StoryEditor

Vhodnou farbou vášho bytu môžete dokonca ovplyvniť aj rodinnú atmosféru

04.08.2016, 11:00

O tom, ako vyzerajú naše interiéry, rozhodujú predovšetkým ženy, aj keď samozrejme nájdu sa výnimky aj u mužov. Tiež výber farieb, ktoré určujú celkové vyznenie, zostáva najmä na ženách, píše idnes.cz.

Výber sa tiež odlišuje podľa konkrétnych miestností. Kým obývačku zariaďujú zvyčajne muži a ženy spoločne, vybaveniu detskej izby, kuchyne alebo spálne sa venujú hlavne ženy. To je dané aj tým, že tu trávia viac času a chcú si priestor, ktorý viac využívajú alebo upratujú, prispôsobiť svojim predstavám a vkusu. A pretože ženy majú väčší zmysel pre detail (zatiaľ čo muži pre priestor), býva ich doménou i výber doplnkov.

Práve farby predstavujú pre viac ako 80 percent zákazníkov pri nákupe tovaru (bez ohľadu na pohlavie) veľmi dôležitú úlohu. Farby pôsobia na ľudskú psychiku veľmi výrazne. Napríklad pastelová ružová upokojuje a napomáha komunikácii, preto je veľmi vhodná napríklad do obývacích izieb, či už na doplnky alebo na výmaľbu jednej či dvoch stien. Pozor ale na ružovú v kuchyni, zvyšuje chuť na sladké. Preto ju tiež tak často nájdete v cukrárňach.

Tohtoročnou farbou roka je práve ružová, Rose Quartz, ktorá získala svoje meno po ružovom kremíku čiže ruženíne. Pôsobí upokojujúcim dojmom a vytvára pocit harmónie, symbolizuje jemnosť, citlivosť a pokoj, podporuje komunikáciu. preto ju psychológovia odporúčajú najmä do obývačiek. Zestetického hľadiska vyzerá táto farba výborne s hnedou či módne šedou, ktorá navyše napomáha ochote ku kompromisom. V striebristom prevedení vraj šedá predstavuje aj očakávanie nádeje.

Napätie v rodine však nevyriešite záplavou ružovej. V interiéri by mal byť výrazný iba jeden prvok, napríklad dominantný kus nábytku, doplnok alebo tapeta. Ostatné by sa mu malo prispôsobiť a ladiť s ním.

Dulux

K farbám roku 2016 patrí aj pastelová modrá, ktorá tiež pôsobí ukľudňujúcim dojmom. Pretože zároveň priestor "ochladzuje" a navodzuje pocit uvoľnenia, už tradične sa používa v spálňach. Medzi tri hlavné farby roku 2016 patrí tiež okrovo zlatá. V kuchyni môžu farby zohrať aj veľmi nežiadúcu úlohu, červená v drobnom akcente síce podporí chuť k jedlu, ale pozor na niektoré odtiene žltej alebo zelenej, podávané jedlo totiž môže dostať až kyslastú chuť.

Ak má doma žena cholerického a nervózneho partnera, nemala by zabudnúť na príjemnú zelenú farbu, jej použitie pomôže k pokoju a pohode. Príliš hnedé (a upokojujúce farby) síce môže navodiť tiež pokojnú atmosféru, ale skĺznuť až k nude.

Nestačí však len výber určitej farby, konečný vplyv farieb ovplyvňuje aj množstvo prirodzeného svetla v miestnosti alebo kvalita umelého osvetlenia. Ak do miestnosti počas dňa prichádza dostatok slnečného svetla, možno voliť aj sýtejší odtieň vašej obľúbenej farby. Naopak svetlejšie tóny v kombinácii s množstvom svetla môžu v konečnom výsledku pôsobiť mdlo a "vyblednuto".

K povzbudeniu a lepšej nálade naopak pomáha tyrkysová, oranžová a žltá. Ale nech zvolíte akúkoľvek farbu, oplatí sa dodržať niektoré jednoduché pravidlá: výrazné farby voliť len ako doplnkové a ich počet nijako nepreháňať. To isté platí o dekóroch.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:54