StoryEditor

Stačilo 44 prihrávok. Ako Andorra zmenila históriu a zosmiešnila Maďarsko

12.06.2017, 13:28

Do každého zápasu idú s tým, že sa pokúsia o zázrak. Ich fanúšikovia sa radujú aj z toho, keď reprezentanti aspoň raz vystrelia na bránku. A súťažné stretnutie naposledy vyhrali pred 13 rokmi, keď sa šťastím porazili Macedónsko.

Teraz futbalisti Andorry oslavujú najväčší úspech v histórii. V piatok pred polnocou na seba nadšene naskákali, keď doma v kvalifikácii majstrovstiev sveta zvíťazili 1:0 nad Maďarskom.

Áno, nad Maďarskom! Nad niekdajšou futbalovou veľmocou, ktorá v päťdesiatych rokoch drvila celý svet a napríklad Anglicko bola schopná rozdrviť 7:1. Pred rokom Maďari prekvapili na majstrovstvách Európy, kde boli v osemfinále. Zaujali vďaka útočnému futbalu aj brankárovi Királymu, ktorý chytal vo vyťahaných teplákoch.

Teraz sú na smiech.

Z maličkej krajiny v Pyrenejách si odviezli zahanbujúcu porážku, pre ktorú neexistuje ospravedlnenie - hráči aj tréner Storck to poriadne schytali.

Ale viac než maďarské roztrpčenie zaujíma futbalový svet príbeh andorrských hrdinov.

"Pre nás je to rovnaké ako vyhrať majstrovstvá sveta," jasal kapitán Ildefons Lima, reprezentačný rekordman, ktorý už nazbieral 106 štartov.

Tento rok prežíva obdobie, aké v reprezentácii nezažil. Od začiatku roka Andorra ešte neprehrala!

Najskôr vo februári ukončila 66 zápasov dlhú sériu bez víťazstva, keď v prípravnom zápase porazila "kolegov" zo San Marína. Potom v kvalifikácii obrala už o niečo silnejšie Faerské ostrovy, s ktorými doma hrala 0:0. A teraz dokonca výhra nad superfavoritom zápasu, proti ktorému nemala mať ani minimálnu šancu...

Je pravda, že tím zložený z učiteľov, mechanikov a niekoľkými poloprofesionálov mal šťastie. Posúďte sami: za celé stretnutie si Andorrčania vymenili len 44 presných prihrávok, zatiaľ čo Maďari 339. Hostia držali loptu 70 percent času, mali viac striel aj šancí, kopali viac rohov ...

To všetko sa dalo očakávať, zato výsledok nie. Kurzy na to, že Andorra zvíťazí, začínali na 30:1. V rebríčku FIFA oba tímy oddeľuje priepastných 153 miest.

V Andorre žije 85-tisíc ľudí, v Maďarsku 9,8 milióna, teda viac ako stokrát viac. To už je poriadny rozdiel aj z pohľadu vytvárania futbalovej základne, ktorá je v hornatom štátiku naozaj uzučká. Preto má tiež miestna liga len osem účastníkov. Reprezentácia začala fungovať až v roku 1996 a za tú dobu vyhrala len päť zápasov.

Ten posledný vďaka hlavičke stopéra Marka Rebése, skvelým zákrokom gólmana Josepa Gomes a taktike, ktorú určil tréner Koldo Álvarez, sám bývalý brankár.

"Takéto zápasy nás môžu veľa naučiť, rastieme športovo i spoločensky," radoval sa. "Vieme, ako na tom sme, ale chceme byť konkurencieschopní aj nabudúce."

V ďalšom zápase proti Švajčiarsku môže zase prísť debakel, ale aj iní trpaslíci v poslednej dobe ukazujú, že vedia vyhrávať.

Luxembursko pred týždňom porazilo Albánsko, ktore vlani nechýbalo na Eure. A Malta dokonca vyhrala nad Ukrajinou.

Zostáva už len, aby sa premiérového kvalifikačného víťazstva dočkalo San Maríno, dlhodobo najhorší tím Európy.

01 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 21:42