StoryEditor

Igor Moška: Bratislava stratila prestížny tenisový turnaj

10.08.2004, 00:00
Slovensko sa od septembra minulého roku pýši modernou tenisovou halou, ktorá mala v tomto roku hostiť tri veľké tenisové podujatia. Okrem barážového stretnutia o postup do Svetovej skupiny Davisovho pohára s Nemeckom (24. -- 26. septembra) a mužského challengerového turnaja Tatra banka Open (8. -- 14. novembra) sa v modernom stánku Národného tenisového centra mal v polovičke októbra konať aj piaty ročník tradičného ženského turnaja WTA Tour. Turnaj sa však neuskutoční. Dôvody zrušenia tohto podujatia prezradil v rozhovore pre HN generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu a zároveň riaditeľ turnaja Igor Moška.

Slovensko sa od septembra minulého roku pýši modernou tenisovou halou, ktorá mala v tomto roku hostiť tri veľké tenisové podujatia. Okrem barážového stretnutia o postup do Svetovej skupiny Davisovho pohára s Nemeckom (24. - 26. septembra) a mužského challengerového turnaja Tatra banka Open (8. - 14. novembra) sa v modernom stánku Národného tenisového centra mal v polovičke októbra konať aj piaty ročník tradičného ženského turnaja WTA Tour. Turnaj sa však neuskutoční. Dôvody zrušenia tohto podujatia prezradil v rozhovore pre HN generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu a zároveň riaditeľ turnaja Igor Moška.

Po minuloročnej odmlke spôsobenej výstavbou tenisového centra sa mal tento rok konať už piaty ročník ženského turnaja. Žiaľ, priaznivci tohto športu v Bratislave v tradičnom októbrovom termíne popredné svetové a domáce tenistky neuvidia...
- Veľmi nás to mrzí, no nenašli sme potrebné finančné prostriedky, aby sme tento turnaj mohli usporiadať. Generálny sponzor posledného ročníka VÚB stratil záujem o dotovanie turnaja a keďže nám sa do začiatku augusta nepodarilo zohnať žiadneho iného investora, museli sme bratislavský turnaj z kalendára WTA Tour odhlásiť. Jedným z dôvodov neúspešných rokovaní bol aj fakt, že potenciálny záujemcovia chceli na turnaji kompletnú slovenskú špičku - rovnako ako v mužskom turnaji - čo však nedokážeme zabezpečiť, pretože napríklad aj Daniela Hantuchová v tomto termíne uprednostňuje prestížny turnaj v Zürichu. Organizácia takéhoto podujatia stojí minimálne 10 miliónov korún a keďže tenisový zväz nemá toľko financií, aby ho mohol financovať sám, rozhodli sme sa, že turnaj neusporiadame.

Minulý rok ste dostali od Medzinárodnej tenisovej federácie výnimku, no neuskutočnením ďalšieho ročníka vám už odpadá možnosť usporiadať turnaj v prestížnom okruhu WTA v budúcom roku. Budete v ďalších rokoch bojovať o návrat do kalendára WTA?
- Týmto krokom sme, pochopiteľne, stratili kredit na medzinárodnom poli, keďže sme po druhý raz za sebou turnaj z nejakých príčin odriekli. Minulý rok sme dostali od medzinárodnej federácie výnimku, keďže sme stavali Národné tenisové centrum, no po tomto odhlásení už strácame práva na tento lukratívny termín. Ak by sa nám teraz podarilo zohnať nejakého investora, do medzinárodného kalendára prestížnych turnajov WTA Tour nás zaradia najskôr v roku 2006 a, samozrejme, v inom dátume. Záujem o usporiadanie turnaja však máme aj naďalej.

Nie je to paradox, že práve v čase, keď sa výstavbou Národného tenisové centra zlepšili podmienky na usporiadanie takéhoto podujatia, sa nenájdu zdroje na financovanie turnaja?
- Je, no, žiaľ, nemáme iné východisko. Keďže sa nenašiel žiadny sponzor, ktorý by bol ochotný do toho vstúpiť, nemali sme inú možnosť. V prípade, že by sme turnaj dotovali sami, museli by sme zobrať peniaze mládeži alebo z juniorských turnajov. Treba si uvedomiť, že desať miliónov tvorí štvrtinu nášho celoročného rozpočtu. Navyše na jeseň ešte organizujeme dve podujatia s desaťmiliónovou dotáciou - mužský challengerový turnaj Tatra Banka Open a daviscupové stretnutie s Nemeckom. Odvolanie turnaja považujem za neúspech nášho zväzu, no, žiaľ, nemohli sme nič iné robiť.

Takže mužský challengerový turnaj Tatra banka Open zatiaľ nie je ohrozený?
- Určite nie. Tam nám ešte platí kontrakt s generálnym partnerom.

V minulosti ste prezentovali ideu spojiť mužský aj ženský turnaj do jedného v rovnakom termíne. Usporiadať taký malý halový grandslam. Myslíte si, že je tento sen ešte reálny?
- Odvolanie turnaja sme naťahovali do poslednej chvíle, pretože práve tento variant ešte pripadal do úvahy. O možnom spojení oboch turnajov sme rokovali nielen s Tatra bankou, ale aj s viacerými inými subjektmi. Na takýto obrovský projekt, ktorý by v slovenskom športe nemal obdobu, sme však partnera nenašli. Napriek tomu sa tohto sna ešte ani zďaleka nevzdávam. Spájanie, alebo nadväzovanie turnajov hneď za sebou je osvedčený celosvetový trend, ktorý môžeme vidieť v Montreale, Scottsdale, Tokiu či v Moskve. Verím, že keď sa na Slovensku zlepšia podmienky na materiálne zabezpečenie športu, bude podobný turnaj aj u nás.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 23:01