Najmenej času strávil na Australian Open na kurte Španiel Nicolás Almagro. Pre zranenie odstúpil z duelu proti Jérémymu Chardymu už po 23 minútach.Reuters
StoryEditor

Za 20 minút zarobia aj 50-tisíc. Tenisti sa snažia "oklamať" systém

18.01.2017, 23:00
Pre zranenia sa nedohralo až sedem zápasov úvodného kola Australian Open. Španiel Almagro vzdal už po 23 minútach.

Pri väčšine tenisových turnajov sa hráči so zdravotným problémom odhlásia. No pochopiteľná reakcia až tak neplatí pri grandslamoch. Tam sú extra motiváciou oproti bežným podujatiam najlukratívnejšie prémie. Platí to aj o tohtoročnom Australian Open: hráčom stačí párkrát pinknúť do loptičky a domov odchádzajú so zárobkom 50-tisíc austrálskych dolárov (takmer 38-tisíc eur). V prvom kole úvodného grandslamu roka sa pre zranenia nedohralo až sedem zápasov. Rekordérom z hľadiska rýchlosti odstúpenia sa stal Španiel Nicolas Almagro, ktorý vzdal zápas už po 23 minútach za stavu 0:4 v prvom sete. Za každú minútu na dvorci tak získal vyše dvetisíc dolárov. „Pre hráčov z druhej päťdesiatky rebríčka ide o taký strategický príjem, že aj keď nie sú úplne fit, urobia všetko pre to, aby tam mohli nastúpiť,“ povedal pre HN generálny sekretár tenisového zväzu Igor Moška.

Krošlák: Urobil by som to isté
S jeho názorom súhlasí aj bývalý daviscupový reprezentant Ján Krošlák. „Ja som tiež raz chcel nastúpiť na grandslam, štartovné bolo 10-tisíc dolárov, čiže pol milióna korún. No pre výron v členku som nemohol ani chodiť, tak som to neabsolvoval,“ konštatuje bývalý 53. hráč svetového rebríčka. Faktom je, že fanúšikovia očakávajú za svoje peniaze na tribúnach grandslamových turnajov špičkový tenis. No nejedenkrát opúšťajú svoje sedadlá sklamaní. „Najhoršie sú prípady, keď sa takýto nie úplne zdravý tenista postaví proti veľkým menám ako Federer alebo Djokovič. Prvé kolá grandslamu totiž patria medzi najsledovanejšie tenisové dni v roku,“ vysvetľuje tenisový manažér Karel Tejkal. Niekoľkominútové predstavenie spomínaného Almagra nahnevalo aj legendu štvorhry Todda Woodbridgea. Nad jeho vystúpením sa pohoršoval pri komentovaní pre austrálsku televíziu. „Tu by sa mali začať klásť otázky. Nevyzeralo to, že sa Almagro veľmi snažil. Prišiel si len po peniaze? Na toto by sa ATP mala zamerať,“ uviedol Woodbridge. Samotný Španiel, ktorý počas kariéry zarobil vyše 10 miliónov dolárov, sa bránil a podľa neho nebola dôvodom jeho štartu finančná odmena. „Nastúpil som, pretože som si myslel, že môžem hrať. Nepotreboval som tých 50-tisíc, to nebol dôvod,“ uviedol Almagro. Ten krátko pred Australian Open štartoval aj na turnajoch v katarskej Dauhe a v Sydney. Krošlák preto rozumie jeho rozhodnutiu nastúpiť, aj keď nebol stopercentne fit. „Precestoval pol zemegule, hral už v Sydney a bola by od neho hlúposť ísť domov a neskúsiť to v Melbourne. Ja by som spravil to isté,“ konštatuje tenisový tréner.

Pomôcť môže nové pravidlo
Pri problematike zranených hráčov neexistuje možnosť, ako tenistom odmerať, respektíve dokázať rozsah zdravotných problémov a dosah na ich hru. „Je to výlučne na jednotlivom hráčovi, v akom je stave, na čo sa cíti a či je schopný podať adekvátny výkon. No ak sa raz kvalifikuje, tak právo štartu a nárok na odmenu mu nemožno odobrať,“ tvrdí Igor Moška. V budúcich rokoch by takých prípadov mohlo dokonca pribúdať, keďže výška odmien za štart na grandslamoch rastie každý rok priemerne o desať percent. Účasť na Australian Open či Wimbledone tak bude pre tenistov čoraz lukratívnejšia. Aj pre narastajúci počet nedohratých zápasov sa v zákulisí Australian Open začalo uvažovať o zavedení nového pravidla, ktoré už vedenie mužskej ATP zaradilo to testovacieho režimu. Podľa nich by zranený tenista s právom účasti na turnaji síce dostal prémiu, ale uvoľnil by miesto v 1. kole náhradníkovi z kvalifikácie, takzvanému lucky loserovi. „Je to zaujímavý nápad, ktorý by mohol eliminovať prípady menej kvalitných zápasov,“ reaguje Moška. Manažér Tejkal túto novinku považuje za dôstojné riešenie problému, na ktorý narážajú organizátori grandslamov čoraz častejšie. Otázkou zostáva, či by mal zranený tenista dostať stopercentnú výšku prémie, alebo len určitú časť.

Lacko vyrovnal svoje maximum
Už medzi 32 najlepších tenistov sa na Australian Open prebojoval slovenský tenista Lukáš Lacko. Postupom do 3. kola cez Izraelčana Dudiho Selu (3:1 na sety) vyrovnal svoj najlepší výsledok v Melbourne z roku 2012. V súboji o postup do osemfinále ho v piatok čaká piaty hráč svetového rebríčka Kei Nišikori. „Na začiatku duelu som bol trochu stratený, potom som začal hrať presnejšie a rýchlejšie. Proti Nišikorimu sa pokúsim prekvapiť,“ povedal Lacko pre Slovenský rozhlas. V Melbourne má za sebou vrátane kvalifikácie už päť víťazných zápasov a istotu prémie 130-tisíc austrálskych dolárov.

Výsledky Slovákov
Lacko – Sela 2:6, 6:3, 6:2, 6:4
Kučová – Sevastovová 3:6, 4:6

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 03 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 04 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 22:06