StoryEditor

Kim chce vychovať vlastného Messiho. Hráčov však odmieta pustiť mimo krajiny

19.11.2016, 23:11
Autor:
mlbmlb

Severná Kórea túži po futbalovej sláve. Vláda nasťahovala dve stovky detí do tréningového centra, kde celé dni pilujú svoj talent. Vedenie futbalovej akadémie aj samotný Kim Čong-un verí, že hráč z KĽDR raz prekoná aj Lionela Messiho. Malí futbalisti však nesmú za hranice, takže im chýbajú súperi.

Rozľahlé ihrisko s umelým trávnikom, dlhé hodiny tréningu a na pomery KĽDR luxusne zariadené izby. To všetko ponúka malým nádejným futbalistom "medzinárodná akadémia" v Pchjongjangu - v očiach vládnych aparátnikov budúca liaheň hráčov svetového formátu.

"Našich študentov trénujeme, aby sa z nich stali supertalentovaní hráči, ktorí prekonajú schopnosti Lionela Messiho," zveril sa agentúre AFP tréner Ri Ju-il. Vysoké ambície vedeniu školy rozhodne nechýbajú, o argentínskom útočníkovi v drese Barcelony sa často hovorí ako o najlepšom futbalistovi planéty.

"Zatiaľ by sme mali dominovať Ázii a verím, že v blízkej budúcnosti dosiahneme celosvetovú nadvládu," vysvetľuje tréner mladých futbalistov svoje plány na budúce roky.

Dvesto chlapcov a dievčat od deviatich do 15 rokov v Pchjongjangu tvrdo pracuje na naplnení sna severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Areál, kde žiaci zároveň bývajú a študujú, ostatne vodca KĽDR v rámci svojich preslávených inšpekcií osobne navštevuje. Ako vášnivý fanúšik futbalu Kim verí, že sa jeho krajina raz zapíše do futbalových dejín.

KĽDR si zatiaľ vyslúžila len pochybnú slávu na sociálnych sieťach. Milióny ľudí si vlani na YouTube obľúbili záznam zo zápasu mládežníckej reprezentácie proti Uzbekistanu.
Brankár Čang Pek-ho neustrážil svoju svätyňu a nechal si dať gól cez celé ihrisko súperovým brankárom. Dostal ročný zákaz činnosti, spolu s trénerom a futbalovou asociáciou musel navyše platiť pokutu.

Hanba prišla aj o šesť rokov skôr, kedy sa Severokórejčania prestavali na futbalových majstrovstvách sveta v Južnej Afrike a prehrali všetky tri svoje zápasy.

Vláda vtedy v Pchjongjangu usporiadala "verejné zahanbenie" - celý tím musel šesť hodín stáť v kultúrnom dome, kde ich postupne skritizovali stovky politikov, športovcov aj študentov. Celú akciu prenášala štátna televízia.

Severokórejskému futbalu patrí vo svetovom rebríčku FIFA 126. priečka, o ktorú sa delí s africkou Etiópiou. Južná Kórea, ktorú by KĽDR veľmi rada predstihla, je aktuálne na 44. pozícii, mimochodom štyri miesta za Českom. Nádejná generácia futbalistov z pchjongjangskej akadémie by to podľa Severokórejčanov mala zmeniť.

Najskôr by však musela získať medzinárodné skúsenosti, čo je zatiaľ v očiach tamojšej vlády nemysliteľné. Reprezentačné mužstvo síce za hranice aspoň občas vysúva, žiaci z "medzinárodnej akadémie" však mimo KĽDR nesmú.

"Nemyslím si, že budú lepší ako Lionel Messi, ale na ázijské pomery sa môžu stať dobrými hráčmi. Je tu veľa talentovaných futbalistov, ale nesmú von," povedal AFP bývalý nórsky futbalista Jorn Andersen, ktorý získal v KĽDR ročnú zmluvu na vedenie futbalovej reprezentácie.

Európsky futbal je podľa Andersena kvalitnejší a oveľa tvrdší, ako sa hrá v Ázii. Ak teda KĽDR chce vychovať futbalové hviezdy, mala by im dať príležitosť zápas na inom kontinente okúsiť. "Ťažko sa zlepšia, keď stále hrajú len vnútri Severnej Kórey," konštatuje reprezentačný tréner.

Akadémia, ktorá v Pchjongjangu funguje od roku 2013, sa však potýka aj s vážnejšími problémami než len s nedostatkom medzinárodných skúseností žiakov. Sankcie, ktoré na KĽDR uvalil Západ kvôli nedávnym jadrovým testom, ju odrezali od príspevkov medzinárodnej federácie FIFA.

Tá chcela tento rok severokórejský futbal podporiť čiastkou 1,7 milióna dolárov. Kvôli zmrazeniu všetkých transakcií medzi Severnou Kóreou a Švajčiarskom ale vedenie FIFA muselo podporu odrieknuť. Akadémiu aj celú severokórejskú asociáciu tak čaká značne neistá sezóna.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 08:47