tá zdôraznila, že štandardný pracovnoprávny vzťah futbalistov bude požadovať vo všetkých krajinách, kde pôsobí. A výnimkou nebude ani Slovensko, keďže aj u nás platí, že väčšina profesionálnych futbalistov sú živnostníci. „Pracovná skupina už pripravuje zákon o športe, ktorého obsahom by mala byť aj pracovnoprávna zmluva v športe,“ reagoval hovorca Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný.

No hoci sú riadne pracovnoprávne zmluvy v zahraničí bežné, domáce kluby z novinky nie sú nadšené. Po zmene im totiž pribudne povinnosť platiť za hráčov odvody či plniť si ďalšie povinnosti zamestnávateľa. „Znamenalo by to pre nás jednoznačne väčšie náklady,“ uviedol manažér Slovana Petr Kašpar. Navyše všetky doterajšie zmluvy s hráčmi, uzavreté aj na niekoľko rokov dopredu, by tak podľa neho bolo treba prehodnotiť.

Zákonník práce nepustí

Situácia u nás pritom trvá už roky. A podľa odborníkov ju nechcel nikto ani riešiť. Kým klubom vyhovovali nižšie náklady na hráčov, z výhody ťažili aj samotní futbalisti. Ako živnostníci si totiž mohli do nákladov zarátať trebárs aj rehabilitácie, pobyt pri mori či ďalšie aktivity.


Čítajte aj: Súčasný stav vyhovuje klubom aj hráčom


Futbalový agent a športový právnik Jozef Tokoš však poukazuje na to, že živnosti futbalistov sú obchádzaním zákona. Hráči totiž spĺňajú všetky znaky závislej práce a k samostatnej zárobkovej činnosti majú ďaleko. Futbalový zväz však argumentuje, že iné riešenie u nás zatiaľ neexistuje, a to pre nedostatočné zákony. „Profesionálny futbalista a aj klub objektívne nedokážu nebyť v rozpore s aktuálne platným Zákonníkom práce,“ dodal Čurný. Za pravdu mu dali aj odborníci. Exminister práce Jozef Mihál (SaS) poukázal na pracovný čas, ktorý majú bežní zamestnanci maximálne v rozsahu 40 hodín týždenne, čo futbalistom nemôže stačiť. A rovnako nereálne sú aj dva dni odpočinku v týždni či rozsah dovolenky v roku.

Pomôcť má zákon

K riešeniu má prispieť aj ministerstvo školstva. To pripravuje nový zákon o športe, ktorý má riešiť aj zamestnávanie profesionálnych športovcov zo strany klubov. Teda nielen futbalistov, ale aj hokejistov či iných športovcov. „Zohľadnili by sa potrebné odchýlky od Zákonníka práce, ktoré si vyžaduje špecifický charakter športovej činnosti,“ avizovala hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Podľa odhadov futbalového zväzu by nové druhy pracovných pomerov mali v praxi začať platiť do dvoch rokov. A napriek tomu, že hrozí aj zníženie príjmov futbalistov, tí by proti zmenám nenamietali. Podľa futbalistu Erika Grendela by ich to totiž odbremenilo aspoň od záležitostí, ktoré dnes musia riešiť sami. Napríklad aj spomínaného platenia odvodov či daní. „A teda aj od platenia účtovníčky, ktorá tieto veci pripravuje,“ povedal pre HN Grendel.

01 - Modified: 2006-12-05 08:20:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ nebude kompletná bez Turecka, podľa USA
01 - Modified: 2024-04-14 22:16:51 - Feat.: - Title: Ja som operátor výroby, kto je viac? 02 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-17 08:56:29 - Feat.: - Title: Sociálne poistená je iba necelá polovica SZČO, hlási Slovenský živnostenský zväz 05 - Modified: 2024-03-15 12:46:35 - Feat.: - Title: Živnostníci nepotrebujú od štátu dotácie, skôr odborné poradenstvo, vraví viceprezident zväzu Palenčár
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:57