Reuters
StoryEditor

Kozákovi vyšla stávka na defenzívu, možno sa inšpiroval našou taktikou, píšu Česi

21.06.2016, 10:52
Výkon slovenských futbalistov proti Angličanom hodnotil český portál iDNES.cz.

Deväťdesiat minút sa proti favoritovi urputne bránili. Slováci vedeli, že remíza s Anglickom výrazne zvýši ich šance na postup do osemfinále. "Za tým výsledkom sme od začiatku išli," priznal po zápase tréner Kozák. A teraz sa môže radovať, rovnako ako pred šiestimi rokmi na majstrovstvách sveta by totiž Slovensko aj na tohtoročnom Eure malo hrať osemfinále.

Keď sa pred zápasom v lóži pre VIP hostí stretli slovenský prezident Andrej Kiska a anglický princ William, obaja v krátkom rozhovore tipovali výsledok 3:0 pre "svoje" tímy. Hoci vo večernom zápase gól nepadol, so svojím odhadom bol bližšie tomu, čo sa na ihrisku dialo, člen britskej kráľovskej rodiny.

Angličania zasypali slovenskú bránku 29 strelami (vrátane zblokovaných) a loptu súperovi veľmi nepožičiavali. "Takto som si zachytal naposledy so Španielskom," povedal slovenský hrdina Matúš Kozáčik, ktorý po výbornom výkone prevzal cenu pre hráča zápasu.

Čelil útočným hviezdam Premier League - Vardymu, Sturridgeovi a v druhom polčase tiež Rooneymu s Kaneom, ale gólman Viktorie Plzeň svoju bránu uchránil.

"Matúš zachytal výborne. V reprezentácii odvádza stabilne veľmi dobré výkony," chválil svoju brankársku jednotku pre web sme.sk tréner Ján Kozák.

Skúsený kouč sa možno inšpiroval taktikou Pavla Vrbu na duel so Španielskom a tiež Slovákov viedol proti favoritovi v hlbokom obrannom bloku. S prispením šťastia mu stávka na defenzívu vyšla.

"Remíze sme podriadili všetko," neskrýval tréner chvíľu po zápase. "Nemáme typy hráčov na podobný futbal. Obyčajne nehráme deštruktívne a snažíme sa útočiť, lenže súper nás tentoraz svojou kvalitou zatlačil a my sme sa z toho nemohli dostať," ocenil Kozák silu súpera, ktorému však proti pevnej slovenskej defenzíve mnohokrát chýbala myšlienka, moment prekvapenia.

Aj napriek tomu bol tlak s blížiacim sa záverom enormný.

"Na konci nám dochádzali sily," priznal kouč, ale Slováci sa súperom zlomiť nenechali. Teda až na obrancu Pekaríka, ktorý po strete s Bertrandom z prvého polčasu dohral zápas s rozbitým nosom.

"Je to zlomené. To som vedel hneď v prvom momente. Doktori ale odviedli skvelú prácu a ja som mohol zostať na ihrisku," tešilo Pekaríka po remíze.

Tá Slovákov výrazne priblížila postupu do osemfinále, so štyrmi bodmi by mali patriť medzi štyri najlepšie tímy na tretích miestach. A to vie aj Pekarík.

"Určite nastúpim. Ten zlomený nos ma nemôže zastaviť," hlásil odhodlane.

Pozrite si aktuálnu tabuľku tretích tímov v skupinách na európskom šampionáte:

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 18:29