StoryEditor

Pusti góly a zarobíme. Českom otriasol škandál so stávkami

25.08.2014, 16:08
Autor:
iDnesiDnes

V piatok český hokejový zväz oznámil, že juniorský zápas medzi Litvínovom a Českými Budějovicami bol odložený kvôli snahe hosťujúceho hráča o ovplyvnenie výsledku. Čo sa za tou vetou skrýva? Stávky a snaha ľahko zarobiť!

Ešte minulý týždeň stávková kancelária Tipsport lákala: "Neprehliadnite novinku v našej širokej ponuke. Stavte si na zápasy hokejovej extraligy juniorov."

O tri dni neskôr sa vďaka tejto "bohumilej" novinke musel zrušiť duel medzi Litvínovom a Českými Budějovicami a o jedného z budějovických hráčov sa zaujíma polícia. Hoci hokejový zväz nechce prípad príliš medializovať, asistent litvínovského trénera Jaroslav Hübl pre MF DNES opísal kauzu detailne: "Kontaktovali nášho hráča s tým, že je v Tipsporte kurz 4,5, tak aby to pustil a aby si stavili."

Kontaktovaný hráč, ktorým podľa informácií MF DNES bol brankár Patrik Spěšný, celú vec nahlásil trénerom Robertovi Reichlovi a práve Hüblovi. „Som rád, že za nami prišiel. Celé mužstvo ho ocenilo a potľapkalo po chrbte," povedal Reichel, majster sveta i olympijský šampión z Nagana. „Bol som v šoku, stretol som sa s tým prvýkrát."

Následne sa spojil s prezidentom hokejového zväzu Tomášom Králom a šéftrénerom reprezentácie Slavomírom Lenerom, ktorí chceli, aby bola privolaná polícia. Tá potom "zabezpečila" aj esemesku, ktorú litvínovský hráč dostal.

Ešte v piatok dopoludnia pritom hokejoví šéfovia plánovali usporiadať v týždni tlačovú konferenciu, na ktorej by bol predstavený nový sponzor juniorskej ligy. Teraz sa o často prehliadanej súťaži píše viac než dosť.

Len pre vašu predstavu: ak by niekto na výhru Budějovíc stavil napríklad sto eur, vyhral by 450 eur, čo sú u mladíkov, ktorí si hokejom ešte nezarábajú, veľmi slušné peniaze. „Ja som bol prekvapený, že je to vôbec v ponuke. Bohužiaľ to potom môže niektorého, jednoduchého 'chlapca zlákať," povedal tréner Hübl.

A Stanislav Bednařík, manažér budějovického klubu, k stávkam dodáva: "Nie je to šťastné, pretože v týchto nižších súťažiach ide zápas ovplyvniť oveľa jednoduchšie."

Klub potom podozrivého hráča vyradil z kádra. Keďže ešte nemal ani osemnásť rokov, nemôže byť jeho meno zverejnené. V nedeľu večer mimoriadne zasadalo aj valné zhromaždenie klubu.

A aj keď sa zdá, že išlo skôr o „chlapčenský výstrelok“ než o nejakú mafiánsku praktiku, ako to bolo v nedávnej stávkarskej kauze vo futbale, v prípade dokázania viny neminie hráčov disciplinárny trest od hokejového zväzu.

Bednařík dokonca hovorí: „Ak pôjde o úmysel, som pre exemplárny trest." Aj Hübl súhlasí: "Ako srandu to nevidím. A ak áno, tak je hrozne hlúpa."

Vinník pritom nebol vôbec nominovaný na spomínaný zápas, na ktorý inak Budějovice dorazili. Až v Litvínove sa dozvedeli, že stretnutie je odložené. 

Hráč situáciu vysvetľoval ako špičkovanie a nepochopený vtip, ktorý zašiel ďalej, než si vôbec dokázal predstaviť. A ubezpečoval prítomných, že v žiadnom prípade nechcel ovplyvniť zápas,“ uviedol klub v nedeľu večer v oficiálnom vyhlásení.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-09-27 18:42:00 - Feat.: 0 - Title: Školy v okrese Žilina vyzbierali cez 2 percentá dane z príjmov takmer 1,3 milión
01 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 02 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 03 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 04 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 05 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 03:51