StoryEditor

Vynikajúci Sagan, v Česku zažiaril na pretekoch v horskej cyklistike

30.04.2016, 18:56
Autor:
TASRTASR

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil štvrtú priečku na podujatí Českého pohára v horskej cyklistike v cross-country kategórie elite mužov a pretekárov do 23 rokov. Do rebríčka UCI si tak pripísal 25 bodov.

Víťazom podujatia sa stal domáci favorit Jan Škarnitzl, druhá priečka patrila Belgičanovi Rubenovi Scheiremu. Jediného slovenského zástupcu a úradujúceho majstra sveta v cestnej cyklistike delilo od víťaza 1:09 min.

"Chcel som sa držať na druhom mieste"

Sagan mal po prvom kole niekoľkosekundový náskok na Škarnitzla, viedol aj po druhom, no potom sa prepadol priebežne až na šiestu priečku. "Chcel som sa držať na druhom mieste, potom som však dostal defekt na prednom kolese a hovoril som si, hlavne nespadnúť. Asfaltový zjazd som tak išiel úplne opatrne, aby som nevyzul gumu, ďalší pešo a do kopca len tak. Keď som dostal defekt, bol som na prvom mieste a keď som začal meniť koleso, bol som na šiestom," uviedol.

Jazdec tímu Tinkoff ale bojoval až do konca. "Stratil som dosť veľa sekúnd. Povedal som si, že to skúsim udržať aspoň na 3.-4. mieste, čo by bolo dobré. V závere mi začali dochádzať sily, takže som rád aj za to štvrté miesto. Som rád, že som nespadol, že som nemal inú technickú chybu. Aj rameno z Grazu bolo celkom dobré. Vydal som zo seba maximum, ale potom už to nešlo," pokračoval.

Sagan do Teplíc pritiahol 5000 fanúšikov, oproti tradičnej návšteve podujatia sa tak v sobotu zdvihla takmer až 10-násobne. "Ľudia povzbudzovali, atmosféra bola dobrá. Je to iné ako na ceste, diváci vidia viac pretekárov aj jednotlivých úsekov. Myslím si, že je to zábavnejšie aj pre nich," dodal na videu na stránke pluska.sk.

"Jeho skalp ma teší, ale treba to brať s rezervou. Má teraz voľnejšie obdobie, navyše na ceste by to bolo asi niečo úplne iné. V treťom kole som si hovoril, že keby už bol cieľ, vôbec by som sa nehneval," povedal pre sport.cz s úsmevom víťaz Škarnitzl. "Peťo to rozbehol tak, že časy boli veľmi rýchle a ja som sa trošku trápil. No myslím si, že pre celú českú cyklistiku je super, že si Peťo vybral práve Teplice. Mohol trénovať doma, no miesto toho išiel sem s kožou na trh," pochválil slovenského reprezentanta.

Špekuluje sa o olympiáde

Na predchádzajúcich pretekoch v horskej cyklistike, ktoré sa konali minulý víkend v Rakúsku, rodák zo Žiliny spadol a podujatie nedokončil.

Saganov návrat ku svojim začiatkom sa v kuloároch spája aj s možnosťou jeho štartu v tejto disciplíne na augustovej olympiáde v Rio de Janeiro. Samotný pretekár to však nepotvrdil. Slovensko má momentálne jednu miestenku, no v kvalifikačnom rebríčku nie je ďaleko od druhej. Sagan by tak mohol v nasledujúcich týždňoch zabojovať aj o ďalšie body.

Dvadsaťšesťročný cyklista už vlani vybojoval pre Slovensko miestenku v cestnej cyklistike, no keďže trať pretekov s hromadným štartom je dosť náročná a nie celkom mu vyhovuje, ešte sa nerozhodol, či bude štartovať.

Muži – elite/U23: 1. Jan Škarnitzl (ČR/Sram Mitas Trek) 1:37:06 h, 2. 4. Ruben Scheire (Belg./Habitat Mountainbike Team) +0:27, 3. Jiří Novák (ČR/Cst Superior Brentjens Mtb Racing Team) +0:38, 4. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) +1:09, 5. Jan Nesvadba (ČR/EXPRES CZ - MERIDA TEAM KOLÍN) +1:50, 6. Matouš Ulman (ČR/ČESKÁ SPOŘITELNA – ACCOLADE) +2:19

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 04:26