Byt pre mladého mužaJaroslav Kvíz
StoryEditor

Zo starého bytu urobili moderný. Pozrite si byt pre úspešného muža

29.03.2016, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Ani byty v tehlových domoch nebývajú "bez kazu", najmä s ohľadom na súčasné požiadavky na ich otvorenú dispozíciu. Práve takú predstavu mal aj mladý muž, ktorý si kúpil priestranný byt v staršom tehlovom dome, píše idnes.cz.

Bez kompletnej rekonštrukcie sa byt 3 + 1 neobišiel, bol vo veľmi zlom technickom stave. Majiteľ si prial zmeniť aj dispozíciu. "Pôvodné rozvrhnutie bytu nebolo zásadne zlé, avšak klient mal predstavu o otvorenom a veľkom obytnom priestore a funkčnejšej prevádzke v byte. Pracovali sme teda predovšetkým s kuchyňou, obývacou izbou a kúpeľňou," popisuje zadanie architekt Radovan Demeter zo štúdia Kouba interier.

V pôvodnom stave bola kúpeľňa so vstupom z predsiene priechodná do WC, z chodby sa vstupovalo do kuchyne a izieb. Posledná izba nemala samostatný vstup, prístupná bola z kuchyne a obývačky. V novo realizovanom stave prepojili architekti kuchyňu s jedálenskou časťou, voľne tak nadväzuje na obývaciu izbu. Priestory bohužiaľ oddeľuje nosná stena, prepojenie bolo preto možné len priehľadmi po pôvodných dverách. "Kuchynská linka je do U, snažili sme sa, aby nepôsobila v priestore mohutne a zároveň aby ​​poskytla dostatok úložných priestorov. Časť s chladničkou je teda vysoká až do stropu, skrinka s roletou vedľa nej ponúka dostatok odkladacieho miesta," opisuje architekt Demeter, "nasleduje umývacie centrum, pracovná plocha pod oknom a medzi oknami je umiestnený sporák. Pre vzniknuté rohy spodných skriniek sú využité praktické výsuvy."



Počet horných skriniek zredukovali architekti na dve, aby kuchyňa "nevyčnievala" do priestoru. Barový pult s výhľadom do dvora oddeľuje kuchyňu od jedálenskej časti. Obývací priestor zostal veľkorysý, s dostatočným priestorom pre umiestnenie veľkej sedacej súpravy, televíznej zostavy a úložných priestorov, ale aj pre požadované pracovné miesto. Z obývacej izby je vstup do spálne s dvojlôžkom, vstavanou šatníkovou skriňou a komodou. "Tak trošku oriešok predstavovala kúpeľňa, kde musel zostať bojler a práčka," opisuje návrh architekt Demeter. Z niekoľkých variantov nakoniec zvíťazil jeden spojený priestor, s WC pod oknom, umývadlom so skrinkou a priestranným sprchovacím kútom. Bojler s práčkou skryli architekti za nerezovú žalúziu.

Samotná rekonštrukcia prebiehala bez zásadnejších komplikácií. Problém, v tehlových domoch pritom pomerne častý, predstavovala len výška podláh. "V priebehu stavby bolo dôležité vyriešiť najmä rozdielne výšky podláh. V jedálni a obývacej izbe sa pre zlý technický stav robila nová drevená podlaha, v spálni potom prešla repasovaním tá existujúca. V kuchyni, chodbe a kúpeľni je veľkoformátová dlažba, položená v jednej rovine," objasňuje zvolené riešenie Radovan Demeter, ktorý realizáciu i viedol.

Byt prešiel kompletnou rekonštrukciou, okrem podláh sa robili všetky nové inštalácie, štuky, maľby, obklady a vybavenie kúpeľne. V mieste varnej dosky a digestora bola v pôvodnom stave stúpačka kúrenia. "Na ňu sme urobili bypass a zasekali ju do steny za digestor," prezrádza architekt Demeter. Kuchynská linka a úložné priestory sú vyrobené na mieru. "Použili sme vysokotlakové lamináty na dvierka, aj na pracovnú dosku. Tá je navyše doplnená o masívne drevené hrany. Túto technológiu používame s obľubou, výsledok je potom trvanlivý a odolný proti vode," opisuje Martin Kouba, ktorý vedie vo firme truhlárňu.

V kúpeľni je nenápadná šedá dlažba. "Klient si prial striedmy vzhľad a jednoduché riešenie, kúpeľňu sme teda ozvláštnili len jemnou mozaikou, rezanú z rovnakých dlaždíc. Odkladací priestor v sprchovacom kúte tvorí zapustená nika, ktorú využívame veľmi radi. Samozrejmosťou sú potom hrany obkladov rezané vodným lúčom, čo vytvára veľmi presný detail," hovorí architekt Demeter. Ako funkčný doplnok boli vybrané výrazné čierne svietidlá. Majiteľ si zostávajúce vybavenie bytu vybral sám, a to s veľkým citom a vkusom, celok tak pôsobí jednotne a elegantne.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:59