StoryEditor

Růžička vzal úplatok, tvrdí podnikateľ

15.04.2015, 00:00
Tréner českých hokejistov Vladimír Růžička má problém. Otec hráča podal trestné oznámenie

V kauze trénera českej hokejovej reprezentácie Vladimíra Růžičku padlo prvé trestné oznámenie. Podal ho muž, ktorý chce preveriť tvrdenie podnikateľa Miroslava Palaščáka, podľa ktorého Růžička prijal úplatok pol milióna korún za to, že jeho syna presadí v hokeji. Vlani v novembri si však Palaščák pýtal peniaze naspäť, lebo za ne podľa jeho slov „nič nedostal“.

„O celej veci s pánom Palaščákom som vedel už asi rok. Povedal som mu však, že keď nemá dôkaz, keď nemá nahrávku, tak nemá zmysel podávať to na políciu,“ povedal redakcii iDNES. cz šéf serveru Protikorupcnilinka. cz Jiří Jehlička, ktorý oznámenie podal. Upozornil na to server TN. cz.

Podľa Jehličku trestné oznámenie nesmeruje priamo na trénera Růžičku, ale je poňaté ako podnet, aby sa polícia celou záležitosťou začala zaoberať. Protikorupčná polícia však nepotvrdila, že oznámenie prevzala. „Nikdy neoznamujeme ani nepotvrdzujeme, či sme dostali nejaké trestné oznámenie,“ povedal hovorca Útvaru odhaľovania korupcie a finančnej kriminality Jaroslav Ibehej. Jehlička dokument podal v utorok ráno.

Polícia sa už prípadom zaoberá bez ohľadu na trestné oznámenie. „Neviem, že by sme v tejto chvíli riešili nejaké trestné oznámenie. Preverujeme to na základe našej zákonnej povinnosti,“ povedal iDNES. cz hovorca pražskej polície Tomáš Hulan.

Růžička poslal svoje vyjadrenie Českému zväzu ľadového hokeja (ČSLH). Ten obvinenie nechce komentovať. „Trestné oznámenie môže podať ktokoľvek na kohokoľvek, nemusí byť predmetné. ČSLH by sa vyjadril až k prípadným výsledkom vyšetrovania. Všetko ostatné sú iba špekulácie,“ povedal iDNES. cz hovorca zväzu Zdeněk Zikmund.

Pol milióna za prísľub synovej kariéry

Informácia o Palaščákovom obvinení trénera českej hokejovej reprezentácie Vladimíra Růžičku z prijatia úplatku zverejnila utorňajšia MF DNES. Palaščák tvrdí, že Růžička v roku 2012 a 2013 prijal dva úplatky v celkovej výške pol milióna korún. Růžička mu za to mal zabezpečiť, že jeho 23-ročný syn urobí v hokeji kariéru.

To sa však nestalo a 6. novembra 2014 si Palaščák dohodol s trénerom schôdzku, ktorú si nahrával skrytou kamerou. Na nej Růžičkovi vytkol, že za svoje peniaze nič nedostal. Tréner mu peniaze vrátil.

Nahrávku Palaščák zverejnil na internete. „Očakávam, že keď niekomu dám 500-tisíc, tak očakávam, že za to dostane šancu, a on tú šancu nedostal,“ hovorí na nej otec mladého hráča. „Dali ste to za to, že trénoval tu,“ oponuje mu Růžička.

HC Slavia Praha sa od kauzy dištancoval, hoci v čase, keď Růžička preberal od podnikateľa peniaze, bol trénerom, členom predstavenstva a športovým riaditeľom. „Spojovacím článkom je síce osoba Vladimíra Růžičku, ale ten konal sám za seba, nie za klub,“ uviedlo vedenie klubu v tlačovej správe.

Šéf Protikorupčnej linky dúfa, že jeho podnet nezostane osamotený. „Čakáme, že sa ozvú ďalší ľudia, ktorí sa pohybujú okolo hokeja alebo v športe a majú podozrenie na niečo podobné. Malo by sa raz a navždy vyjasniť, kde je hranica medzi sponzorským darom a korupciou v športe,“ povedal Jehlička.

01 - Modified: 2007-05-10 10:59:00 - Feat.: 0 - Title: Putin príde rokovať o kaspických energetických zdrojoch
01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 03 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 04 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 05 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:38