TASR/AP
StoryEditor

Pittsburgh ovládol aj druhý finálový zápas, oslavuje mladého hrdinu

01.06.2017, 07:41
Autor:
TASRTASR

Hokejisti Pittsburghu Penguins zdolali v noci na štvrtok v druhom súboji finále play off NHL Nashville Predators 4:1 a v sérii hranej na štyri víťazné zápasy vedú už 2:0. Obhajca Stanleyho pohára rozhodol o svojom úspechu v rozmedzí úvodných štyroch minút tretieho dejstva, keď tromi gólmi zmenil stav z 1:1 na 4:1 vo svoj prospech. Záverečné boje o trofej pokračujú tretím duelom v noci na nedeľu na ľade Nashvillu.

Za najlepšieho hráča duelu vyhlásili Jakea Guentzela, ktorý strelil úvodné dva góly "tučniakov". Dvadsaťdvaročný center dal víťazný presný zásah aj v úvodnom finálovom zápase (5:3). "Conor Sheary začal tú akciu, keď nahodil puk na brankára a nikdy neviete, čo sa podarí z dorážky. Proste som sa snažil hodiť to späť na bránku a puk si nejako našiel cestu dnu. Pred zápasom sme o tom hovorili, že musíme nahadzovať puky na brankára," povedal už trojgólový finálový strelec pre NBC Sports.

Pittsburgh naplno využil domácu výhodu a teraz sa pokúsi uchmatnúť aspoň jednu výhru aj na ľade súpera. "Presúvame sa do ich haly a počul som, že je to tam šialené. Rozhodne to bude pre nás veľmi ťažké. Vieme, že sa musíme ešte zlepšiť, aby sme uspeli aj v treťom zápase série," pokračoval Guentzel, ktorý ťahal pred štartom finálovej série osemzápasovú sériu bez gólu, no proti Nashvillu ju pretrhol. Nováčik má celkovo veľmi dobrú sezónu, keď v 40 dueloch základnej časti nazbieral 33 bodov za 16 gólov a 17 asistencií a v 21 zápasoch play off pridal dvanásť presných zásahov a sedem prihrávok. "Je to neskutočné, ani neviem povedať, aký je to pocit. No uvedomujeme si, že na hlavný cieľ potrebujeme ešte dve víťazstvá," dodal.

Pittsburgh strelil v prvom zápase tri góly v priebehu štyroch minút prvej tretiny, teraz v tretej. "Keď dáme jeden gól, nezastavíme sa. Chceme dať aj ďalšie. V prvom striedaní tretej tretiny sme ho strelili a chceli sme viac. To je naša hra, nezastavíme sa," povedal pre agentúru AP útočník Jevgenij Malkin.

Nashville opäť prestrieľal súpera, tentoraz 38:27, no z aktivity veľa nevyťažil. Brankár Penguins Matthew Murray si pripísal na konto 37 zákrokov a 97,4-percentnú úspešnosť. Jeho náprotivok Pekka Rinne po štvrtom góle z 23 striel striedal a nahradil ho Juuse Saros, na ktorého smerovali iba dve strely a s oboma si poradil. "Mali málo šancí, no poradili si s nimi. Po týchto dvoch zápasoch je sklamanie, že prehrávame 0:2, no musíme myslieť pozitívne pre to, ako sme hrali a najmä koľko šancí sme si vypracovali," povedal Rinne. Brankársku jednotku podržal aj tréner Peter Laviolette, ktorý tvrdil, že chytal úžasne.

