Reuters
StoryEditor

Ricciardo triumfoval na Veľkej cene Talianska, Verstappen s Hamiltonom preteky nedokončili

12.09.2021, 17:02
Autor:
TASRTASR
Dvaja najväčší konkurenti v boji o titul vypadli po vzájomnej kolízii v 26. kole.

Austrálčan Daniel Ricciardo triumfoval na Veľkej cene Talianska, štrnástych pretekoch seriálu F1. Za ním prišiel do cieľa jeho tímový kolega Brit Lando Norris. Pôvodne tretí Sergio Perez z Red Bullu sa po 5-sekundovej penalizácii prepadol a na tretiu priečku sa tak posunul Fín Valtteri Bottas z Mercedesu, ktorý štartoval z posledného miesta.

Dvaja najväčší konkurenti v boji o titul Holanďan Max Verstappen a Brit Lewis Hamilton preteky nedokončili, keď vypadli po vzájomnej kolízii v 26. kole.

Prvé víťazstvo 

Pre 32-ročného Ricciarda to bolo prvé víťazstvo v sezóne, 8. v kariére a prvé od VC Monaka 2018, keď ešte jazdil vo farbách Red Bullu. McLaren dosiahol prvé double od VC Kanady 2010, keď triumfoval Hamilton pred Jensonom Buttonom.

Do pretekov vôbec neodštartoval Juki Cunoda, ktorého zradili brzdy. Kvalifikačný šprint pred pretekmi síce vyhral Fín Valtteri Bottas z Mercedesu, no pre výmenu pohonnej jednotky musel štartovať z posledného miesta. Z najvýhodnejšej pozície tak odštartoval pôvodne druhý Verstappen pred Ricciardom.

Ten mal vynikajúci štart, prakticky okamžite sa dostal pred Verstappena, na ktorého ešte zaútočil aj Hamilton a došlo k ich prvej kolízii v pretekoch. Po Giovinazziho roztočení sa bol nakrátko aktivovaný virtuálny safety car. Na čele sa ustálilo poradie Ricciardo - Verstappen - Norris - Hamilton.

"Takto to dopadne"

Ako prvý z nich prišiel do boxov Ricciardo v 23. kole a zatiaľ čo jeho zastávka bola bezproblémová, následná Verstappenova trvala vyše 11 sekúnd. Krátko na to prezul aj Hamilton, na trať sa vrátil priamo vedľa Holanďana a ich tesný súboj sa skončil vzájomnou kolíziou. Verstappenov monopost sa dostal na Hamiltonov a Brita od vážnych zranení zachránila tzv. svätožiara - halo. "Takto to dopadne, keď nenecháte priestor," znela bezprostredná Verstappenova reakcia do vysielačky.

Pre oboch sa preteky skončili, následnú prítomnosť bezpečnostného vozidla využilo viacero pretekárov na návštevu boxov. Na prvej priečke sa držal Ricciardo, za ním boli Norris a Perez, ktorý už vedel o 5-sekundovom treste. Ricciardo si prvú priečku nenechal vziať, v závere ešte získal bod navyše za najrýchlejšie kolo. Pérez sa napokon prepadol na 5. miesto a Bottas aj vďaka tomu ukončil stíhaciu jazdu ziskom pódia.

V celkovom hodnotení seriálu vedie Verstappen o 5 bodov pred 7-násobným majstrom sveta Hamiltonom, ktorý tak stále čaká na jubilejný 100. triumf vo VC.

Nasledujúce preteky F1 sú na programe v nedeľu 26. septembra v Rusku.

01 - Modified: 2024-03-03 17:30:00 - Feat.: - Title: Obroda kultovej značky aj „vyhodený“ vyzývateľ. Nová sezóna F1 nebude len o Verstappenovi (Analýza) 02 - Modified: 2024-03-02 16:51:13 - Feat.: - Title: Verstappen odštartoval sezónu F1 triumfom v Bahrajne, Red Bull získal double 03 - Modified: 2024-02-03 19:08:50 - Feat.: - Title: Splnil som si detský sen, povedal Hamilton po prestupe do Ferrari 04 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 05 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 07:26