StoryEditor

Odvážne zrekonštruovali radový dom. Pôvodná kuchyňa aj malá spálňa dýchajú pohodlím a eleganciou

14.09.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Bývanie v rodinnom dome predstavuje sen pre mnoho ľudí. Manželom s dvoma synmi sa splnil už začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. Koncový radový domček v žiadanej lokalite na okraji Olomouca s výhľadom na mesto bol v čase svojho vzniku úplne vyhovujúci. Lenže nastal čas na zmenu, píše idnes.cz

Ako čas bežal, požiadavky sa menili, materiály sa vyvíjali. Starší syn má už svoje vlastné bývanie, mladší študuje mimo Olomouca, v podkroví domčeka bola vybudovaná samostatná bytová jednotka pre prípad návštevy detí s vnúčatami. Manželia tak logicky dospeli do okamihu, keď zaznelo „kedy, ak nie teraz?“.

Zadanie znelo jednoducho: čo najviac otvoriť, presvetliť a prepojiť celé podlažie rodinného domčeka a priestor maximálne napojiť na veľkú terasu nad záhradou s výhľadom na Olomouc. Spálňa mala zostať dispozične bezo zmien. Dve dôležitá želania, ktoré všetko limitovali, boli zachovanie drevenej posuvnej presklenej steny, ktorá oddeľuje vnútorné schodisko, a iba facelift pôvodnej kvalitnej kuchynskej linky. Autorka návrhu, inžinierka Zuzana Staňková z Ateliéru Zuzi, tak dostala jasné mantinely.

Rýchla dohoda
Štúdia dispozícií priestorov bola schválená investormi takpovediac okamžite. Koncový radový domček má šírku celých osem metrov a dĺžku takmer dvanásť metrov. Priestor pre kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu je teda viac ako veľkorysý. Umiestnenie kuchyne bolo dané požiadavkou na dôkladný facelift, ktorý počítal so súčasným umiestnením varného centra kvôli nadväznosti na digestor.

Zvyšok priestoru zostával nevyužitý, klienti si nevedeli rady s prázdnou plochou a chaoticky v nej umiestňovali osamotené kreslo či pelech pre kocúra. Pôvodne bola jedáleň len popoluškou utláčanou masívnym rohovým krbom, ktorý bol však takmer nefunkčný kvôli nie príliš kvalitnej konštrukcii. Priestor pre sledovanie televízie bol maličký a pohltený veľkou sedacou súpravou.

Po vybúraní existujúceho krbu a priečky medzi jedálňou a krbom bolo jasné, že realizácia návrhu ide tou správnou cestou. Výmena okien, pri ktorej sa vybúrala parapetná doska jedného okna až na úroveň podlahy terasy, a na druhom okne bola znížená na úroveň sedenia, priviedla svetlo do celej hĺbky domčeka. Archív Zuzany Staňkovej

Upratané dispozície
Plochu podlažia rozdelila Zuzana Staňková do štyroch celkov: kuchyne, jedálne, spoločenského priestoru s televíziou a intímneho relaxačného priestoru s posedením pri krbe a s výhľadom do záhrady. Z haly so schodiskom, ktorá zostala oddelená posuvnou stenou, sa teraz prechádza do monumentálne sa otvárajúceho priestoru, ktorý láka k bližšiemu preskúmaniu. Pri vstupe do jedálne s veľkým jedálenským stolom až pre osem osôb upúta výrazný obraz zo zbierky domácich. Nad jedálenským stolom je dvojica svietidiel, ktoré dodávajú jedálni noblesu a eleganciu. Pohodlné kresielka lákajú na posedenie.

Kuchyňa prešla faceliftom a pôsobí moderným dojmom, a to aj napriek ľahko rustikálne pôsobiacemu tvaru dvierok na skrinkách. „Tento artefakt pripomína majiteľom roky, keď sa do domu nasťahovali a stále ich oslovuje,“ vysvetľuje Zuzana Staňková. Motív vypletanej výplne použila na podnožie jedálenského stola, ktorý tak aj napriek svojej veľkosti pôsobí odľahčene. Kuchyňa je teraz „nabitá“ veľkokapacitnými zásuvkami a nerezovým drezom umiestneným pod pracovnou doskou. Zrušením barového pultu, ktorý vzdával hold dobe svojho vzniku a teraz prekážal pri bežnej prevádzke, aj umiestnením rúry a mikrovlnnej rúry naproti pracovnej ploche, sa kuchyňa prepojila so zvyškom priestoru. Pôsobí teraz vzdušne a odľahčene.

