StoryEditor

Prepojili dva byty. A architekt do nich vniesol atmosféru mora

09.07.2015, 13:29
Autor:
stlstl

Manželia vlastnili v bytovom dome v Aténach nad sebou dva byty. Ich prepojením vznikol veľkorysý mezonet s rozlohou 270 metrov štvorcových. Grécke architektonické štúdio Point Supreme Architects im navrhlo odvážne bývanie, o ktorom píše portál idnes.cz. Pripomína divadelnú scénu.


Na poschodie sa vystupuje po ostro žltom schodisku. Snímka: Yannis Drakoulidis


Nekompromisná kombinácia farieb, nezvyčajná bytová dispozícia a nebojácny koncept inšpirovaný veľkou gréckou históriou. Taký je apartmán dokončený v roku 2014 od aténskeho architektonického štúdia Point Supreme Architects, ktoré sa vo svete preslávilo charakteristickým rukopisom s retro prvkami.

„Prvýkrát sa majitelia bytu s našou prácou stretli v kaviarni Kalavrita Café na severe Peloponézskeho polostrova v mestečku Kalavryta, kde si užívali voľno. Zamilovali si náš štýl a chceli, aby sme im vytvorili podobne optimistický a odvážne riešený domov,“ opisuje začiatky spolupráce architekt Konstantinos Pantazis.

Práce na prepojení dvoch bytov trvali vrátane návrhu projektu jeden a pol roka. Na projekte sa okrem hlavného architekta podieľali Marianna Rentzouvá, Leonardos Katsaros a Lefteris Dousis.



Materiál podláh, množstvo farieb, tvary - všetko sa strieda v neuveriteľných a divokých variáciách. Prvotným nápadom a impulzom na farebný koncept celého bytu bola zóna okolo schodiska a kuchyne.

Konstantinos Pantazis hovorí, že si počas tvorby zamiloval celý byt, najviac mu však prirástla k srdcu obytná hala. „Všetky prvky v byte sú na mieru. Vyrobiť ich tak, ako bolo zamýšľané, nebolo úplne jednoduché, ako to už v prípade zákazkovej výroby býva, ale podarilo sa nám dotiahnuť všetko do posledného detailu a s výsledkom som obzvlášť spokojný,“ dodáva autor.

Na prvom poschodí je kuchyňa s jedálňou a obývačkou, sociálne zázemie a izba pre hostí. Celá jedna miestnosť je vybavená a používaná ako štúdio pre cvičenie jogy. Vzhľadom k tomu, že majitelia majú malé deti, chlapčeka a dievčatko, býva často plná hračiek a využívaná ako herňa.

Hranice medzi jednotlivými priestormi miesto prahov vymedzujú čiernobiele pásy dlaždíc. Dynamické striedanie jednotlivých podlahových krytín oddeľuje jednotlivé časti bytu. Spálňam patrí drevená podlaha, v kúpeľni je nainštalovaná módna kamenná stierka.

Otvorený priestor kuchyne a jedálne s tyrkysovou mozaikou evokuje pocit chôdze po morskej hladine. Lesknúca sa podlaha vznikla priamo na žiadosť investorov, pretože sú veľkými milovníkmi všetkého, čo je s morom spojené.

Byt ako celok by mal vyvolávať dojem pobytu na lodi: v kúpeľniach sa objavujú reliéfy vĺn, schodiskové zábradlia nesú jasnú inšpiráciu palubnými prvkami, z lodných oblín vychádza i pôdorysný tvar spálne rodičov.

Na poschodí sú položené zemito hnedé keramické pruhy. Vstupuje sa do neho po ostro žltom schodisku. Tým ale farebná nálož zďaleka nekončí. Schodisko zdobí na stene namaľovaný polkruh v ružovej farbe jarmočnej cukrovej vaty a všetky dvere nesú okolo kľučiek farebné tvary, ako napríklad modrý trojuholník, zelený obdĺžnik alebo oranžový ovál, ktoré ich odlišujú.

Ak sa budete vracať späť do malej telocvične, prejdete opäť do tyrkysovo morskej kuchyne, pretože farba sa opakuje aj na dvierkach kuchynskej linky. Presklená cvičebná sála od interiéru bytu delí ťažký červený záves.

Dramatické farby a nadčasová geometria sa inšpirovali v starogréckej mytológii a tradičných motívoch, v kúpeľni sa dokonca dočkali plastického stvárnenia. Hravé nápady rodinu len tak neomrzia, unikátnu retro náladu bytu poňali ako svoj nový životný štýl.

01 - Modified: 2007-07-18 06:46:56 - Feat.: 0 - Title: Atypická fľaša Vertikal Vodky
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:10