Reuters
StoryEditor

Nenásytný Ír zarobil milióny. A teraz vydiera

14.11.2016, 23:00
Šampión Conor McGregor chce vlastniť podiel v organizácii UFC, ktorá z neho urobila za tri roky boháča.

​Predstavte si, že by naša cyklistická jednotka Peter Sagan žiadala byť spolumajiteľom tímu, ktorý zviditeľňuje a ktorému zarába peniaze. A ak nie, nenasadla by už na bicykel. Takýto nečakaný krok podnikol írsky bojovník MMA (mixed martial arts – zmiešané bojové umenia) Conor McGregor.

Po svojom historickom víkendovom triumfe a zisku druhého majstrovského opasku v Ultimate Fighting Championship (UFC) vyhlásil, že sa v aréne ukáže iba vtedy, ak sa stane akcionárom multimiliónového biznisu.

„Chcem to, čo si zaslúžim, to, čo som im zarobil. Mali by sa so mnou čo najskôr rozprávať,“ odkázal McGregor novým majiteľom UFC, ktorými sa v lete tohto roka stala spoločnosť WME/IMG. A to, že v hre sú desiatky miliónov, potvrdzuje skutočnosť, že vlastníci kúpili väčšinový podiel tohto šampionátu za rekordných 4,2 miliardy dolárov.

Keď si hviezda dupla
Faktom je, že osobnosť a úspechy McGregora v posledných troch rokoch sú dôležitým faktorom rastúcej popularity tohto bojového športu v USA aj po celom svete. „Žiadny športovec nie je dôležitejší ako organizácia, v ktorej pôsobí. V Amerike je možné všetko, ale neviem, či v tomto prípade nejde iba o ,veľkohubé‘ vyhlásenia,“ povedal pre HN Ilja Škondrič, priekopník a prvý bojovník MMA na Slovensku.

Podľa neho si možno chce McGregor iba vydupať lepšie finančné ohodnotenie pre nasledujúce zápasy v budúcom roku. Na druhej strane, 28-ročný rodák z írskeho Dublinu takmer doslovne dobyl USA a vďaka MMA sa stal jedným z najrešpektovanejších športovcov za oceánom.

„Už dlhšie sa tvári, že je súčasťou tej úspešnej firmy. Vyhlasuje, že práve vďaka nemu šampionát UFC rapídne rastie. A má pravdu,“ hovorí manažér podujatí MMA na Slovensku Pavol Neruda. Podľa neho je McGregor šoumen, skvelý bojovník a najmä dokáže na seba strhnúť veľkú pozornosť. Tak ako cez víkend v slávnej newyorskej Madison Square Garden.

Najmä vďaka súboju McGregora proti domácemu Alvarezovi padol historický rekord v tržbách na vstupnom do tejto historickej arény. Za jeden večer sa na lístkoch vybralo vyše 17 miliónov dolárov. „On zmenil históriu UFC a teraz chce zo športového úspechu vyťažiť aj v biznise,“ konštatuje Neruda. Napriek svojej rastúcej popularite sa McGregor umiestnil s 22 miliónmi dolárov v rebríčku najlepšie zarábajúcich športovcov sveta „až“ na 85. mieste.

USA je cieľom bojovníkov

Posledný duel v Európe absolvoval Conor McGregor vo Veľkej Británii v decembri 2012. Zaujímavosťou je, že ho dosiahol proti slovenskému bojovníkovi Ivanovi Buchingerovi.

Práve tento 29-ročný člen OFA Gym klubu z Gabčíkova má podľa odborníkov najväčšiu šancu ísť do USA ako náš prvý MMA športovec v histórii. „Zámorská Ultimate Fighting Championship je pre našich bojovníkov niečo ako pre hokejistov NHL. Od prehry s McGregorom zvíťazil Buchinger v každom z ďalších desiatich zápasov,“ hovorí Škondrič.

Buchinger sa stal šampiónom vo Veľkej Británii a v posledných dvoch rokoch patrí k majstrom v tamojšej organizácii M1. „Nemôžem konkretizovať príjmy našich najlepších. Ale už aj v Rusku dostávajú slušné peniaze porovnateľné s tým, čo by získali v USA,“ konštatuje Škondrič.

Podľa neho je len otázkou jedného – dvoch rokov, aby sa prvý Slovák objavil v klietke najprestížnejšej súťaže UFC. Okrem Buchingera má k tomu našliapnuté aj 24-ročný Tomáš Deák. 

Popularita bojového športu MMA rastie v posledných rokoch aj na Slovensku. „Najväčším podujatím bola zatiaľ Fight Night v Banskej Bystrici, bolo vypredané a prišlo 4-tisíc divákov. Navyše, každý týždeň sa vysiela hodinový magazín o MMA a sleduje ho okolo 60-tisíc divákov,“ uviedol manažér Neruda. Podľa neho robí MMA atraktívnou najmä skutočnosť, že je skĺbením všetkých bojových štýlov – od boxu cez karate až po jiu-jitsu.

01 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 02 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 03 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 04 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 05 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 18:41