Pracovná doska sa aj napriek svojej ploche takmer vytráca vďaka materiálu, ktorý bol na ňu použitý, konkrétne vysoko odolná doska s hrúbkou len 12 mm a s bielou hranou, ktorá vyzerá efektne a je aj praktická. Horné skrinky autorka „očistila“ od koncových rohových otvorených políc rovnako ako od hornej ukončujúci rampy. Naopak do dna skriniek bola vyfrézovaná drážka pre LED pásiky. „Ich použitie pre osvietenie interiéru nepriamym osvetlením je leitmotívom celého priestoru, ktorého veľká podlahová plocha si žiada vyšší strop,“ objasňuje Staňková. Opticky tak bol strop zvýšený pomocou osvietenia z rámp po celom obvode miestností. Svetelnú rampu prerušujú len piliere vystupujúce z obvodu stien, skrývajúce inštalácie či pôvodný komín. „V neposlednom rade rytmizujú a členia celý interiér. Ich vizuálny výraz posilnilo obloženie doskami v dekóre dreviny zhodnej s pôvodnou jelšovou dyhou na kuchynskej linke,“ vypočítava Zuzana Staňková. Obklad steny v dekóre drevenej dyhy zopakovala aj v priestore okolo krbu. Archív Zuzany Staňkovej

Odpočinok na želanie
Spoločenský priestor s televíziou vychádza z posedenia na koženej trojdielnej pohovke. Je variabilný, televíziu je totiž možné otáčať podľa potreby. Posedieť možno aj s výhľadom do zelene záhrady či v priamom kontakte s ostatnými pri jedálenskom stole a v kuchyni. Pohovka ponúka aj pohľad na plamene v krbe, ktorý bol premiestnený k štítovej stene domu a dostal úplne nový nerezový fasádový komín. Z priestoru je pohodlný vstup na veľkú terasu cez veľké posuvné dverné krídlo.

Svojím spôsobom skrytý je priestor relaxačného posedenia pri krbe. „Je tak násobená intimita tohto sedenia či ležania,“ tvrdí Staňková. A prečo ležanie? Veľké teleso krbu s priestorom pre uloženie dreva zdôrazňuje veľká kamenná lavica, ktorá sa tiahne okolo dvoch stien relaxačného kúta. Šírka tejto lavice umožňuje aj pohodlné ležanie pri knihe či len tak s pohľadom upretým do plameňov krbu alebo von do zasneženej záhrady. Ak sa chce návšteva rozprávať pri krbe a polohovacie kreslo je obsadené, nie je nič lepšie ako sedenie na kamennej lavici pri okne, kde prieduchy nad kúrením kameň príjemne prehrievajú.

Medzi želanie majiteľov o konečnej podobe interiéru patrilo aj umiestnenie obrazov z rodinnej zbierky, čo sa podarilo bezo zvyšku. Obrazy majú dôstojné miesto aj pozadie vďaka výraznej maľbe teplou červenou farbou. V kombinácii s drevinou jelše a maximálne neutrálnou plochou podlahy (vinyl v dekóre brúseného hliníka či šedého piesku) táto farba pôsobí luxusne a len dopĺňa obrazy aj farebné koberce na podlahe. Osvietenie obrazov je podriadené funkcii a svetelnej pohode v celom interiéri. Maximálne prepojenie interiéru so záhradou sa podarilo dosiahnuť realizáciou takzvaných nahých okien, keď sú okná do záhrady úplne bez interiérového tienenia. Ochranu pred slnkom či zvedavými pohľadmi zabezpečuje exteriérové ​​žalúzie. Iba do ulice chráni kuchyňu roleta typu Twintex. Archív Zuzany Staňkovej

Svetlo a pohodlie
Spálňa na poschodí je prístupná zo schodiskovej haly a vzhľadom korešponduje s interiérom na prízemí. Prianím majiteľov bolo zachovať a použiť existujúcu kvalitnú dvojposteľ v dyhe tmavého buku. Farebné prepojenie sa dosiahlo použitím červenej maľby (obľúbená farba majiteľky) a bielych čelných plôch na nábytku.

Vpravo od vstupu do spálne je veľká šatníková skriňa, ktorej hmota odľahčuje použitie dvierok bez úchytiek. Na čelných plochách je lak v bielom lesku, ktorý odráža okolie a splýva s ním. Naproti posteli stojí nižšia komoda v rovnakom dizajne ako šatníková skriňa. Dvojposteľ dopĺňajú ľahké odkladacie stolíky v bielej farbe.

Stena za lôžkom je materiálovo členená: sadrokartónová konštrukcia vytvorila prednú stenu, ktorej hrany osvecujú LED pásiky. Predná stena je potiahnutá textilnou tapetou. Nástenné polohovateľné lampičky umožňujú nerušené čítanie v akejkoľvek polohe. V spálni sú tiež umiestnené obrazy zo zbierky investorov. Bez tienenia sa spálňa nezaobíde, tu poslúžila kombinácia rímskych roliet a závesov s black-out efektom.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:25