Michael van GerwenReuters
StoryEditor

Fenomén šípky. Miliónové odmeny patria šampiónovi

Rockové hviezdy, ktoré sú slávnejšie než futbalisti. Vitajte medzi elitnými šípkarmi.

Oči hypnotizujú červený obdĺžnik s rozmerom jeden krát tri centimetre. Vzápätí sa do neho tesne vedľa seba zabodnú tri hroty šípok a tisíce ľudí, niektorí v čudných kostýmoch, v sále kričia nadšením a mávajú transparentmi. Vitajte na šípkach, ktoré hrajú profesionáli.

Krčmová zábava alebo šport, ktorý sledujú nekonečné zástupy divákov a najlepší hráči zarábajú desiatky miliónov? Diskusie fanúšikov a ich odporcov asi nikdy neprestanú.

Pre nezúčastnených mohli dať odpoveď práve skončené majstrovstvá sveta organizácie PDC, ktorá združuje profesionálov a organizuje najštedrejší turnaj.

Krátko pred pondelkovou polnocou bol v Londýne korunovaný šampión na rok 2017. Michael van Gerwen z Holandska potvrdil mimoriadnu sezónu aj absolútnu nadvládu nad ostatnými.

Za uplynulých dvanásť mesiacov vyhral dvadsaťpäť turnajov vrátane tých veľkých, tzv. Major. Po dvadsiaty šiesty titul, ten najväčší, si prišiel výkonmi, nad ktorými šípkový svet žasol. Musel, pretože k životným šípkam sa vyhecovali aj jeho súperi v priebehu turnaja.

„Cítim sa ako v siedmom nebi. Musel som vytiahnuť to najlepšie, čo viem. Bolo to neuveriteľné pre všetkých,“ hodnotil po takmer trojhodinovom finále do televíznych kamier, keď si utrel slzy dojatia.

Víťazstvo za viac ako 400-tisíc eur

Pritom na pódiu počas hry má prejav „zvieraťa“, ktoré chce súpera pohrýzť. „Snáď mi tu nebudeš plakať,“ dalo sa domyslieť z reakcie porazeného finalistu Garyho Andersona, ktorý pri čakaní na ceremoniál vedľa stojaceho Van Gerwena zo žartu podpichol.

Dvadsaťsedemročný Van Gerwen za svoj celkovo druhý svetový titul bral na odmenách v prepočte 407-tisíc eur, rebríček profesionálov vedie so zárobkom 2 milióny 183-tisíc eur, čo sú prize money za dva roky.

Dvojka Anderson zo Škótska, majster sveta z predchádzajúcich dvoch rokov, si na odmenách „vyhádzal“ 925-tisíc eur, trojka Peter Wright, extravagantný Škót s farebným čírom na hlave, zhruba 630-tisíc.

Stále len krčmová zábava? Možno pre amatérov, ale nie pre najlepších, ktorí trénujú aj osem hodín denne.
 „Vždy som sa smial, keď ľudia hovorili, že šípky nie sú šport. Keď robíte niečo pre zábavu, predsa za to nemusíte platiť dane. Ale ja som zo šípok na daniach zaplatil majland, takže to musí byť šport,“ hovorí Phil Taylor.
   
Lepšia atmosféra ako na futbale

Čo znamenajú Pelé či Maradona pre futbal a Gretzky s Jágrom pre hokej, je Taylor pre šípky.

Fenomén, ktorý má šestnásť titulov majstra sveta vrátane dvoch z BDO. Z pôvodného šípkarskeho združenia niektorí nespokojní elitní hráči v roku 1992 utiekli a založili Profesionálnu šípkovú organizáciu PDC. A práve Taylor šípky povýšil na úroveň, ktorej sa dnes tešia.

V roku 2010 bol v prestížnej ankete BBC zvolený za druhú najväčšiu športovú osobnosť Veľkej Británie, čo napríklad golfista Ian Poulter označil za frašku.

„Pre mňa to bol vrchol kariéry, pretože za to hlasoval celý národ. Keď stojíte na javisku s niekým, ako je David Beckham, budete tú chvíľu milovať celý život,“ povedal Taylor, v najnovšom vydaní rebríčka svetová šestka.

Beckhamovi sa v celosvetovej popularite rovnať nemôže, ale v Anglicku pokojne áno, povedané s miernym zveličením.
Steelové šípky (nie elektronické) sú tam nesmierne obľúbené a v roku 2005 boli oficiálne uznané za šport. V rovnakom čase sa prvýkrát hrala šípkarská Premier League.

V nej nastupuje desať elitných hráčov a jednotlivé kolá hostia najväčšie haly na ostrovoch. Na trojhodinový večer príde aj pätnásťtisíc divákov. Nový ročník s Van Gerwenom, Andersonom či Taylorom štartuje už o mesiac.

Atmosféra pri šípkarských turnajoch je búrlivejšia než na futbalovej lige, vrcholom je potom svetový šampionát v Alexandra Palace v Londýne.

Snáď každý šípkar si musí vychutnať ten pocit, keď získa set a do zákulisia ho sprevádza podmanivá melódia piesne Chase The Sun od kapely Planet Funk so spievajúcimi fanúšikmi.

Turnaje prenášajú televízie do celého sveta a zisky z televíznych práv pomohli odmeny znásobiť.

Keď Taylor vyhral šampionát prvýkrát v roku 1994, dostal na odmenách 12-tisíc libier. Tento rok Van Gerwen 350-tisíc libier, o rok to bude už 400-tisíc.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-06 05:20:47 - Feat.: - Title: Černák je prvým Slovákom s miestenkou v play off, Tampa má voľnú kartu. Oba góly Washingtonu strelil Ovečkin
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. apríl 2024 13:34