StoryEditor

Tokajské víno milovali králi aj pápež

14.07.2010, 00:00

Slovíčko Tokaj je určite všetkým dobre známe. Ak sa však rozhodnete navštíviť severovýchodnú oblasť Maďarska, určite nevynechajte návštevu aj tejto unikátnej oblasti. Víno kráľov a kráľ vín, aj tak niektorí označujú jedinečný a ušľachtilý nápoj, ktorý sa nedá dopestovať v žiadnom inom mieste na svete. Veľký tokajský región je len jeden, rozprestiera sa však v dvoch susediacich štátoch - na Slovensku a v Maďarsku. Možno málokto vie, že Tokajská vinohradnícka oblasť je jednou z piatich oblastí na svete, kde sa dá vyrobiť prírodne sladké víno, a len nedávno ju zapísali do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Láska k vínu
Návštevníka a vinárskeho laika prekvapí pohľad na nekonečné vinice, ktoré sa v tokajskom podhorí na maďarskej strane rozprestierajú na viac ako 5-tisíc hektároch. Centrom celého vinárskeho diania a turisticky atraktívnym miestom je malebné mestečko s rovnakým názvom Tokaj. Každý tu nájde to svoje, oddych, fantastické jedlá a predovšetkým malé pivničky, z ktorých priam dýcha láska k vinohradníctvu. "Viete, poznať receptúru nestačí. Musíte mať vyhovujúcu klímu, pôdu, pivnice a, samozrejme, v našom fachu nesmie chýbať láska k vínu,“ upozorňuje miestny vinár Károly. Keď do takejto pivničky zavítate, určite neodmietnite chlieb potretý domácou kačacou masťou. Verte, počas viac ako dvojhodinovej ochutnávky vína si na túto radu určite spomeniete. Povestné a veľmi známe pivnice sú rozsiahlou sieťou chodieb a priestranných pivníc, ktoré slúžili a ešte stále slúžia predovšetkým na skladovanie vína. V jednej z nich, Rákocziho pivnici, je dokopy 24 chodieb, kde je uskladnených až 24-tisíc hektolitrov vína.

Zoznámte sa, prosím
Milovníci vína dobre vedia, že dôležité je nielen tento lahodný mok, v ktorom sa nachádza pravda, ochutnať, ale predovšetkým zoznámiť sa s jeho výrobou a podmienkami, v ktorých sa pestuje hrozno. S históriou a miestnymi tradíciami sa dopodrobna zoznámite nielen v miestnym pivničkách, ale aj v okolí mesta Tokaj. V Tokajskom múzeu sa napríklad dozviete, že prvýkrát vysadili vinič v tejto oblasti už Rimania a prvé dochované zmienky o pestovaní vína pochádzajú z desiateho storočia. K milovníkom "tokajského“, ktoré svetu táto oblasť dodáva už viac ako 450 rokov, patrili v minulosti cárovia, poľskí králi a dokonca aj samotný rímsky pápež.

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/2010, menuAlias = 2010, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:01