StoryEditor

Murray to dokázal. A zapísal sa do histórie tenisu

07.07.2013, 17:13
Autor:
tasr, redtasr, red
Aktualizované | Andy Murray vyhral Wimbledon ako prvý britský tenista po 77 rokoch.

Britský tenista Andy Murray sa stal prvýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Rodák zo škótskeho Dunblane 7.7. ukončil 77-ročné čakanie fanúšikov na triumf domáceho hráča na tráve All England Clubu. Vo finále si ako nasadená dvojka poradil so šampiónom z roku 2O11 a turnajovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom v troch setoch 6:4, 7:5 a 6:4. Doposiaľ posledným britským wimbledonským víťazom bol v roku 1936 Fred Perry. Pre Murrayho je to druhá trofej z podujatá veľkej štvorky, vlani triumfoval na US Open po päťsetovom víťazstve nad Djokovičom.

Zverenec trénera Ivana Lendla bol vo finále Wimbledonu aj vlani, prehral však s grandslamovým rekordérom Švajčiarom Rogerom Federerom. O mesiac neskôr získal na trávnatom centrálnom dvorci olympiské zlato a v nedeľu sa dočkal životného úspechu. Murray zinkasuje prémiu 1,6 milióna libier, do rebríčka ATP Entry si pripíše 2000 bodov. Djokovič nevyužil šancu na zisk siedmeho grandslamového titulu. Doplatil na príliš veľký počet nevynútených chýb, na konci druhého setu ho vykoľajila slovná kontroverzia s empajrovým rozhodcom Mohammedom Lahyanym. Napriek finálovej prehre si zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v pondelok upevní pozíciu lídra svetového rebríčka, vlani totiž skončil už v semifinále na rakete Federera.     

Murraymu vyšiel úvod zápasu s Djokovičom, keď v treťom geme po víťaznom bekhendovom krose prelomil súperovo podanie. "Nole" síce bleskovo kontroval rebrejkom, za stavu 3:3 však opäť stratil servis a Murray už dotiahol prvý set do úspešného konca. Brit ťažil z výbornej defenzívy, v dôležitých momentoch si dokázal pomôcč kvalitným prvým podaním. Na začiatku druhého dejstva Djokovič spresnil hru, zlepšil pohyb a po rýchlom brejku si vybudoval náskok 4:1. Murray však v ďalších minútach vyrovnal na 4:4. K jednému z kľúčových momentov zápasu prišlo za stavu 5:5, keď sa Djokovič pohádal z empajrovým rozhodcom Lahyanim. Srb už nemal k dispozícii Jastrabie oko a vehementne protestoval proti tomu, že čiarový rozhodca označil loptičku z rakety Murrayho ako dobrú. Srb stratil koncentráciu, prišiel o podanie a aj druhý set sa stal korisťou Brita.   

  

Hneď na začiatku tretieho dejstva Murray zobral rozhodenému Djokovičovi podanie a ujal sa vedenia 2:0. Srb však nezložil zbrame, začali mu vychádzať returny i dropšoty a otočil na 4:2. Na Murrayho doľahla menšia kríza, rýchlo sa však spamätal. Aj vďaka skvelej akcelerácii pri dobiehaní loptičiek získal štyri gemy v rade a naplnil sen britských fanúšikov. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise v poradí šiesty mečbal, prerušil sériu troch prehier s Djokovičom a upravil vzájomnú bilanciu na 8:11. Murray v dramatickom desiatom geme nevyužil vedenie 40:0, potom musel odvracať tri mečbaly, no neľahkú koncovku napokon zvládol.

sety 1. set 2. set 3. set
Novak Djokovič 0 4 5

4

Andy Murray 3 6 7 6
01 - Modified: 2004-11-12 05:18:26 - Feat.: 0 - Title: Avíza
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 06:28