StoryEditor

Na internete sú jeho fotky Bielych Karpát hitom. Fotím srdcom, hovorí autor

10.04.2016, 18:15
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Taký les ako na fotke na tom mieste v skutočnosti neuvidíte. Ale možno sa váš pocit z neho bude blížiť tomu, čo na snímke zachytil jeho autor. Kreatívny fotograf Janek Sedlář používa prírodu ako prvok terapie a putovanie v nej ako kľúč k sebe samému.

Biele Karpaty sú jeho srdcovou záležitosťou, pochádza totiž z Lipova neďaleko Veselí nad Moravou a do kopcov okolo Veľkej Javoriny viedli časté rodinné výlety. "Pod Javorinou sú krásne pralesy, miesto, kde sa počasie mení a vytvára krásnu atmosféru. Sú to príjemné spomienky na detstvo, kedy človek krásu hôr vníma pekne čisto," opisuje Janek Sedlář.

Kompozíciu fotky neupravuje, ale čaká na správny okamih alebo svetlo. Ako pri jednej zo svojich najobľúbenejších fotiek Pieseň jarnej búrky. "Na tom mieste som bol fotiť mnohokrát a nikdy som tam netrafil zaujímavé počasie. Až raz som fotil na Vršatci, pobehoval som tam celý deň, a keď som sa vracal, videl som v diaľke mraky a silný dážď. Tak som sa tam šiel pozrieť, bol to moment, ktorý trval chvíľočku, ale stálo to za to," opísal v rozhovore pre iDNES.cz.

Pocity miesto odrazu presné reality
Jeho fotky sa nesnažia verne zobraziť realitu, Sedlář si často hrá s farbami, aby zachytil subjektívne pocity, ktoré v ňom krajina vyvoláva. A necháva to aj na divákoch, nech každý vníma, čo chce. So svojimi snímkami je veľmi úspešný na prestížnom fotografickom webe 500px (v konkurencii viac ako 6 miliónov fotografov z celého sveta), má tisíce fanúšikov na facebooku aj na 500px.

Vypnite mozog a pozerajte sa srdcom
Ako všetkých fotografov ho ranné výpravy do prírody nabíjajú čistou energiou a až posvätnou úctou. To sa však slovami nedá odovzdať, človek môže taký okamih prežívať jedine všetkými zmyslami. "Túto možnosť divák sledujúci fotografiu nemá. Tento zmyslový deficit sa snažím obísť sprostredkovaním emócií a pocitov, ktoré som mal na danom mieste. Aby som to docielil, používam v postprodukcii slobodne a intuitívne farby, ktoré mnohokrát nesúvisia s realitou," uvádza Janek Sedlář na svojom webe. "Doporučujem preto pri sledovaní mojej práce vypnúť mozog a pozerať sa skôr srdcom," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:07