StoryEditor

Šampionát sa pre Slovákov skončil, umiestnili sa najhoršie v histórii

16.05.2017, 14:36
Autor:
TASRTASR
Slovenskí hokejisti v poslednom zápase na šampionáte podľahli Švédom.

Slovenskí hokejisti sa so svetovým šampionátom rozlúčili prehrou 2:4 so Švédskom. Švédi mali veľkú prevahu najmä v prvej polovici zápasu, Slováci však podali húževnatý výkon a proti favoritovi dosiahli prijateľný výsledok. O slovenské góly sa postarali Tomáš Matoušek a Andrej Kudrna. Zverenci trénera Zdena Cígera napokon na šampionáte v Kolíne obsadili konečnú 14. priečku, čím prekonali najhoršie umiestnenie (13.) slovenského tímu v histórii.
Švédi poskočili na 2. miesto tabuľky, no ich konečné postavenie určí až zápas Rusko - USA.

A-skupina (Kolín):
Švédsko - Slovensko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Góly: 5. Nylander (Bäckström, J. Klingberg), 9. Ekman-Larsson (Everberg, Karlsson), 26. Everberg (Karlsson), 60. Karlsson (J. Lundqvist, Hedman) - 25. Matoušek (Skalický, Zigo), 42. Kudrna (Cingeľ). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Odins (Lot.) - Kohlmuller (Nem.), Lazarev (Rus.), vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 10.259 divákov.

Zostavy:

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, Edler, Klingberg, Holm - E. Lindholm, Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, W. Karlsson, Söderberg - J. Lundqvist, Krüger, Eriksson Ek - Nordström

Slovensko: J. Hudáček (26. Janus)- Čajkovský, Sersen, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý - Miklík, L. Hudáček, Dravecký - Haščák, Bližňák, Šťastný - Hrnka, Cingeľ, Kudrna - Matoušek, Zigo, Skalický - Suja

Slováci nastúpili do zápasu s definitívou záchrany v elitnej kategórii a proti Švédom začali nebojácne. V 2. minúte sa do sľubnej šance dostal Cingeľ, no neuspel rovnako ako onedlho Haščák, ktorého šancu v samostatnom úniku zmaril brankár Lundqvist. Známe nedáš-dostaneš ukážkovo potvrdili Švédi. Bäckström uvoľnil Nylandera, ktorý zblízka prekonal J. Hudáčka - 1:0. Slováci mali problémy s energicky hrajúcim súperom, no aj oni sa vedeli dostať do šancí. Od 9. minúty však Švédi viedli 2:0 po tom, čo nedôrazne bránený obranca Ekman-Larrson využil sledovanie puku po vlastnej strele. Švédi boli na koni a často sa hralo pred slovenskou bránkou. Tlak severanov pribrzdili ich dve oslabenia po zlých striedaniach, no Slováci presilovky v 10. resp. 19. minúte nevyužili. Blízko ku gólu bol Miklík po Draveckého prihrávke spoza bránky, no Lundqvista neprekvapil ani pokus Sersena v závere prvej časti.

Švédi neskoro nastúpili na druhú tretinu, za čo dostali dvojminútový trest. Slovenský tím si v nej výraznú šancu nevypracoval, naopak, po šanci Joela Lundqvista musel hasiť brankár Hudáček. V 25. minúte spôsobila štvrtá slovenská formácia zmätok v obrane súpera a Tomáš Matoušek namieril odrazený puk presne - 2:1. Slovenské snahy o vyrovnanie však Švédi rýchlo schladili. Po buly v útočnom pásme sa k puku dostal Everberg a prekvapil slovenského brankára - 3:1. Po tomto góle nahradil Hudáčka Jaroslav Janus. V 31. minúte Švédi vyšachovali slovenskú obranu, Bäckström však pred odkrytou bránkou trafil len ľavú žrď. Slováci sa po dlhšom čase dostali k zakončeniu v 17. minúte, efektný bekhend však Cingeľ nasmeroval iba do Lundqvista. Na opačnej strane Janus viackrát čelil nebezpečným pokusom Švédov, no do konca druhej časti si udržal čistý štít.

