StoryEditor

Z veľkomesta odišiel do prírody. A v chránenej oblasti si postavil drevenicu

06.10.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Drevenica stojí na jedinom pozemku s výhľadom, kde bolo možné v CHKO Šumava v blízkosti Teplej Vltavy bez problémov stavať. Vďaka citu projektanta, ktorý drevostavbu navrhol vzhľadom na lokalitu, prebehli rokovania so stavebným úradom a schválenie hotového projektu hladko, píše portál idnes.cz.



Majiteľ mal šťastie na remeselníkov. Akurát základová doska sa oproti očakávaniam trochu predražila, pretože parcela je vo svahu. Ďalšou starosťou bolo vyriešiť zdroj pitnej vody. Na pozemku je kopaná studnička na výdatnom prameni, ale pôvodní majitelia pozemku si nechali urobiť rozbor, ktorý vo vode odhalil škodlivé baktérie.

Nový majiteľ sa preto rozhodol pre vŕtanú studňu, cez pevné žulové podložie sa dostal až 35 metrov hlboko. Pevné podložie zase naopak bolo dôvodom priaznivejšej ceny. Studňa dáva desať až dvanásť kubíkov perfektnej mäkkej vody za deň.



Zložitejšie je to v CHKO Šumava s likvidáciou odpadových vôd. K domovej čističke odpadových vôd mal majiteľ vypracovaný hydrologický posudok potvrdzujúci, že nebude znečisťovať spodné vody. Čistiareň tvorí trojkomorový biologický septik, z ktorého odchádza voda do štrkového a pieskového filtra a ďalej do zasakovacej drene z perforovaných rúr uložených v šachte zhruba päť krát tri metre. Pravidelne sa musia odvážať vzorky na rozbor, kde dosahujú naozaj len desatiny až tisíciny sledovaných hodnôt.



Firma postavila hrubú stavbu za dva mesiace. Od investora požadovala pripravenú základovú dosku, zaistený zdroj vody a pripojenie elektriny. Elektrická prípojka tu už bola, len bolo nutné zosilniť prívod a zabezpečiť stavebný rozvádzač. Firma prevzala základovú dosku a inžinierske siete, priviezla si surové drevo, smreky vyťažené v zimnom období, a potom skúsená partia vyrezával trámy rýchlo a perfektne priamo na mieste.

Predák mal za sebou už veľa postavených dreveníc, táto bola jeho devätnásta. Preto si tak veril a všetky rybinové spoje rezal motorovou pílou rovno bez šablón. Tak presne, že do nich nevložíte vlas. Remeselníci počas stavby bývali v maringotke, pracovali dvanásť hodín denne aj počas víkendov, len raz za dva týždne odišli na predĺžený víkend za zaslúženým oddychom.

Steny tvoria trámy 24 krát 26 centimetrov spojené v rohoch klasickým rybinovitým spojom, vodorovne na pero-drážku s medzerou, do ktorej sa z oboch strán vkladala izolácia z ovčej vlny. Ako drevo vysychá a stena si sadá, medzery sa zmenšujú.

Hlavným zdrojom vykurovania drevenice sú okrem kachľovej pece vykurovacie káble zaliate v anhydrite v podlahách. Elektrický priamotop má jednu centrálnu riadiacu jednotku na chodbe a komunikuje bezdrôtovo s relé, ktorá spínajú vykurovacie slučky v miestnostiach. V podkroví sú umiestnené konvektory. Aj keď pán domu najprv takým malým krabičkám neveril, majú výbornú účinnosť a miestnosť vykúria behom chvíle.

V čase neprítomnosti majiteľa sa teplota v celom dome znižuje na desať stupňov, ráno pred príchodom začne systém kúriť a večer je tu 16-18 stupňov. Po príchode sa zakúri v kachľovej peci a dom sa dohreje na príjemných dvadsať stupňov. Potom už stačí len občas prihodiť polienko. Elektrické vykurovanie potom už vôbec nezapína, mnoho peňazí tú majiteľ neprekúri, pretože vlastného dreva z náletových stromov tu má dosť.

01 - Modified: 2007-10-04 12:07:25 - Feat.: 0 - Title: Na slovenský trh vstúpil nový internetový pracovný portál Topjobs
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:15