StoryEditor

Trojsetová dráma so šťastným koncom pre Hantuchovú

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová vyrovnala na US Open (dotácia 16,2 mil. USD) v New Yorku svoj najväčší singlový úspech kariéry, keď rovnako ako vo Wimbledone postúpila už medzi najlepších osem hráčok na grandslamovom turnaji. Iba 19-ročná rodáčka z Popradu si účasť vo štvrťfinále vybojovala víťazstvom v dramatickej dohrávke 4. kola nad ôsmou nasadenou Belgičankou Justine Heninovou 6:1, 3:6, 7:6 (4), čím súčasne upravila stav vzájomných stretnutí na 2:1. Hantuchová nastupovala na dohrávku proti Heninovej pri svojom podaní za priaznivého stavu 6:1, 1:2 a 40:30, ale s hendikepom zranenia, ktoré si privodila ešte v nedeľu večer. Slovenská jednotka totiž pri dobiehanom forhende nešťastne spadla, pričom si zvrtla členok, bolestivo narazila palec na pravej ruke a až do poslednej chvíle nebolo jasné, či vôbec na zápas nastúpi. Po konzultácii so šéfkou zdravotnej starostlivosti WTA Catherine Ortegovou sa nasadená jedenástka s obviazaným palcom nakoniec na dvorcoch objavila, no jej zranenie sa v úvode dohrávky zdalo pre osud stretnutia rozhodujúce. Heninová totiž brejkla svoju súperku už v prvej hre, následne aj v piatej a poľahky vyrovnala stav stretnutia 1:1 na sety. V rozhodujúcom dejstve však Hantuchová už bez obväzu na pravej ruky spresnila hru, spoľahlivo si držala výhodu svojho servisu a keď sa rovnako na podaní darilo aj Belgičanke, muselo sa rozhodnúť až v tajbrejku. V ňom začala lepšie Slovenka, viedla 3:0 a 5:2, a aj keď Heninová ešte dokázala znížiť na 4:5, Hantuchová si už ponúknutú šancu ujsť nenechala a po 141 minútach doviedla stretnutie po premenení prvého mečbalu do víťazného konca. V boji o postup do semifinále sa zverenka anglického trénera Nigela Searsa dnes od 1.00 hod. SEČ stretla so svetovou jednotkou Američankou Serenou Williamsovou, ktorá v doterajších štyroch zápasoch na tohtoročnom US Open stratila iba desať hier (!). Obe hráčky sa okrem dnešného súboja stretli dosiaľ iba v jedinom vzájomnom zápase, vo štvrťfinále nedávneho Wimbledonu z neho víťazne vzišla mladšia zo sestier Williamsových (6:3, 6:2).
Po vypadnutí ruských tenistov Safina (2.) a Kafeľnikova (4.), Španielov Costu (8.) a Moyu (9.) a Francúza Grosjeana (10.) sa s turnajom museli prekvapujúco rozlúčiť ďalší dvaja hráči z Top ten - piaty nasadený Brit Henman (prehral a Argentínčanom Chelom) a turnajová sedmička Španiel Ferrero (nestačil na Čiľana Massúa). V ženskej časti pavúka skončila na turnaji z nasadenej desiatky okrem Juhoslovanky Dokičovej (5.) a Belgičanky Heninovej (8.) aj druhá belgická favoritka Clijstersová, ktorá v troch setoch podľahla Francúzke Mauresmovej.

