Potraviny stoja v porovnaní s priemerom Európskej únie 91 percent.Flickr
StoryEditor

Terorizmus všetko zmenil. Chorvátsko je pre Slovákov najbezpečnejšou destináciou

19.08.2016, 10:00

Chorvátsko je najbezpečnejšou a pre Slovákov najobľúbenejšou prímorskou dovolenkovou destináciou. Aspoň podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí. Počet krádeží oproti iným dovolenkových lokalitám je tam totiž na dlhodobom minime.

Vojnová minulosť
V prospech bezpečnosti v krajine nahráva i fakt, že si Chorvátsko v minulosti prešlo krvavou vojnou. „Úrady preto už majú svoje skúsenosti a dávajú si na to pozor,“ pripomína majiteľ cestovnej kancelárie Kvalita Tour František Kornaj. Balkánska krajina je dlhodobo najvyhľadávanejšou dovolenkovou destináciou Slovákov. Vlani ich Chorvátsko navštívilo viac ako 400-tisíc. Chorvátsko však boduje aj u Nemcov, Čechov či Poliakov. Ťahákom sa stalo pre krásne a čisté more, dobrú dopravnú dostupnosť a priaznivé ceny. „Podľa štatistiky Chorvátskeho turistického združenia je celková návštevnosť Slovákov v Chorvátsku za posledných päť rokov rastúca. Čoraz väčší počet turistov však volí individuálne zabezpečenie služieb. Predpokladám, že rok 2016 bude v organizovanom aj v celkovom počte dovolenkárov zo Slovenska najúspešnejší,“ vraví prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Stanislav Macko.

Slovenskí policajti
Keďže k Jadranskému moru zamierila takmer celá Európa, nájsť toto leto voľné ubytovacie kapacity môže byť problém. Ísť tam len tak naslepo môže byť riskantný podnik. Pobrežie však rozhodne nie je preplnené tak, ako napríklad turistické chodníky vo Vysokých Tatrách.

O bezpečnosť Slovákov pri mori sa starajú aj slovenskí policajti. Vlani pomáhali v Chorvátsku slovenským turistom v 272 prípadoch. „Chorvátska polícia má pokyny nešikanovať dovolenkárov. Hliadky na cestách takmer nevidíte, vodičom nedávajú fúkať. Ich úlohou je pomáhať a poradiť turistom. Rušenie nočného pokoja však riešia rázne,“ hovorí slovenský podnikateľ Kornaj, ktorý v chorvátskom mestečku Tribunj vlastní a prevádzkuje hotel a sieť penziónov Morski Rak.

Výhody polohy
Chorvátsko ťaží zo svojej geografickej polohy. Na dlhom pobreží ponúka nespočetné množstvo letovísk. „Oproti piesočnatým plážam v Čiernej Hore alebo v Albánsku sú tam síce kamene, ale more má preto fantastickú tyrkysovú farbu. Predsa len, piesok múti vodu,“ vraví Kornaj. Jeho slová potvrdzuje najnovšia výročná správa Európskej environmentálnej agentúry. Analýza poukazuje na fakt, že až 94,2 percenta chorvátskych pláží určených na kúpanie má výbornú kvalitu vody.



Ako ovplyvnila bezpečnostná situácia vo svete váš biznis?

Nárast návštevníkov
Jednoznačne ho ovplyvnila nárastom počtu našich návštevníkov. Ľudia stoja pred dvomi možnosťami – ísť buď k moru, alebo do hôr. Zvažujú na prvom mieste svoju bezpečnosť a vyberajú si pokojnú destináciu, ktorou Vysoké Tatry sú. Nepôjdu predsa dovolenkovať do vojnovej zóny.
Lucia Dubielová, výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry

Bezpečná krajina
Nepociťujeme nejaký prehnaný dopyt. Novinkou je hlavne to, že ľudia pri výbere dovolenky rozmýšľajú kratší čas. Chorvátsko však zaradili medzi bezpečnejšie krajiny. Ako destináciu ho vieme štandardne predať každý rok, preto v našom prípade nehovoríme o fantastických nárastoch.
František Kornaj, majiteľ cestovnej kancelárie Kvalita Tour Poprad

Novinky v ponuke
Aktuálne sa veľmi málo kupujú letecké zájazdy, ľudia preferujú pobyty hlavne v Maďarsku, Chorvátsku alebo v termáloch na Slovensku. Cestujú väčšinou takí, ktorí nemajú strach z rôznych rizík. Bežní turisti buď ostávajú doma, alebo navštívia okolité krajiny. Prekvapivou novinkou v predaji sa stali zájazdy na Ukrajinu k Čiernemu moru a destinácie dostupné i autom. Nanovo sa nám oproti minulým rokom rozbieha Bulharsko a Rumunsko.
Božena Bezaniuková, majiteľka cestovnej kancelárie BB Tour Bardejov

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 05 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:32