Reuters
StoryEditor

Tajomstvo letu do Tokia: Česi zrejme podvádzali, zmenili zasadací poriadok

03.08.2021, 12:41
Autor:
ČTKČTK
Opatrenia olympijského výboru na palube lietadla sú pod paľbou ostrej kritiky.

Predseda českej Národnej športovej agentúry Filip Neusser v pondelok uviedol, že má informáciu, že zástupcovia Českého olympijského výboru po prílete do Tokia podvádzali. Keď zistili, že je jeden z pasažierov pozitívny, zmenili zasadací poriadok.

"Počul som od športovcov, že špeciál doletel do miesta dejiska a v momente, keď na letisku zistili, že jeden z pasažierov bol pozitívne testovaný, tak podľa mojich informácií zamenili takzvaný seating list, teda poradie pasažierov a nahlásili organizátorom a japonskej hygiene úplne niekoho iného, kto sedel okolo pozitívneho pána doktora Voráčka," povedal Neusser v Českej televízii.

​Tento podnet dal podľa svojich slov hygiene. "Tie otázky idú smerom na Český olympijský výbor dosť jasne. Počkám na výsledky vyšetrovania, a potom sa budem pýtať organizátorov alebo napríklad hygieny v Japonsku a samozrejme organizátora ČOV, ako postupovali," dodal Neusser.

Český olympijský výbor výsledky vyšetrovania nekomentoval. "Pre nás sú v tejto chvíli prioritné výsledky a výkony českých športovcov, ktorí sa na olympijské hry pripravovali niekoľko rokov. Vyšetrovanie letu, ktoré ešte nebolo ukončené, zatiaľ komentovať nechceme," uviedol vo vyjadrení predseda Českej únie športu Miroslav Jansta.

Pochybnosti o zmenách v zasadacom poriadku boli už skôr. Zdroje iDNES Premium hovorili o tom, že sa zástupcovia olympijského výberu obetovali a medzi kontakty nahlásili svojich ľudí, miesto športovcov. Nechceli tak reprezentantov ochudobniť o štart na olympijských hrách.

Špeciálom cestovalo 42 ľudí vrátane 14 športovcov. Kvôli covidu-19 prišli o štart na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolný tenista Pavol Širuček.

​Beachvolejbalisti Ondřej Perušić a David Schweiner mohli hrať až od druhého zápasu a vinou úvodnej kontumácie vypadli v skupine. Ďalším športovcom sa čoby blízkym kontaktom účasť na hrách skomplikovala. Prvý odhalený s nákazou bol lekár českého tímu Vlastimil Voráček. 

Opatrenia olympijského výboru na palube lietadla ostro kritizovali aj predseda Národnej športovej agentúry Filip Neusser a predseda Českej únie športu Miroslav Jansta. Hovorili o chybách, zlyhaní či veľmi zlej reklame pre český šport.

Let trval 13 hodín a štyrikrát počas neho bolo servírované občerstvenie. "Pri konzumácii občerstvenia nemôžu dodržať povinnosť nosenia respirátora, správanie cestujúcich personál lietadla nekorigoval," uviedli hygienici.

Podľa zasadacieho poriadku väčšina z nakazených sedela v zadnej časti lietadla v každom druhom rade. "Za ohrozených možno v prípade koronavírusu považovať ľudí sediacich plus mínus dve sedadlá vpredu, vzadu a po oboch stranách cestujúceho s nákazou," dodali.

01 - Modified: 2022-04-14 11:24:03 - Feat.: - Title: Allyson Felixová potvrdila, že po sezóne ukončí kariéru 02 - Modified: 2022-03-10 11:33:15 - Feat.: - Title: Bývalý reprezentant v atletike Jozef Repčík. Zo školského ihriska až na olympiádu 03 - Modified: 2022-02-05 10:29:54 - Feat.: - Title: Rozpačité pocity z otvorenia. Peking sa teší z návratu hier, ale mnohí len krčia ramenami 04 - Modified: 2021-12-16 10:10:34 - Feat.: - Title: Fico: Ak by prišlo pozvanie z čínskej strany, do Pekingu by som išiel 05 - Modified: 2021-08-29 07:28:34 - Feat.: - Title: Zrakovo postihnutí manželia získali na paralympiáde zlato. Obom sa to podarilo len štvrťhodinu po sebe
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 00:20