Martin Kohút s Ľubomírom VišňovskýmTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Šéf IT firmy prehovoril o našom hokeji: Mám schopnosti ho riadiť najlepšie

05.06.2016, 00:00
Kandidát na nového prezidenta zväzu, generálny riaditeľ firmy

Vo štvrtok oznámil, že sa bude uchádzať o post prezidenta hokejového zväzu. Generálny riaditeľ IT spoločnosti NESS Slovensko má podporu aj vlani neúspešného kandidáta Richarda Lintnera či Ľubomíra Višňovského. „Pokúsim sa zjednotiť hokejové hnutie,“ tvrdí pre HN:

Ste ten správny človek na zjednotenie znepriatelených táborov „nemečkovcov“ a „lintnerovcov“, ktorých napäté vzťahy negatívne ovplyvnili celú hokejovú sezónu?
Myslím, že som a pokúsim sa o to.

Kto vás navrhol, aby ste kandidovali?
Som kandidátom klubov z východného Slovenska – Popradu, Michaloviec a Gelnice, ktoré ma navrhli. A tiež ich mládežníckych častí.

Desať mesiacov ste vo výkonnom výbore, vaša spoločnosť patrí v hokeji medzi známych sponzorov. Uspejete napriek tomu, že vás takmer nikto nepozná?
Nepotrebujem byť mediálnou hviezdou. Potrebujem výsledky a preto to robím. Snažím sa pomáhať. Napríklad už štrnásť rokov pomáham pánovi Jendrichovskému s basketbalovým klubom Good Angels Košice, o čom možno málokto vie.

Môže byť skutočnosť, že vás málokto pozná vo voľbách vašou výhodou či nevýhodou?
To dnes nedokážem povedať. Ide o to, či dokážem delegátov presvedčiť, že mám správny program, aj keď nie som hokejista. Ja sa neuchádzam o miesto v hokejovej reprezentácii, ale o to, aby som riadil zväz. A na to mám tie najlepšie schopnosti.

Vaším podporovateľom je aj šéf futbalového zväzu Ján Kováčik. Tomu pred šiestimi rokmi málokto veril, že pozdvihne futbal. Dokážete napodobniť jeho cestu?
Určite áno, a možno ešte v kratšom čase, ako to dokázal pán Kováčik s futbalom. Je to len v hlavách ľudí, sporoch a intrigách, ktoré sa v slovenskom hokeji dejú. Keď ich zastavíme, tak sa to podarí. Podobná situácia bola pred časom aj vo futbale – nevedeli si tam prísť na meno. A teraz sú jednotní a všetci mu fandia.

Čo bude prvá vec, ktorú spravíte, ak sa na kongrese 16. júna stanete novým prezidentom hokejového zväzu?
Sadnem si s ľuďmi, ktorí sú na zväze. A tým, čo ešte nepochopili, o čo mi ide, sa budem snažiť vysvetliť, ktorým smerom ideme. Nebudem nikoho vyhadzovať a riešiť nejaké personálne veci. Je to v hlavách. Tí ľudia v hokeji to nerobia pre peniaze, ale preto, že majú vášeň. A to je obrovská devíza. No na druhej stráne tá vášeň prináša aj neželané emócie. A tých majú bývalí športovci viac ako manažéri.

Ako dlho vám trvalo rozhodnutie ísť do volebného súboja?
Bolo to ťažké rozhodovanie, či ísť do toho a trvalo to dva mesiace. Rozprával som sa s mnohými ľuďmi z hokejového prostredia o mojej ambícii. No dosluhujúci prezident Igor Nemeček nemal žiadny vplyv na to, že som sa rozhodol kandidovať.

Zatiaľ je známy len jeden váš protikandidát, s ktorým ste posledný rok sedeli vo výkonnom výbore, Tibor Turan. Ako ho vnímate?
Viem odhadnúť ľudí a viem odhadnúť, ako bude viesť kampaň. A uvidíme o dva týždne na kongrese, kto presvedčí o svojom programe viac delegátov. Tibora Turana nevnímam ako nepriateľa. Bol výborný hokejista, je to bývalý hráč a tým sa odlišuje odo mňa. No nie je taký dobrý manažér ako ja.

