StoryEditor

Slováci "okupujú" čelné priečky štatistík

06.05.2003, 00:00

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa po včerajšom stretnutí s Českom (skončilo sa po uzávierke tohto vydania HN) už plne sústredia na zajtrajší štvrťfinálový zápas, ktorý bude pre úradujúcich majstrov prvou náročnou prekážkou na ceste za obhajobou prvenstva. Zverenci trénera Františka Hossu svojho súpera spoznajú po dnešných zápasoch osemfinálovej skupiny F. Do úvahy pripadá trojica tímov: Švajčiarsko, Lotyšsko či Rusko.
Úvod šampionátu vniesol na hokejky slovenských reprezentantov pohodu, o čom svedčia aj viaceré štatistiky, v ktorých hokejisti s dvojkrížom "okupujú" čelné pozície. Prvá slovenská "päťka" (Štrbák, Višňovský -- Pálffy, Stümpel, Zedník) je postrachom súperových brankárov, pričom Pálffy (najlepší strelec a najproduktívnejší hráč), Stümpel (najlepší nahrávač) a Višňovský (najproduktívnejší obranca) zatiaľ kraľujú individuálnym štatistikám. Dosiaľ najjagavejšia hviezda šampionátu Žigmund Pálffy oslávil včera svoje 31. narodeniny. Šľahačkový pozdrav do tváre dostal Skaličan v šatni, pretože na rannom rozkorčuľovaní chýbal. "Pred rokom to schytal aj s Radom Somíkom na ľade, teraz sa na tréning asi neodvážil," prezradil s úsmevom center Miroslav Hlinka. Oficiálna oslava "Ziggyho" jubilea je naplánovaná na dnešný voľný deň.
Slováci však dominujú aj v iných štatistikách. Najefektnejším bodyčekom na MS sa dosiaľ môže pochváliť slovenský obranca Ivan Majeský. Robustný zadák Floridy Panthers sa dostal na čelo hitparády fínskej televízie TV Finnish za zákrok na japonského útočníka Saita. Paradoxné na celej veci je, že autor "check of the tournament" si pri akcii sám ublížil... "Je to pekná vec, ale vyplynulo to z hry. Mojou úlohou je starať sa o obranu, a nie poľovať na hráčov. Na takýchto veľkých klziskách je to nebezpečné, pretože hráči sú rýchli a zdatní s pukom. Ten zákrok bolel viac mňa ako toho Japonca, pretože som si lakťom vyrazil dych," priznal Majeský.
Zverenci trénera Františka Hossu sa môžu pochváliť aj veľkou úspešnosťou pri buly. Na čele poradia bol po jedinom odohratom zápase Pavol Demitra, ktorý vyhral 77,78 percenta vhadzovaní, na druhom mieste bol Miroslav Hlinka so 75,34-percentnou úspešnosťou. "Dôležité je rozhodnúť sa v pravom momente a záleží aj na tom, kto sa proti vám postaví. Nie je to len jednostranná záležitosť, všetko závisí od rozostavenia hráčov aj od toho, kde sa buly vhadzuje. Treba mať pre to cit," priblížil Hlinka, ktorý na svetovom šampionáte vyhral zo 73 vhadzovaní až 55. Ďalší slovenskí centri si pri štandardnej situácii takisto nepočínajú zle. Jozef Stümpel vyhral 65,38 percenta, Richard Kapuš 61,84 percenta buly. Na ilustráciu -- najúspešnejším mužom na buly v základnej časti tejto sezóny NHL bol center Toronta Yannick Perreault, ktorý vyhral 62,88 percenta vhadzovaní.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:27