StoryEditor

Herečka sa vzoprela tureckému politikovi. Zasmiala sa na ulici

04.08.2014, 18:21
Autor:
idnes.czidnes.cz

Herečka Emma Watson (24) sa pridala ku kritike tureckého vicepremiéra Bülenta Arinça. Podľa podpredsedu vlády by ženy nemali "bľabotať" do mobilov a hlasno sa smiať na verejnosti. Herečka na sociálnych sieťach podporila kampaň tureckých žien, ktorým sa vicepremiérove slová nepáčili.

Emma Watson sa nedávno stala vyslankyňou dobrej vôle pri OSN a obhajuje ženské práva vo svete. Ako čestná členka agentúry UN Woman podporujúcej práva žien a rovnosť pohlaví na svojich profiloch na internete zverejnila snímku, na ktorej sa smeje na ulici.

 

 



K fotke pridala tiež hashtag # direnkahkaha (bráňte smiech) a # direnkadin (bráňte ženu), ktoré používajú Turkyne na sociálnych sieťach, kam posielajú svoje rozosmiate fotografie. Podľa BBC News bolo zaznamenaných viac ako 300-tisíc podobných tweetov. Podpredseda vlády Arinç kritizoval podľa neho neblahé spoločenské javy, ku ktorým zaradil televízne seriály, ktoré mládež zameriavajú na sex, a všeobecne materiálne orientáciu spoločnosť. Ľudia by podľa neho mali znovu objaviť korán a čítať si v ňom. "Cudnosť je veľmi dôležitá, nie je to len slovo. Je to ozdoba žien aj mužov. Žena vie, čo je a nie je zakázané. Nebude sa smiať nahlas na verejnosti, nebude sa presadzovať a bude chrániť svoju cudnosť," citoval Arinça austrálsky denník Central Telegraph.

Mnohí prispievatelia na sociálnych sieťach vyzvali vládu, aby riešila radšej závažné otázky ako znásilnenie, domáce násilie a sobáše nedospelých dievčat ako tému žien "chechtajúcich" na verejnosti. Ku kritike sa pripojil aj rad mužov v Turecku. "Dúfam, že je to len vtip," podotkol na Twitteri známy turecký televízny hlásateľ Fatih Portakal. "Ak sa ženy nesmú na verejnosti smiať, potom by muži nemali na verejnosti plakať," dodal s očividnou narážkou na vicepremiérovu povestnú slabosť uroniť slzu pri počúvaní prejavov predsedu vlády Recepa Tayyipa Erdogana.

Hlavný kandidát opozície pre prezidentské voľby Ekmeleddin Ihsanoglu v poznámkach k Arinçovým názorom povedal, že Turecko "potrebuje viac než čokoľvek iné, aby sa viac smiali ženy aj všetci ostatní". Vicepremiér, ktorý hovoril pri príležitosti sviatku fitr pred mužským publikom, sa vo svojom prejave zameral tiež na povrchnú konverzáciu pri telefonovaní. "Čo sa u vás deje? Čo sa stalo Ayşinej dcére? Kedy je svadba?" Napodobňoval táranie konzervatívny politik a dodal, že by bolo lepšie, keby si o takých veciach ľudia prehovorili tvárou v tvár. Turecký denník Hürriyet si všimol Arinçov názor na konzumný štýl života. Podpredseda vlády vyzval Turkov, aby používali automobily, len ak je to nevyhnutné. Vyhlásil, že aj keby v Níle tiekla len ropa, nestačila by na výrobu benzínu pre všetky autá.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-09-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vírus H5N1 nie je až taký šikovný
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:15