Sú dva týždne pred voľbami dostatok času na získavanie hlasov?
Mnoho ľudí ma už pozná, aj keď možno viac cez názov spoločnosti, ako cez moje meno. Veľa ľuďom som možno zmenil už teraz pohľad na to, ako by mal zväz fungovať. Chcem pomáhať a netrestať. Organizovať a nie riadiť. A chcem spájať a nie rozbíjať.

Z pozície vo výkonnom výbore ste už stihli rozbehnúť niekoľko projektov na podporu hokeja. Bude ťažké na ne nadviazať po nadchádzajúcich voľbách?
Bude to ťažké, ak sa hnutie nezjednotí a nebude ťahať za jeden povraz. Ťažké je robiť to sám. Sám to nedám, preto je hlavnou úlohou získať čo najviac ľudí pre môj program.
V hokejovom hnutí je veľa intríg, nepriateľov a sporov, ktoré sú z minulosti. Tie sa ma priamo nedotýkajú. Potrebujem, aby sa ľudia začali venovať pomoci hokeju. Aj keď netvrdím, že je v kríze.

Dokážete si v budúcnosti predstaviť spoluprácu s dosluhujúcim prezidentom Igorom Nemečkom?
Pokiaľ viem, Igor Nemeček nemá ambíciu kandidovať ani na prezidenta zväzu, ani do výkonného výboru.

No hovorí sa, že by sa mal stať šéfom organizačného výboru budúcoročných MS do 18 rokov aj seniorského šampionátu v roku 2019.
To je predčasné hovoriť. Budem sa snažiť využiť všetkých a všetko na to, aby sme sa posunuli. Ak nájdeme lepších na tieto pozície, tak okej. Ale teraz nebudem predbiehať.

Vaša prezentácia pripomína vlaňajšiu kandidatúru Richarda Lintnera. Ste pokračovateľom jeho myšlienok?
To by som nepovedal, ja mám vlastnú hlavu a vlastný program. A budem sa snažiť hokejistov, funkcionárov, trénerov a odborníkov presvedčiť o tom, že to je jediná cesta, aby sa slovenský hokej posunul vpred. Nechcem sa obmedzovať na nejakú skupinu. Hokej nie sú len funkcionári a len hráči. Musím komunikovať so všetkými a presvedčiť ich. Ak sa mi to podarí, budem prezidentom.

Je pred voľbami pre vás výhodou alebo nevýhodou, že nepochádzate z hokejového prostredia a ste v ňom necelý rok?
Považujem za výhodu, že tam nepôsobím v posledných rokoch. Za výhodu pokladám aj to, že som mal možnosť sedieť vo výkonnom výbore posledných desať mesiacov. Dokázal som pochopiť mnohé veci, ktoré by som bez toho detailne nevidel. Potreboval som pochopiť, kde sa slovenský hokej vlastne nachádza.

Kto je Martin Kohút
Vyštudoval odbor Výpočtová technika a informatika na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Od skončenia vysokej školy sa profesionálne venuje oblasti IT. Začínal v roku 1994 ako obchodný manažér spoločnosti Unicom. Neskôr si založil vlastnú spoločnosť Axon Pro. V roku 2000 nastúpil do spoločnosti DELTA E.S. Bratislava na pozíciu obchodného riaditeľa. Od jej akvizície zo strany Ness Technologies v októbri 2005 zastáva identickú pozíciu aj v spoločnosti NESS Slovensko. Od apríla 2007 je aj členom predstavenstva a neskôr sa stal generálnym riaditeľom. Vlani si ho prezident hokejového zväzu Igor Nemeček vybral do výkonného výboru, kde mal na starosti marketing a propagáciu hokeja.

01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 11:25