Dablér alebo skutočný premiér? Nie, na snímke je skutočne japonský premiér Šinzó Abe, ktorý na záverečnom ceremoniáli olympijských hier vystúpil ako Super Mario.Reuters
StoryEditor

Japonci sľubujú robotickú olympiádu

25.08.2016, 00:00
Kým Brazília ukázala mnoho živelnosti, hravosti, ale aj množstvo nedostatkov, ázijské Tokio chce nadchnúť technológiami.

Ulicami Tokia prechádza limuzína. Sedí v nej japonský premiér Šinzó Abe. Cieľ? Štadión Maracana v Riu de Janeiro, dejisko záverečného ceremoniálu olympiády. Abe sa pozrie na hodinky a prichádza nepríjemné uvedomenie: Nemám šancu to stihnúť! Nastáva nečakaný zvrat. Premiér si nasadí červenú čiapku a premení sa v Super Maria, populárnu postavu z japonskej videohry. Stane sa z neho fúzatý inštalatér, ktorý vyvŕta pod povrchom Zeme potrubie, ktorého začiatok je v Tokiu a ústi v Riu. Skočí doň a bleskovo sa zjaví na ploche Maracana. Kostým mizne a znovu sa zjavuje Abe. Publikum jasá nadšením. A Tokio napovedá, aké hry sa o štyri roky chystá usporiadať.

Ako zo sci-fi filmu
Je isté, že sa budú v mnohom odlišovať od tých v Riu. Namiesto samby, karnevalu a faviel ponúknu multimediálne vízie budúcnosti. Už pri krátkom „avíze“ na Maracana sa Japonci chválili svojou kultúrou, inou, než je tá brazílska. V ich klipe sa okrem Maria objavil aj Pac-Man, mačka Hello Kitty či kapitán Tsubasa, postavy z japonskej komiksovej či videohernej subkultúry. Brazílčania sľubovali živelnosť, odlišnosť a dôraz na ekológiu, Japonci chcú ukázať svoju pozíciu technologickej veľmoci.

Pri minulej olympiáde v Tokiu 1964 slávnostne predstavili rýchlovlak Šinkansen, teraz nadchádza čas robotov. Pomocníci s umelou inteligenciou by mali navádzať návštevníkov v hoteloch či na letiskách. Majú pomáhať s informáciami, nosiť batožinu či prekladať. A tiež voziť po meste: usporiadatelia sľubujú taxíky bez živých vodičov. Že to znie ako zo sci-fi filmu? Tak si predstavujte ďalej: špeciálna aplikácia v mobile má prekladať hovorenú reč do písanej podoby v rôznych svetových jazykoch. Systém tisícov kamier sa bude starať o bezpečnosť, špeciálna karta Japan Pass má zase uľahčiť fungovanie v meste; bude fungovať na základe rozpoznávania tváre a slúžiť ako kľúč od izby, vstupenka, doklad totožnosti či platobná karta... A stále to nie je všetko.

Ohňostroje? Zabudnite
Keď hry v Tokiu 24. júla 2020 odštartujú, rozhodne by nemalo ísť o bežný úvodný ceremoniál. Ohňostroje? To je pre Japoncov príliš tuctové. Namiesto toho plánujú umelo vytvorenú meteoritickú sprchu. Najinovatívnejšie hry v histórii, hlásajú usporiadatelia – a zdá sa, že nemusia preháňať.

Mimoriadny zážitok by mali mať aj fanúšikovia pri televízoroch, teda predovšetkým tých najmodernejších: Japonci sľubujú, že prinesú vysielanie v extrémne kvalitnom rozlíšení 8K. Väčšie možnosti ponúkne aj vtedy azda už dostupnejšia virtuálna realita. Hry v Tokiu budú tiež olympiádou nových športov: vráti sa bejzbal a softbal, pribudne skejtbording, surfing a športové lezenie. To všetko sa bude odohrávať na 34 športoviskách; šesť z nich zažilo už minulé tokijské hry. Osem z nich bude úplne nových vrátane futuristicky vyzerajúceho olympijského štadióna. Ten by mal byť dokončený v novembri 2019, sľubuje miesta pre 68-tisíc ľudí aj možnosť zhliadať na Tokio z promenády na jeho vrchole.

Nadchádza čas Ázie
Organizátori vyhlasujú, že si vezmú vzor z Ria a nebudú zbytočne zvyšovať náklady a stavať štadióny bez budúceho využitia. Japonské médiá však varujú, že pôvodne uvádzaný rozpočet 6,5 miliardy dolárov by mohol vzrásť až na trojnásobok. „Nemôžeme vytvárať biele slony. Nie je vylúčené, že ešte prídu nápady, ako znížiť rozpočet. Budeme analyzovať postupy, ktoré použilo Rio,“ povedal Toširo Muto, šéf organizačného výboru tokijskej olympiády. Po exkurzii do Južnej Ameriky teraz nadchádza čas Ázie. Ešte pred nasledujúcimi letnými hrami príde zimná olympiáda v juhokórejskom Pchjongčchangu, následne digitálne šou v Tokiu – a potom návrat hier do čínskeho Pekingu po iba 14 rokoch; tentoraz v zimnom vydaní. Rio je minulosť, olympijská budúcnosť môže začať.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:52