StoryEditor

Budúcnosť leteckej dopravy? Sedenie vo "včelích úľoch"

24.11.2014, 06:26
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Tradičné sedadlá v lietadle aj rozdelenie do troch tried by sa mohlo čoskoro stať minulosťou, napísal britský denník Telegraph. Londýnski dizajnéri totiž navrhli nové sedadlá v tvare futuristických útvarov, ktoré by cestujúcim počas letu ponúkli doteraz nevídané súkromie.



Dizajnérske štúdiá sa v posledných rokoch predháňajú v návrhoch nových sedadiel do lietadiel. Hoci sa tradičné usporiadanie interiéru v lietadle zatiaľ nijako radikálne nezmenilo, je to len otázka času, tvrdia znalci.
  
S poslednou novinkou prišla britská firma Factorydesign, ktorá vytvorila prototyp nových sedadiel pre Zodiac Seats, čo je spoločnosť, ktorá dodáva vybavenie pre mnoho veľkých aeroliniek vrátane napríklad British Airways. Atypické kokony guľovitého tvaru predstavujú revolučné riešenie usporiadania sedadiel v lietadle, keď by cestujúci sedeli v radoch nad sebou. Celá formácia pritom pripomína včelí úľ.



Nové sedadlá sú pohyblivé, dá sa v nich sedieť alebo ležať. Každá bunka má vlastný projektor a obrazovku, dokovaciu stanicu aj individuálne osvetlenie, ktoré sa dá prispôsobiť potrebám a nálade cestujúceho.
   
Súkromie, pohodlie a priestor

Nové sedadlá ocenia najmä cestujúci, ktorí chcú mať súkromie a nechcú komunikovať s inými pasažiermi, uviedol riaditeľ firmy Factorydesign Adam White. "Zodiac od nás chcel, aby sme vytvorili niečo neobyčajné, niečo úplne nové. My sme do toho išli s tým, že zároveň chceme prísť s nejakým šikovným nápadom, ktorý by riešil miesto a priestor," vysvetlil. Námietky, že sa do týchto kokonov bude ťažko nasadať, Adam White odmietol s tým, že je to podobne náročné ako nastúpiť do terénneho vozidla. Pripustil však, že pre cestujúcich s obmedzenou pohyblivosťou sedadlá vhodné nebudú. Prístup do sedadiel by uľahčili špeciálne stúpadlá.



Najväčšou výhodou nových sedadiel by z pohľadu aeroliniek bolo, že do lietadla by sa zmestilo o 30 percent viac ľudí, z pohľadu cestujúceho potom získanie väčšieho osobného priestoru. Sedenie by bolo tiež oveľa pohodlnejšie, každý by si nastavil polohu podľa svojich pocitov, bez toho, aby to nejako obmedzovalo ostatných spolucestujúcich.

Nové usporiadanie sedadiel by mohlo viesť postupne i k zavedeniu iných konfigurácií v lietadle ako klasické rozdelenie do ekonomickej, biznis a prvej triedy, napísal denník Telegraph. Namiesto toho by sa mohli zaviesť rôzne zóny a zoskupenia sedadiel podľa potrieb pasažierov. Nové sedadlá spoločnosti Factorydesign každopádne cielia hlavne na klientov, ktorí cestujú sami a preferujú súkromie.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-03 15:34:00 - Feat.: 0 - Title: Odsun slovenských vojakov z Irakusa začne v prvej polovici januára
01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-10 10:28:28 - Feat.: - Title: USA preverujú tvrdenia o chybách na boeingoch, Senát naplánoval vypočúvanie 04 - Modified: 2024-04-09 18:11:14 - Feat.: - Title: Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu. Dodal len 66 strojov 05 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 13:29