Reuters
StoryEditor

Husia koža z Froomovej fotky. Elitní cyklisti pritvrdzujú boj proti šoférom

10.05.2017, 12:10
Snímka ukazovala Froomov úplne zničený bicykel Pinarello, na ktorom v utorok v blízkosti svojho bytu v Monaku trojnásobný víťaz cyklistickej Tour trénoval.

Geraint Thomas, jeden z dvoch lídrov tímu Sky, sa pred štartom 4. etapy Gira neveriacky chytil za hlavu, keď v tímovom autobuse uvidel na Twitteri snímku zničeného bicykla Chrisa Frooma. A Mikel Landa, druhý líder britskej stajne, povedal: "Z tej fotografie som dostal husiu kožu. Spomenul som si na Michela Scarponiho."

Snímka ukazovala Froomov úplne zničený bicykel Pinarello, na ktorom v utorok v blízkosti svojho bytu v Monaku trojnásobný víťaz cyklistickej Tour trénoval.

"Práve ma naschvál zrazil netrpezlivý vodič, ktorý ma sledoval až na chodník!" tweetoval 31-ročný Brit o fotografii. "Našťastie som v poriadku. Bicykel je na odpis. Vodič ušiel."

​Froome vyviazol nezranený, odobral sa na políciu a podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, načo sa podľa informácií trénera Tima Kerrisona vrátil pre náhradný bicykel a pokračoval v tréningu.

Ďalší z viacerých incidentov len umocnil zdesenie posledných týždňov.

Dva týždne pred štartom Gira zahynul Michele Scarponi, keď sa pri tréningu na križovatke zrazil s nepozorným vodičom dodávky.

​V nedeľu pri meste Oliva potom prišli o život dvaja trénujúci cyklisti zo španielskeho amatérskeho klubu Atletic Llebeig. Zrazil ich vodič automobilu, idúce po ich strane cesty. Ako zistili policajti, bol opitý a pod vplyvom drog.

Nasledujúci deň vyzvali Alberto Contador, Alejandro Valverde a ďalší Španieli k rozsiahlej akcii za väčšie bezpečie cyklistov na cestách. "Počet nešťastných udalostí narastá a nič sa nemení. Potrebujeme tvrdšie tresty pre nezodpovedných vodičov," povedal Valverde, zatiaľ čo Joaquim Rodríguez dodal: "Koľko mŕtvych ešte musí byť, aby sa zmenil zákon?"

Už vlani pri sústredení v španielskom Calpe skončilo šesť jazdcov prvodivíznej stajne Giant-Alpecin v nemocnici, keď ich na tréningu zmietla v protismere idúca Britka.

Utorková Froomova nehoda navyše javí známky zlého úmyslu vodiča, ktorý za ním odmietal ísť pomalšie.

"Ak sa vás niekto snaží zraniť úmyselne, je to desivé," reagoval Brett Lancaster, bývalý austrálsky profesionál a teraz športový riaditeľ tímu Sky. "Keď máte deti, začnete o takomto ohrození premýšľať viac a viac. Autá na ceste boli aj jedným z dôvodov, prečo som v 35 rokoch ukončil kariéru. Cyklistika je nádherný šport, ale musíte sa pri tréningu neustále otáčať za chrbát."

Reakcia Alberta Contadora na Froomovu nehodu: "Bez komentára ... !!!"

Kým na Gire rozvíjali talianske médiá tému nepriateľstva medzi Vincenzom Nibalim a Nairom Quintanom (a sám Nibali ich články miernil), Froome sa na svoj vrchol sezóny ešte len chystá.

Bojovať o titul na všetkých troch podnikoch Grand Tour v jednej sezóne je v súčasnosti prakticky nemožné. Brit tento rok opäť zvolil kombináciu Tour-Vuelta, zatiaľ čo Quintana si vybral dvojboj Giro-Tour a Nibali uprednostní Giro a Vuelta.

Napriek tomu Froome, ktorého sezóna je zatiaľ všetko len nie úspešná a šťastná, v utorok na spravodajských portáloch zatienil aj netrpezlivo očakávaný súboj jazdcov Gira na Etne.

Avšak spôsobom, o aký rozhodne nestál.

"Ten zážitok ma vydesil," líčil neskôr. "Ale francúzska polícia pracovala skvele, dal som jej všetky detaily. A ja som vďačný, že som vyviazol bez zranení."

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol 04 - Modified: 2024-03-03 15:11:55 - Feat.: - Title: Podľa šéfa Boschu potrvá elektrifikácia vozidiel ešte desaťročia 05 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 01:47