StoryEditor

V Riu si ideme po medailu

19.08.2016, 00:00
Najskúsenejší muž slovenského štvorkajaka, 35-ročný Erik Vlček, pre HN:

V kráľovskej disciplíne rýchlostnej kanoistiky – štvorkajaku – pôjde už na svojej štvrtej olympiáde. K bronzu a striebru môže v sobotu pridať Erik Vlček najcennejší kov. „Vieme, že máme kvalitu na dobrý výsledok,“ uviedol pre HN Vlček.

Do poslednej chvíle ste sa s Jurajom Tarrom rozhodovali, či pôjdete okrem štvorkajaku aj v dvojkajaku. Napokon ste v ňom včera obsadili 8. miesto, spokojný?
Chceli sme sa odhlásiť. Vôbec to nebolo z našej strany na tej tisícke úplne ideálne, lebo to v dvojke nemáme až tak natrénované. Ale sme s Jurajom spokojní, spravili sme finále a to umiestnenie je na olympiádu pekný výsledok.

Splnili ste si týmto výsledkom ciele, ktoré ste si v tejto disciplíne pred olympiádou dávali?
My sme si nedávali žiadne ciele. Užili sme si všetky jazdy a napokon z toho bola až táto účasť vo finále. Už pred stredajšími súbojmi v semifinále sme si povedali, že pôjdeme do toho pokojne a bez zbytočných stresov. Prvé dve jazdy boli zo strany všetkých posádok len také oťukávacie. Kvalita jednotlivých lodí sa prejavila až v samotnom finále.

Vašou silnejšou disciplínou je na tejto olympiáde štvorkajak. Šetrili ste s kolegom Jurajom Tarrom vo včerajšom finále sily?
Určite nie, veď olympijské finále sa nejazdí každý rok. Na regeneráciu máme jeden celý deň, keďže rojzajdy štvorkajaku nás čakajú až dnes predpoludním. Nebolo sa načo šetriť. Išli sme už v posledných dňoch trošku do takého útlmu a práve táto K2 nás povzbudila. Skôr som toho názoru, že vydarený štart v dvojkajaku nám s Jurajom prospel.

Slovenský kajakár Peter Gelle sa po svojom finále sťažoval, že ho na vode brzdili riasy a listy. Vy ste mali tiež takýto neporiadok na trati?
Vôbec nie, ani včera ani dnes. Panovali u nás ideálne podmienky, trošku sa občas dvihol vietor, no nebol taký silný, ako počas utorkového programu. Takže žiadne riasy, žiadne listy, ale čistá trať. Organizátori si už dávajú väčší pozor a verím, že sa podobného bordelu ako mal Peter nedočkáme ani počas štartu v štvorkajaku.

So štvorkajakom ste už na štvrtej olympiáde, máte bronz z Atén a striebro z Pekingu. Skompletizujete zajtra túto zbierku zlatom?
Vieme, že máme kvalitu na dobrý výsledok a ideme si po olympijskú medailu. Ale rovnako rozmýšľajú aj ostatné lode – musíme dať do toho všetko a uvidíme, na čo to napokon na kilometrovej trati bude stačiť. Zisk akéhokoľvek cenného kovu bude pre naše kvarteto fantastický výsledok.

S Jurajom Tarrom ste už ostrieľaní veteráni rýchlostnej kanoistiky. Ako znášajú prvú účasť na hrách mladíci vo vašej lodi Denis Myšák a Tibor Linka?
Zvládajú to úplne v pohode, nemusíme ich ani nijako usmerňovať. Sústredíme sa všetci na tie úlohy, ktoré pred sebou máme.

Ako sa najlepšie naladíte na dlhoočakávanú jazdu vo finále štvorkajaku?
Po finále dvojkajaka sme si ešte išli do štvorky troška zapádlovať, aby sme doladili detaily pred dnešnými rozjazdami. Zavrieme sa do izieb v olympijskej dedine a budeme oddychovať. Nestíhame navštevovať iné športy, je to časovo dosť náročné presúvať sa z dediny kamkoľvek.

01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 10:54