Slováci v úvode tretej časti ubránili oslabenie a po ňom prelomil streleckú smolu Andrej Kudrna, ktorý v krátkom úniku prestrelil Lundqvista - 3:2. Švédska prevaha v tretej tretine nebola taká výrazná, na čom mala zásluhu dôslednejšia defenzíva Slovákov i zákroky brankára Janusa. Ten podržal svoj tím aj v 49. minúte, keď zmaril dorážku Raska. Slovenskí hokejisti krátko na to zvládli aj oslabenie, v ktorom Janus predviedol viacero dôležitých zákrokov. Švédom herne patril záver zápasu, svoj náskok však zvýšili až gólom do prázdnej bránky počas slovenskej hry so šiestimi hráčmi, keď na konečných 4:2 upravil Karlsson.

hlasy (zdroj RTVS):
Libor Hudáček, útočník SR: "Dnes nešlo v podstate už o nič, iba o to, aby sme sa na Slovensku ukázali, že vieme hrať hokej. Dnes sa nám to myslím podarilo, ale škoda, že až dnes. Všetci v kabíne vieme, čo sme robili zle a čo treba zmeniť. Je to poučenie nie len pre tím, ale pre celú organizáciu, zväz, možno štát a všetkých ľudí, ktorí sa na Slovensku majú starať o hokej."

Július Hudáček, brankár SR: "Tréner chcel nejakú zmenu a my sme hrali dovtedy dobre. Škoda, na začiatku tretiny sme mali presilovku 5 na 3 a nedali sme gól. Hneď po tom, ako sme znížili na 1:2, sme dostali nešťastný gól z buly. Tréner chcel nejaký nový impulz, Jaro chytal vynikajúco, takže si myslím, že to bola dobrá voľba. Bol to pre nás veľmi ťažký turnaj, dobrá skúsenosť do budúcna a dúfam, že to bude taký impulz pre všetkých hráčov, aby sme sa dostali na ten level, ktorý tu ukázali iné mužstvá. Pevne verím, že ďalší šampionát bude od nás oveľa lepší. To 14. miesto je veľmi zlé, dúfam, že to nie je reálny obraz. Ale teraz treba poupratovať v tom našom systéme a nastaviť veľa vecí inak. No to je otázka na iných ľudí."

Tomáš Matoušek, útočník a strelec prvého gólu SR: "Už ráno som si povedal, že to bol môj sen dostať sa sem a podľa toho som k tomu aj pristupoval. Snažil som sa o to stále, ale bohužiaľ to nevyšlo. Dnes som si to užil, hralo sa mi fajn, bol to dobrý zápas, Švédi boli výborný súper. Vážim si, že som bol najlepší hráč a potešilo ma, že mi tam padol gól."

Vladimír Dravecký, útočník a kapitán SR: "Prehrali sme, ale počas celého zápasu sme mali šance. Henrik je však výborný brankár, škoda, že sme to nepremenili, mohol byť iný výsledok. Do každého zápasu ideme s cieľom zahrať čo najlepšie, aj dnes sme do toho išli naplno. Je to neúspech, sklamanie, nepostúpili sme do play off, treba to podrobne rozobrať a poučiť sa z toho. Určite sme mali na viac, prvé štyri zápasy sme mali zahrať rozhodne lepšie, to bol rozhodujúci faktor."

Jaroslav Janus, brankár SR: "Vždy, keď je brankár pripravený na striedačke ako dvojka, má šancu zasiahnuť do zápasu. Môj štart visel na vlásku už v zápase proti USA, napokon som sa dočkal až teraz. Som rád, že sme to dnes takto dobojovali. Škoda, že to bol posledný zápas a už o nič nešlo. Chceli sme ukázať, že vieme hrať hokej a urobiť sebe i ľuďom radosť. Myslím si, že s takýmto výsledkom môžeme byť spokojní, no celkovo so šampionátom nie. Báli sme sa hrať proti Talianom, proti Dánom, neviem, čo nám zväzovalo ruky. Mrzí ma to, že sme sa takto odvďačili fanúšikom, že museli čakať na posledný zápas Dánov. Je to smutné."

Andrej Kudrna, útočník a strelec druhého gólu SR: "Vedeli sme, proti akému súperovi stojíme. Zdôrazňovali sme si, že nemôžeme hrať tak odovzdane, ako proti Rusom či Američanom. Nemali sme už žiadny tlak. Myslím si, že sme odohrali jeden z najlepších zápasov na turnaji. Som rád, že mi to dnes padlo, ale škoda, že mi to nepadalo aj v zápasoch predtým."

traja najlepší hráči SR na turnaji:
Július Hudáček, Peter Čerešňák, Michel Miklík

tabuľka A skupiny:
1. Rusko 6 5 1 0 0 32:5 17*
2. Švédsko 7 5 0 1 1 29:13 16*
3. USA 6 5 0 0 1 26:11 15*
4. Lotyšsko 6 3 0 0 3 11:14 9

5. Nemecko 6 2 1 1 2 16:20 9
6. Dánsko 7 1 2 0 4 13:22 7
7. SLOVENSKO 7 0 1 2 4 12:28 4
8. Taliansko 7 0 0 1 6 6:32 1**

* - istý postup do štvrťfinále
** - istý zostup

Obnoviť

01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:07