StoryEditor

Ide to aj bez ihličia. Urobte si originálny stromček

21.12.2013, 23:00
Autor:
apnapn
Ak máte chuť na niečo alternatívne, alebo máte jednoducho málo miesta na klasickú jedličku, inšpirujte sa

Hoci vôňa čerstvej čečiny je nezameniteľná, stromček nemusí byť vždy zelený a ihličnatý. Trávite sviatky v zahraničí alebo v novom byte a nechce sa vám kupovať veľký stromček? Alebo ste ekologicky cítiaca duša a živá či umelá jedlička je proti vášmu presvedčeniu. Alebo len chcete tento rok vysúšať zaujímavú alternatívu. Nezriedka sa stačí poobzerať po byte či po pivnici a nájdete všetko potrebné.

Večné drevo
Jednoduchým a efektným riešením je drevený stojan. Dá sa kúpiť hotový, no zvládnete ho aj sami. Stačí niekoľko latiek a skrutky, prípadne lepidlo. Poslúžia tiež konáre nazbierané v lese. Stačí už len navešať ozdoby a sviečky. Ďalšiu alternatívu ponúka blogerka Marta Pakovska. „Predvlani som si urobila recyklovaný vianočný stromček. Ako základ poslúžila drevená paleta, ktorú som pripevnila na stenu.“ Potom stačilo už len kladivo, klince, rozličné ozdoby a fantázia. No a po skončení Vianoc ju využijete ako platformu na sezónne dekorácie.

Stromček ako obraz
Najmä v malých bytoch i izbách sa uplatní takzvaný nástenný stromček. Môže mať formu obrazu (ten stačí len oprieť o stenu a nemusíte nič vŕtať ani pribíjať), alebo ho môžete pripevniť priamo na stenu. Základom je kostra, ktorú vytvoríte z ľubovoľného materiálu a ktorá naznačí základnú líniu stromčeka. Tú stačí dozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Originál. Z každej stránky
Ak sa vám nechce vyrábať stromček vlastnoručne, dajú sa objednať aj naozaj originálne kúsky. Jedným je takzvaný Memory Tree z dielne amerického dizajnéra Lawrenca „Bud“ Stoeckera. Jeho prototyp vznikol koncom 60. rokov a tvoril ho trojuholníkový rám, okolo ktorého sa vinula špirála z farebného lesklého papiera. Dnešné modely sú oveľa sofistikovanejšie, ale princíp je podobný – tiež sú závesné a líniu tvorí špirála s ozdobami a svetlami, ktoré vytvárajú na stene zaujímavé vzory. Originálny stromček si však môžete vytvoriť z akéhokoľvek materiálu. Jednoduchší sa dá urobiť napríklad z medovníkov naskladaných na seba. Tí trpezlivejší si môžu vyskúšať postaviť stromček z kníh. Na záver stačí pridať svetelnú reťaz.

 

01 - Modified: 2005-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Niektoré české banky už zdražili hypotéky
01 - Modified: 2021-12-23 21:26:51 - Feat.: - Title: Keď si nepriatelia podali ruky. Duch Vianoc vytiahol mužov zo zákopov a zastavil zabíjanie 02 - Modified: 2021-12-23 11:37:54 - Feat.: - Title: Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto si o Mrázikovi nevedel 03 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 04 - Modified: 2021-12-20 11:53:54 - Feat.: - Title: Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie 05 - Modified: 2021-12-19 13:49:15 - Feat.: - Title: Nalaď sa na sviatky ako sa patrí. Toto sú najlepšie vianočné epizódy našich milovaných seriálov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:22