StoryEditor

Vnuk postavil dedkovi chlapčenský sen. Dom v korunách stromov

23.05.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Kolja Stegemann a jeho dedko Hans-Joachim sa rozhodli splniť si svoj chlapčenský sen. Celý život túžili po skrýši v korunách stromov. Akonáhle sa začalo stavať, dedko zomrel. Kolja sa však nezastavil a plán dokončil. V jednom domčeku žije so svojou manželkou a ten dedkov prenajíma, píše portál idnes.cz.

Domy postavilo brémske štúdio Baumraum, vedené Andreasom Wenningom. Snímka: Laura Fiorio a Baumrum


Občas je potrebné zmeniť perspektívu a tá vtáčia je ideálna. Tridsaťdvaročný Berlínčan Kolja Stegemann a jeho dedko Hans-Joachim Stegemann túžili po originálnom mieste, kde budú tráviť spoločne čas, užívať si prírody, ale neprídu o potrebné súkromie. To všetko spĺňali koruny stromov.

Kolja vyhľadal brémsku projekčnú kanceláriu Baumraum, ktorá sa špecializuje na neobvyklé stavby na stromoch, na koloch vo vode alebo neprístupných miestach v skalách.

Štúdio vedie architekt Andreas Wenning, ktorý sa riadi heslom „späť na stromy“ a vie vysnívaný príbytok dostať z papiera do reality. Firma nič neponecháva náhode, spolupracuje nielen s remeselníkmi, ale aj záhradnými architektmi a arboristami.



Wenning už má za sebou množstvo realizácií po celom svete. Postavil plnohodnotné bývanie, rekreačné chatky, konferenčné priestory pre firmy alebo kompletné reštaurácie vrátane kuchyne. Jedna taká vznikla v korunách kokosových paliem na karibskom pobreží v mexickom Tulume.

Pre Stegemannovcov navrhol Wenning dva domčeky posadené štyri metre nad zemou v korunách stromov. Postavil ich v jednej z najbohatších rezidenčných štvrtí Berlína, Zehlendorfe, neďaleko jazera Krumme Lanke, kam Berlínčania radi jazdia za rekreáciou. Pozemok s rozlohou 650 metrov štvorcových susedí s lesom aj jazerom a rodina je s ním historicky previazaná, patrí jej už po niekoľko generácií.

Elegantný bunker podľa dizajnérov
Od klasických stromových chaoticky stlčených doskových chalúpok majú tieto dva domčeky ďaleko. Wenning navrhol a postavil oba domčeky s veľkorysou rozlohou 21 metrov štvorcových a navyše pridal štrnásťmetrové terasy. Stavby sú identické.

Pobyt v luxusných prístreškoch je plne komfortný. Elegantná kuchyňa, pohodlné zdravotné lôžka a stoly s stoličkami tvoria hlavnú obytnú miestnosť, ktorej dominuje rohové okno. Za skriňou s úložným priestorom sa skrýva kúpeľňa s toaletou. Kúpeľ v sprche s dažďovou vodou urobí z každého obyčajného kúpania krátky výlet na prázdniny.

Tvorcovia si dali záležať nielen na praktickej stránke veci, ale aj na dizajnovom prevedení. Vstavané skrine a kuchynská linka sú v bielom lesku, drevený interiér dopĺňajú farebné stoličky, stolík a kresielka. V interiéri prevláda zelená a modrá farba.

Prístup do domčekov bol konštruovaný s ohľadom na vek jedného z majiteľov. Dostať sa do domčeka v korune stromu tak nevyžaduje žiadne kaskadérske kúsky. Hore vedie pevné a bezpečné kovové schodisko s odpočívadlami. Domy stoja v korunách starých dubov a sú postavené zo smrekového dreva a konštrukcie z hliníka a ocele. Oplášťované sú pozinkovanými plátmi. Terasy sú z smrekovca.

Snívanie vo vetvách si nemôže prenajať každý
Bohužiaľ sa Hans-Joachim Stegemann bývania vo svojej vysnívanej skrýši nedočkal. Zomrel, keď sa začalo stavať. Kolja však z projektu nevycúval, vydržal ročnú prípravu vrátane stavby a dnes je za to rád.

Spoločne so ženou si užívajú šťastný život vo vetvách stromov. Môžu sem prísť kedykoľvek, keď ich život v byte v centre Berlína omrzí. Domčeky v korunách stromov majú blízko. Svoje plány teda nemusia rušiť. Vďaka rýchlemu internetovému pripojeniu môže Kolja zo svojho útočiska aj pracovať.

Druhý domček ponúka Kolja na prenájom. Vytvoril špeciálny rezervačný systém, do ktorého sa dostanú len členovia klubu. Voľné termíny pre krátkodobé prenájmy sú k dispozícii len členom oficiálnej skupiny priateľov domčekov v korunách stromov, ďalším záujemcom vyhovie Kolja až po krátkom oťukaní.

Pustiť si kohokoľvek do svojho domova nemieni. Napriek tomu si romantický luxus obľúbili fotografi, filmové štáby i umelci. Týždenný prenájom stojí 800 eur, v letných mesiacoch sa vyšplhá na 2190 eur.

 

01 - Modified: 2007-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alonsov najväčší súper? Jeho tímový kolega
01 - Modified: 2024-04-25 07:45:06 - Feat.: - Title: J&T Real Estate dobýja ďalší zahraničný trh. Do centra Berlína mieri s novým projektom, byty nebude predávať 02 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:15