Český brankár Pavel FrancouzReuters
StoryEditor

Česi na šampionáte skončili. Rusom nedokázali streliť ani jeden gól

18.05.2017, 18:46
Autor:
TASRTASR

Ruskí reprezentanti postúpili do semifinále na 81. hokejových MS. Vo štvrtkovom štvrťfinálovom súboji v parížskej AccorHotels Aréne zdolali Česko po suverénnom výkone 3:0. V boji o postup do finále narazia v sobotu na úspešnejšieho z dvojice Kanada - Nemecko.

Zborná ustála počiatočný nápor súpera, postupne sa dostala k svojej typickej kombinačnej hre a ešte v prvej tretine položila základ triumfu vďaka gólom Dmitrija Orlova a Nikitu Kučerova. Česi nedokázali nájsť odpoveď, všetky ich pokusy pochytal stopercentný Andrej Vasilevskij. Rusi sa prebojovali do semifinále štvrtý rok po sebe.

štvrťfinále (Paríž):

Rusko - Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Góly: 9. Orlov (Plotnikov, Antipin), 14. Kučerov (Kuznecov, Antipin), 54. Panarin (Kučerov, Kuznecov). Rozhodovali: Lemelin (Rak.), Wehrli (Švajč.) – Oliver (USA), Vanoosten (Kan.), vylúčení: 5:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6209 divákov.

Rusko: Vasilevskij - Kiselevič, Gavrikov, Belov, Antipin, Orlov, Provorov, Zub - Ničuškin, Andronov, Telegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Namestnikov, Panarin - Plotnikov, Kuznecov, Barabanov - Tkačov

Česko: Francouz - Šimek, Gudas, Šulák, Jeřábek, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Kovář, Sobotka - Pastrňák, Hanzl, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Zohorna, Plekanec, Horák - Radil

Česi v úvode vyleteli na súpera a už v 2. minúte mal príležitosť na otvorenie skóre Plekanec, brankár Vasilevskij si postrážil miesto pri bližšej žŕdke. Následne v presilovke Červenka v sľubnej pozícii netrafil puk po prihrávke Pastrňáka. Znarokovi zverenci český nápor ustáli, upokojili sa a postupne sa dostali do tempa.

Plotnikov v 9. min. aj prekonal Francouza, na čiare ale zachránil Plekanec. Rusom to vzápätí vyšlo, tesne po vypršaní ich presilovky si obranca Orlov na útočnej modrej vylepšil pozíciu a zamieril presne k žŕdke - 1:0. Gól dodal ruským hráčom sebavedomie, začali si veriť v kombináciách, Tkačov ešte prečíslenie zbytočne prešpekuloval, no v 14. min. po akcii Kuznecova parádne trafil voľné miestečko kanonier Kučerov - 2:0.

Česi odpovedali žŕdkou, ktorú opečiatkoval Voráček. V druhej tretine už nenastúpili zranení Jeřábek na českej a Namestnikov na ruskej strane. Pokračoval hokej vo vysokom tempe s minimom prerušení. Zborná upratala svoju hru v obrannom pásme a vpredu ďalej hrozila. Blízko k tretiemu gólu bola po strele Panarina, proti ktorej famózne vytasil lapačku Francouz.

Jandačov tím kontroval individuálnou akciou Hanzla v 33. min., lenže Vasilevskij bol pozorný. V závere tretiny zazvonila na českej bránke žŕdka po strele Panarina. Rusi umne kontrolovali hru, nepúšťali súpera do koncovky a sami využívali každú možnosť na ofenzívny výpad.

V 44. min. nedotiahol v nájazde bekhendový blafák Kučerov, v presilovke vychytal Dadonova Francouz a v zakončení stroskotal dvakrát Andronov. Česi sa v snahe zdramatizovať zápas vrhali vo väčšom počte do útoku, ale vzadu prepadávali, čo rýchlonohí ruskí hráči využívali na brejky. V 54. min. unikol Panarin a definitívne rozhodol. Ten istý hráč mohol ešte prikrášliť skóre, na skóre sa už ale nič nezmenilo.

01 - Modified: 2017-05-22 06:27:34 - Feat.: - Title: Ohlasy svetových médií: Intenzívne, nervydrásajúce a opatrné. Kanadskú vládu ukončili Švédi 02 - Modified: 2017-05-22 05:41:37 - Feat.: - Title: Švédi sú majstrami sveta. Kanadu zdolali po samostatných nájazdoch 03 - Modified: 2017-05-21 18:12:07 - Feat.: - Title: Ruská zborná nedopustila obrat. Po výhre nad Fínskom odchádza z majstrovstiev bronzová 04 - Modified: 2017-05-21 12:33:11 - Feat.: - Title: Náš hokej na tom nie je až tak zle. Musí sa iba spraviť zásadný krok 05 - Modified: 2017-06-12 12:17:58 - Feat.: - Title: Náš hokej na tom nie je až tak zle. Musí sa ale spraviť zásadný krok
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 07:07