StoryEditor

Prvá úloha splnená. K triumfu nad Maďarmi nám výrazne pomohli hráči z NHL

07.05.2016, 11:08
Naši hokejisti vyhrali v úvodnom zápase na majstrovstvách sveta v Rusku proti Maďarsku 4:1.

Slovenskí hokejoví reprezentanti úspešne vstúpili do bojov na MS, keď v sobotu vo svojom úvodnom zápase v B-skupine v Petrohrade zdolali Maďarsko 4:1.

Zverenci trénera Zdena Cígera od úvodu diktovali tempo, dokázali súperovi vnútiť svoju hru a hoci sa nevyhli viacerým zaváhaniam v defenzíve, nakoniec dokráčali k trojbodovej výhre.

Po necelých 30 hodinách nastúpia Slováci na svoj druhý zápas v skupine proti Francúzom (v nedeľu o 19.15 SELČ). Maďari vyzvú v ten istý deň predpoludním obhajcu titulu Kanadu (11.15).

Slovensko - Maďarsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góly: 8. Marcinko (Graňák, Dravecký), 18. Jurčo (Sekera, Marinčin), 36. Sekera (Jurčo, Marinčin), 58. Lušňák (Hrnka, Švarný) - 14. Banham (Galló, Bartalis). Rozhodovali: Mayer (USA), Wiegand - Kaderli (obaja Švajč.), Ritter (USA), vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Slovensko: Konrád - Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, Mikuš, Jaroš, Švarný - Bakoš, Réway, Daňo - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Hrnka, Šťastný, Lušňák

Maďarsko: Rajna - Wehrs, Dudas, Sagert, Szirányi, M. Vas, Stipsicz, Garát - G. Nagy, Bartalis, Sofron - Galló, Sarauer, Kóger - Sebők, J. Vas, Kovács - Magosi, K. Nagy, Benk - Banham

Slováci začali pomerne svižne, pri prvých striedaniach sa chytili a dokázali diktovať tempo hry. Prvá presilovka im však nevyšla podľa predstáv, Bakoš dvakrát rozvlnil iba bočnú sieť, naopak mohli udrieť Maďari, keď o puk obral ľahkovážnych obrancov Magosi a hroziace nebezpečenstvo musel hasiť Konrád.

Slovenskí fanúšikovia prvýkrát eruptovali radosťou v 8. min., keď po drzej akcii Draveckého ešte neuspeli v dorážkach Graňák a Bartánus, ale Marcinko už áno - 1:0. Vzápätí mohol zvýšiť náskok Mikuš, ale po strele Graňáka netrafil odkrytú súperovu bránku. Maďari sa sústredili najmä na vykrývanie stredného pásma, na narúšanie slovenskej rozohrávky a využívali každú možnosť na rýchly výpad.

V 14. min. sa dočkali vyrovnania, pri vylúčení Hrnku sa presadil v presilovke Banham, od ktorého korčule sa puk odrazil do siete. Hoci stál oboma nohami v bránkovisku, rozhodcovia gól uznali. Cígerov tím to však nevyviedlo z rovnováhy, krátko po inkasovanom góle sa dostal do samostatného úniku Jurčo, pri bekhendovej kľučke ale stroskotal na betóne Rajnu. Všetko si vynahradil o tri minúty neskôr, keď šikovne tečoval Sekerovu strelu od modrej a dostal svoj tím do opätovného vedenia.

Obraz hry sa v druhej tretine výrazne nemenil, Slováci tvorili, ale cez zhustenú súperovu obranu sa im pred Rajnu neprenikalo ľahko. V 24. min. po Švarného nabití opečiatkoval žŕdku Meszároš, následne unikol maďarskej defenzíve Dravecký, tiesnený zakončil bekhendom nedôrazne.

Hlavným protagonistom ďalších minút bol Réway, ktorý od modrej dvakrát vyprášil Rajnove betóny a potom trvalo dirigoval slovenskú presilovku, ktorá ale opäť nemala gólové vyjadrenie. Potrebný pokoj na slovenské hokejky priniesla 36. minúta, keď Sekerovi v útočnom pásme priťukol puk Jurčovi, ten mu ho z otočky efektne vrátil a obranca s dvojkou na drese zblízka zvýšil na 3:1. Pravda, odpor súpera tým ale nezlomil, pretože Maďari naďalej hrýzli.

V tretej časti boli nútení viac vyliezť z defenzívnej ulity. Pri vylúčení Marinčina sa museli Slováci brániť vo štvorici, no nevýrazný tlak súpera bez problémov ustáli. Zatrnulo im však po zákroku Sofrona, ktorý zasiahol Marcinka ramenom do tváre a center tretieho slovenského útoku sa iba ťažko zviechal z ľadu.