"Predátori" sa spoliehajú na domáce prostredie, kde v tohtoročnom play off majú bilanciu sedem víťazstiev a iba jedna prehra. "Najbližší zápas vyhráme a uvidíme, ako to odtiaľ pôjde ďalej," veril si líder obrany P.K. Subban.

druhý zápas finálovej série play off NHL (o Stanleyho pohár) /na štyri víťazstvá/

PITTSBURGH PENGUINS - NASHVILLE PREDATORS 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)

Góly: 17. Guentzel (Sheary, Kunitz), 41. Guentzel (Rust, Hainsey), 44. Wilson (Kessel, Cullen), 44. Malkin (Kunitz, Cole) - 13. Aberg (Arvidsson, Fisher). Rozhodcovia: Pollock, O'Halloran - Heyer, Kovachik, vylúčenia: 5:7 na 2 min., navyše: Malkin 5+DKZ za hrubosť - Subban 5+DKZ za hrubosť, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 18.643 divákov.

Zostavy:

Pittsburgh: Murray - Cole, Schultz, Määttä, Daley, Dumoulin, Hainsey – Sheary, Crosby, Rust – Kessel, Malkin, Kunitz – Guentzel, Bonino, Rowney – Hörnqvist, Cullen, Wilson

Nashville: Rinne (44. Saros) – Josi, Ellis, Ekholm, Subban, Irwin, Weber – Aberg, Sissons, Forsberg – Neal, Fisher, Arvidsson – Smith, Järnkrok, Gaudreau - Watson, Fiddler, McLeod

/stav série: 2:0/

Aj druhý finálový duel sa hral od začiatku vo vysokom tempe. V úvode mali tlak domáci hokejisti a vyťažili z neho presilovku po faule Smitha. Počas nej prišla prvá veľká šanca, keď sa po Kesselovej strele dostal za bránkou k odrazenému puku Hörnqvist a chcel obkrúžiť bránku, no Rinne si dal pozor. Hostia sa vymanili z tlaku až po úvodných šiestich minútach a v 10. si zahrali presilovku aj oni, no po minúte vrátil hru do rovnovážneho stavu faul Fishera.

V 13. minúte však "predátori" už udreli, po výbornej individuálnej akcii sa presadil Aberg, ktorý prešiel šikovnou kľučkou na ľavej strane popri Määttäovi, oklamal aj brankára a poslal Nashville do vedenia - 1:0. O minútu neskôr mal gól na hokejke Järnkrok, ale netrafil cez ležiaceho Murrayho. Domáci vyrovnali v 17. minúte, Rinne iba vyrazil Shearyho strelu z uhlu a Guentzel ju doklepol do siete - 1:1.

Úvod druhej časti bol rozkúskovaný a šance nepriniesol. Väčšia sa zrodila až v 29. minúte, keď od modrej vyslal tvrdú delovku Josi, ale Murray si pokryl priestor nad ľavým betónom a puk upratal do lapačky. Aj v ďalších minútach boli nebezpečnejší hostia, ale chýbala im presnejšia koncovka.

Duel rozhodla úvodná štvorminútovka tretieho dejstva. Už po desiatich sekundách otočil skóre na stranu "tučniakov" Guentzel, ktorý sa dostal k dorážke po strele Rusta a puk poslal do odkrytej časti Rinneho bránky - 2:1. O tri minúty neskôr poslal Kessel prihrávku pred bránkovisko na Wilsona. Ten sa puku iba letmo dotkol, no za ním korčuľoval Fiddler a nešťastne si ho zrazil do vlastnej siete - 3:1. Penguins navyše ihneď po buly pridali štvrtý zásah po presnej strele Malkina a rozhodli o svojom triumfe 4:1. Pittsburgh dostal puk do siete aj v 47. minúte, no Hörnqvistov gól nakoniec neplatil pre ofsajd. Nashville si v ďalších minútach nedokázal vypracovať potrebný tlak na otočenie skóre a vo finálovej sérii prehráva už 0:2.

01 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 02 - Modified: 2024-04-24 07:44:16 - Feat.: - Title: Fehérváry unikol obrancovi, v kľúčovom momente však neuspel. Washington je v NHL bližšie k vyradeniu 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-22 05:27:52 - Feat.: - Title: Martin ​Fehérváry strelil prvý gól v play off, Washington prehral na ľade Rangers
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 01:25