VÝSLEDKY
Ženy: dvojhra - osemfinále: Bovinová (Rus.) - Schiavoneová (Tal.) 7:6 (4), 6:4, Mauresmová (10-Fr-) - Clijstersová (7-Belg.) 4:6, 6:3, 7:5, Capriatiová (3-USA) - Frazierová (USA) 6:1, 6:3, HANTUCHOVÁ (11-SR) - Heninová (8-Belg.) 6:1, 3:6, 7:6 (4), Davenportová (4-USA) - Farinová-Eliová (13-Tal.) 6:3, 6:1, štvorhra - 2. kolo: Dementievová, HUSÁROVÁ (6-Rus./SR) - Grandeová, Schnyderová (Tal./Švajč.) 6:3, 7:6 (0), NAGYOVÁ, Gagliardiová (SR/Švajč.) - de Loneová, Jeyaseelanová (USA/Kan.) 6:7 (8), 7:5, 7:5.
Muži: dvojhra - 3. kolo: Schalken (24-Hol.) - Sargsian (Arm.) 7:5, 6:3, 3:6, 6:1, Clement (Fr.) - Coria (Arg.) 2:6, 6:2, 7:5, 7:6 (5), Chela (26-Arg.) - Henman (5-V. Brit.) 6:3, 6:3, 6:2, Roddick (11-USA) - Corretja (18-Šp.) 6:4, 6:1, 7:6 (6), Sampras (17-USA) - Rusedski (33-V. Brit.) 7:6 (4), 4:6, 7:6 (3), 3:6, 6:4, Gonzalez (28-Čile) - Ferrero (7-Šp.) 6:4, 6:4, 6:4, Haas (3-Nem.) - Enqvist (29-Švéd.) 6:4, 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, Kuerten (Braz.) - Massú (Čile) 6:1, 5:4 - Massú vzdal, osemfinále: Hewitt (1-Austr.) - Novák (14-ČR) 6:4, 6:2, 7:5, Mirnyj (32-Bielorus.) - Federer (13-Švajč.) 6:3, 7:6 (5), 6:4, Agassi (6-USA) - Gambill (USA) 6:2, 6:3, 6:3, El Aynaoui (20-Mar.) - Ferreira (JAR) 3:6, 7:5, 7:5, 7:6 (3).

Slovenka Daniela Hantuchová potvrdzuje v New Yorku svoj obrovský tenisový talent a zároveň klope na dvere najlepšej svetovej desiatky. Po víťaznom zápase so skúsenou Heninovou neskrývala devätnásťročná rodáčka z Popradu na tlačovej konferencii obrovskú radosť.

O vašom víťazstve rozhodol tajbrejk tretieho setu. Určite ste so svojím výkonom v skrátenej hre spokojná....
- Áno, ten tajbrejk bol neuveriteľný. Každá jedna výmena v tejto fáze stretnutia mala obrovský význam, a preto som veľmi rada, akým spôsobom sa mi podarilo získať jednotlivé body. Dávala som do svojej hry všetko, pretože som si v duchu nepripúšťala možnosť, že by som mohla odchádzať z kurtu zdolaná. Jednoducho som si povedala, že musím postúpiť.
Boli ste trochu prekvapená, keď sa Heninová pri vašom mečbale rozhodla zahrať "kraťas"?
- Je to skúsená hráčka a v zápase sa pokúšala o všetko možné. Zdá sa mi, že nevedela, čo robiť, pretože som ju dostala pod tlak, a preto sa rozhodla urobiť niečo iné, čo by som neočakávala.
Pred prerušením zápasu pre dážď (za stavu 6:1, 1:2) ste si poranili ruku a potom ste v zápase pokračovali s fixujúcou páskou na ruke. Prečo ste si ju po prehratom druhom sete dali dolu?
- Páska slúžila na to, aby sa mi nehýbal palec, pretože pri nadvihnutí ma poriadne bolí. Potom som sa však rozhodla dať ho dole, pretože som nemala v ruke taký cit. Jednoducho som si myslela, že to bez nej pôjde lepšie. Ešte stále ma bolí, ale doteraz si myslím, že to bolo správne rozhodnutie.
Myslíte si, že máte šancu na kvalitný výkon proti Serene aj napriek svojmu zraneniu?
- Samozrejme. Som nesmierne rada, že sa mi podarilo postúpiť až do štvrťfinále a na zápas so Serenou sa už veľmi teším. Hrala som proti nej vo Wimbledone (Serena vyhrala 6:2, 6:3 - pozn. red.) a myslím si, že tento zápas bol pre mňa dobrou skúsenosťou. Som pripravená hrať proti nej a vydať zo seba všetko. Uvidíme, ako to dopadne.
Čo ste sa naučili z prehry vo Wimbledone? V niektorých hrách ste na ňu mali, ale aj napriek tomu vyhrala oba sety...
- Vždy, keď som mala nejakú šancu získať dôležitú loptičku, Serena vynikajúco zaservovala a to bolo v tom zápase rozhodujúce. Teraz sme však na inom povrchu a ja som zatiaľ veľmi spokojná s tým, akým spôsobom sa mi tu zatiaľ darí. Verím si najmä preto, že som prešla jedným z mojich najťažších zápasov, aké som kedy hrala.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 00:50