StoryEditor

Cieľom je postup a potom ísť až do finále

07.06.2016, 00:00
Najstarší hráč národného tímu Ján Ďurica pre Hospodárske noviny:

Remízou so Severným Írskom ste cez víkend ukončili prípravu na šampionát. Aké šance dávate tomuto výberu trénera Jána Kozáka?
Tak, je to dlhodobý turnaj. Ale keď budeme na trávniku bojovať a herne sa presadzovať tak ako v prípravných dueloch, dávam tomuto mužstvu veľké šance. Ale treba byť pokorný a plniť všetky taktické pokyny tak, ako nám ich povie tréner. Tento tím má svoju silu a kvalitu a už sa všetci tešíme na majstrovstvá Európy.

Podľa bookmakerov aj expertov zo zahraničia sme outsiderom skupiny. Čo je cieľom národného tímu a kam až to s ním chcete vo Francúzsku dotiahnuť?
Chceme v prvom rade postúpiť zo skupiny, v ktorej sa postupne stretneme proti Walesu, Rusku a Anglicku. A potom ísť až do finále majstrovstiev Európy.

Na to, že išlo len o prípravu, ste museli zvádzať množstvo tvrdých súbojov proti húževnatým Severoírom. Prekvapili vás?
Nie, veď my obrancovia máme radi takúto hru a Severoíri hrali naozaj tvrdo. Ale dokázali sme sa s tým vyrovnať. V druhom polčase sme už úplne kontrolovali hru. Oni sa zmohli iba na odkopávanie lôpt a smerom dopredu už nevedeli, čo majú robiť.

V súboji boli pasáže, keď ste zatvorili súpera vo vlastnej šestnástke. Napriek remíze môže byť výkon povzbudením pred ostrým vstupom do šampionátu, v ktorom vás čaká podobný tím z ostrovov, Wales?
Bol to z našej strany veľmi dobrý výkon. Bývajú to ťažké zápasy, keď celé súperovo mužstvo bráni. Vytvoríte si jednu-dve dobré príležitosti... No a keď sa vám ich nepodarí premeniť, zrodí sa takýto bezgólový výsledok. Ale držali sme loptu na svojich kopačkách, a to je pred sobotňajším zápasom s Walesom potešiteľné.

Pred odletom do Francúzska ste mali v nedeľu posledný voľný deň. Ako ste ho strávili?
Samozrejme s rodinou. Každý z nás išiel za rodinami, lebo už odchádzame do Vichy a ďalšie minimálne dva týždne budeme mimo kontaktu s najbližšími.

Na čo sa v súvislosti so štartom na najväčšom futbalovom sviatku tohto roka tešíte?
V prvom rade dúfam, že tam budeme čo najdlhšie. Teším sa na atmosféru, na to, ako budú majstrovstvá Európy prebiehať. Sme plní očakávania, čo nám účinkovanie a výsledky z jednotlivých zápasov na EURO 2016 prinesie. Tešíme sa na to všetci do jedného.

Kto je Ján Ďurica
Je posledným vrcholovo hrajúcim pamätníkom senzačnej cesty Artmedie Petržalka v Lige majstrov. Práve tá mu spoločne s trénerom Vladimírom Weissom otvorila cestu do Ruska, stal sa hráčom Saturnu moskovská oblasť a neskôr Lokomotivu Moskva. Spolu s krátkym polročným pôsobením v nemeckom Hannoveri strávil v Rusku vyše desať rokov. Prvého júla sa stane voľným hráčom a môže si vybrať adresu budúceho pôsobiska. V reprezentácii Slovenska odohral 78 zápasov a strelil 4 góly.

01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 13:35