Hráči v bielych dresoch sa už nehrnuli toľko dopredu, dávali si radšej pozor, aby nekiksovali v obrane, v strednom pásme čakali na súperove chyby a vyrážali do brejkov. Možnosť na protiútok sa ponúkla Marinčinovi, ale zakončil nedôrazne.

Svojmu tímu potom úplne zbytočne "zavaril" Jaroš, ktorý vyhodil puk z obranného pásma a musel na trestnú. Slováci sa ale úspešne ubránili, lebo Banham pálil mimo a Konrád pôsobil isto. Súperovi s pribúdajúcim časom začali "tiecť nervy", čoraz častejšie atakoval Konráda v bránke a tak sa na ľade množili šarvátky.

V závere to skúsili Maďari v power play bez brankára, ale k tlaku sa už nedostali, naopak Lušňák gólom do prázdnej bránky stanovil konečný rezultát.

hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:
Andrej Sekera, kapitán a obranca SR, v zápase 1+1: "Hrali sme jednoducho a účelne. Mali sme rýchle striedania, boli sme v tempe a využívali sme ich chyby. Vybojovali sme veľmi dôležité body. Ten tretí gól nebol nacvičený, vyplynul z hry. Tomáš mi dal peknú prihrávku a ja som sa snažil zakončiť. Zajtra nás čaká dôležitý zápas, chceme hrať tak ako dnes a uspieť."

Ernest Bokroš, asistent trénera SR: "Boli sme si vedomí toho, že je to prvé stretnutie, navyše proti Maďarom. Napätie bolo cítiť aj v kabíne, hráči si uvedomovali, že je to dôležitý vstup do turnaja. Maďari mali obrovské sebavedomie. Dôležité bolo, kto dá prvý gól a podarilo sa to nám. Keď bolo 3:1, už prišlo také uvoľnenie, no oslabeniami v tretej tretine sme si to skomplikovali a vrátili nás späť do defenzívy. V závere našich hráčov provokovali, no my sme ich nabádali, aby sa nedali. Hrali sme od striedania k striedaniu poctivý hokej, na istotu. Aj keď išla hokejová krása trochu bokom, dôležitý bol vstup za tri body."

Tomáš Marcinko, útočník a strelec úvodného gólu SR: "Nebol to ľahký súper. Sme radi, že sme to zvládli. Bolo nepríjemné, že rýchlo vyrovnali, no my sme verili v našu hru a systém, ktorý sme sa snažili dodržiavať až do konca. V tretej tretine sme si to však oslabeniami trochu skomplikovali. No 4:1 je super výsledok, hlavná je výhra. Po tej zrážke som bol trochu otrasený, ale už som v pohode."

Tomáš Jurčo, útočník SR, v zápase 1+1: "Oproti NHL je to dosť rozdiel, väčšie ihrisko a viac času. Tempo však bolo fajn. Maďari hrali celkom dobre, ja som proti nim ešte nikdy nehral, takže som nevedel, čo mam čakať. Hlavne v tretej tretine na nás vybehli a začali forčekovať. Verím, že v ďalšom zápase budeme lepší."

Zdeno Cíger, tréner SR: "Pre nás to bol veľmi dôležitý zápas, preto sme veľmi radi, že sme vyhrali. Potrebovali sme úspešný štart, aby sa nám zdvihlo sebavedomie. Čakali sme, že súper bude hladný a vysoko motivovaný, bol veľmi dobre fyzicky pripravený a hral nepríjemne, to bol vlastne jeho plán. Teší ma, že sme dali pár gólov, naopak, mrzia vylúčenia v závere. Celkovo sme hrali tímovo, disciplinovane a dosiahli sme dobrú výhru."

Rich Chernomaz, tréner Maďarska: "Vrátili sme sa po siedmich rokoch medzi svetovú elitu a ako nováčikovia sme, najmä v úvode, pôsobili trochu nervózne. Po úvodnom góle sme dokázali síce pomerne rýchlo vyrovnať, ale potom sme sa už nepresadili, najmä preto, že súper dobre bránil. V druhej tretine predvádzali slovenskí technicky vyspelí hráči kombinačný hokej, my sme odohrali najlepšie tretiu tretinu, ale nedokázali sme sa vrátiť späť do zápasu, lebo sme nevyužili tri presilovky za sebou. Po dlhom čase sme hrali s top tímom, ktorý má vo svojom strede hráčov z NHL, tí vedia hrať v najvyššom tempe. Bolo to vidno, najmä pri prihrávke Jurča na Sekerov gól. Napriek prehre som príjemne prekvapený a spokojný s hrou mojich zverencov."

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 20:48