Martin ŠkrtelTASR
StoryEditor

Škrtela ulovil turecký veľkoklub. Platovo si pohorší

13.07.2016, 00:00
Kapitán národného tímu dnes podpíše zmluvu s Fenerbahce Istanbul. Liverpool za neho dostane takmer šesť miliónov eur.

Štvornásobný najlepší futbalista Slovenska a kapitán reprezentácie Martin Škrtel prestupuje do tureckého veľkoklubu Fenerbahce Istanbul. S tímom 19-násobného majstra v krajine polmesiaca by mal dnes podpísať trojročnú zmluvu. Pre HN to potvrdil manažér nášho 31-ročného obrancu Karol Csontó z agentúry Stars and Friends, ktorý včera vycestoval do tureckej metropoly finalizovať prestup nášho elitného obrancu. „Martin ešte absolvuje lekárske testy a po ich úspešnom zvládnutí by mal uzavrieť zmluvu,“ uviedol Csontó. Podrobnosti o nej nechcel prezrádzať predtým, ako bude podpísaná. No podľa britských médií by mal Liverpool za Škrtela dostať odstupné v prepočte takmer šesť miliónov eur. Tým sa jeho prestup do Fenerbahce Istanbul stane druhým najdrahším v histórii slovenského futbalu.

Zarobí menej ako v Anglicku
Škrtel tak definitívne po vyše ôsmich rokoch opúšťa najbohatšiu futbalovú súťaž sveta, anglickú Premier League. Ak sa potvrdia informácie o plánovanej výške jeho ročného príjmu v Turecku, prestupom do Fenerbahce si výrazne pohorší. V Liverpoole mal týždenný plat 75-tisíc libier, čo predstavuje v prepočte na eurá ročne 4,7 milióna eur. No a podľa denníka Daily Mirror by mal vo Fenerbahce poberať „iba“ tri milióny eur za rok plus bonusy. V hre o služby bývalého futbalistu Trenčína či Zenitu Petrohrad bol talianske tímy AS Rím, Juventus Turín a v médiách sa spomínal aj záujem klubov z nemeckej Bundesligy či Číny. Škrtel by mal v základnej zostave Fenerbahce nahradiť čerstvého majstra Európy, portugalského obrancu Bruna Alvesa. Ten pred pár týždňami prestúpil do talianskeho klubu Cagliari Calcio za odstupné dva milióny eur. Potvrdili sa tak slová manažéra Csónta, ktoré pre HN uviedol už pred necelými dvoma mesiacmi. „Vôbec neuvažujeme o tom, že by mal Martin ostať v Anglicku. Jeho rozhodnutie odísť nesúvisí s udalosťami v klube za posledného pol roka,“ uviedol manažér. Škrtel totiž stratil dôveru nového trénera Liverpoolu Jürgena Kloppa, ktorý v plánoch budovania tímu zjavne nepočítal so službami nášho reprezentačného kapitána.

Spoluhráčom bude aj Stoch
Škrtel by sa mal do prípravy mužstva pred novou sezónou zapojiť už v priebehu tohto týždňa. Jedným z jeho spoluhráčov bude aj kolega z národného tímu Slovenska, stredopoliar Miroslav Stoch. Ten je hráčom istanbulského veľkoklubu už dva roky. Mohla pri rozhodovaní Škrtela o novom pôsobisku rozhodnúť skutočnosť, že bude mať vo Fenerbahce krajana? „Skôr si myslím, že nie. Boli tam určite nejaké stanovené podmienky zo strany Liverpoolu, ako aj hráča, ktoré musel záujemca splniť. Fenerbahce patrí medzi najbohatšie kluby a je to dobrá adresa,“ povedal pre HN Stochov manažér Milan Lednický. Ten v minulosti zastupoval aj útočníka Filipa Hološka v čase, keď prestupoval do ďalšieho tureckého tímu zvučného mena, Besiktasu. Ktorý z istanbulských veľkoklubov, Fenerbahce, Besikats a Galatasaray, je jednotkou? „Je to ťažké posúdiť, v Turecku by vám fanúšikovia povedali, že práve ten ich. Ale možno Fenerbahce má najväčšiu popularitu za hranicami Turecka,“ konštatuje Lednický. Škrtel sa môže dočkať až fanatických fanúšikov, ktorí prinútia hráčov ísť na dno svojich síl. V poslednej sezóne najvyššej súťaže Super Lig skončilo Fenerbahce na druhom mieste a predstaví sa v 3. predkole elitnej klubovej súťaže – Ligy majstrov.

Najdrahšie prestupy Slovákov v histórii(v mil. eur)

Martin Škrtel
10 mil. eur
Rok: 2008
Odkiaľ: Zenit Petrohrad, Rusko
Kam: FC Liverpool, Anglicko

Martin Škrtel
5,9 mil. eur
Rok: 2016
Odkiaľ: FC Liverpool, Anglicko
Kam: Fenerbahce, Turecko

Marek Hamšík
5,5 mil. eur
Rok: 2007
Odkiaľ: Brescia, Taliansko
Kam: SSC Neapol, Taliansko

Vratislav Greško
5 mil. eur
Rok: 2000
Odkiaľ: Leverkusen, Nemecko
Kam: Inter Miláno, Taliansko

Filip Hološko
5 mil. eur
Rok: 2008
Odkiaľ: Manisaspor, Turecko
Kam: Besiktas, Turecko

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 18:45