StoryEditor

Krásne lesy a opustené pláže. Divoké Portugalsko je teraz na dosah

05.09.2016, 14:50

Po úmornej, ale úchvatnej celodennej ceste po útesoch sme z batohu vytiahli fľašu vína a výborný miestny ovčí syr. Lákalo nás postaviť stan na osamotenej pláži, ale divoké vlny, ktoré sa s hukotom trieštili o skalný útes, sa v silnom prílive stále približovali. Než postupne zaliali celú pláž, zaborili sme unavené chodidlá do mäkkého piesku pozorovali slnko zapadajúce do rozbúreného oceánu, láka nás cestopis Petry Bromkovej pre Lidovky.cz.

Ak patríte medzi dobrodruhov, ktorí si pre pohľad na fascinujúce prírodné scenérie dokážu dôjsť s ruksakom na chrbte, zamierte k juhozápadnému pobrežiu Portugalska. Na dovolenke v krajine, kde káva stojí pol eura, vás čakajú opustené piesčité pláže, slaný svieži vzduch a po celý deň výhľad z útesov na Atlantický oceán. Vychutnávať si ich môžete na treku priamo v srdci národného parku.

Výlet po portugalskom pobreží, po ktorom tiež nesie názov Rota Vicentina, sa od väčšiny trekov po Európe líšia hneď niekoľkými svojimi prednosťami. Cesta národným parkom sa pre zahraničných turistov otvorila len pred niekoľkými rokmi, takže o nej vlastne mnoho cestovateľov nevie. Počas dňa, aj na začiatku leta narazíte iba na pár skupiniek uchodených ľudí, ktorí mali to šťastie sa o ceste dopočuť.Vydať sa na ňu môžete kedykoľvek počas roka a ak si zvolíte teplejšie mesiace, budete sa aj kúpať a opaľovať na pieskových plážach. Po každých 15-tich až 25-tich kilometroch narazíte na malebné mestečko, kde sa ľahko ubytujete a dosýta najete. Vybrať si môžete z dvoch dobre značených ciest podľa toho, či vás láka skôr rybársky chodník priamo po pobreží Atlantického oceánu alebo menej náročná historická púť vnútrozemím.

Na trasu sa napojíte z akéhokoľvek mesta národného parku. My sme sa rozhodli vyjsť z mesta Santiago do Cacém, najsevernejšieho bodu treku Rota Vicentina, kam nás včas ráno dopravil autobus. Dobré dopravné spojenie do oblasti národného parku funguje aj z Fara, do ktorého sa rovnako ako do Lisabonu ľahko dostanete priamym letom z Prahy.

Pre neskúsených turistov
Ak ste rovnako ako ja začiatočník, ktorý ešte nikdy s ruksakom na chrbte nikam nedošiel, nenechajte sa odradiť obavami z náročnosti treku. V skutočnosti je Rota Vicentina ako stvorená pre neskúsených turistov, ktorí radi športujú, ale nemajú na trénovanie s batohom na chrbte čas.

Aby ste sa však prvé dva dni vyhli pálčivým bolestiam chrbta a bokov z 15-kilogramových krosien, odporúčam vyhradiť si aspoň jeden víkend pred odchodom na tréning. Moje prípravy na cestu v tomto prípade pokrivkávali, a tak som musela spočiatku strpieť rozladenie a otravnú bolesť pri každom ďalšom kroku vpred.

Počítať by ste mali tiež s tým, že viac ako 80 percent cesty po útesoch vedie pieskom, takže vám počas prvých dní bude pripadať, že donekonečna šliapete kapustu. Ženy však tento terén ocenia - celú cestu si budú zadarmo tvarovať svoje pozadie.

Odmenou za to, že sa nenecháte stuhnutými svalmi ani pľuzgiermi hneď odradiť, je po niekoľkých dňoch pomaly ustupujúca bolesť chrbta a dychberúce pohľady na zelenomodrou krajinu portugalských oblastí Alentejo a Algarve, ktoré trek križuje.

Cestou pozorujete slnko zapadajúce do divokých vĺn oceánu, bociany hniezdiace na neprístupných skalných útesoch, zvoniace stáda voľne pasúcich sa oviec, rozkvitnutú flóru pozdĺž celého pobrežia a dlhé, ľudoprázdne pláže obmývané azúrovo čistou vodou. Nimi sme sa často nechávali zlákať k odpočinku a osvieženiu.

Miestami prechádzate doslova po okraji previsu útesu, prekračujete riečky, predierate sa húštinou alebo portugalským pralesom. Krajina je známa pre svoje lesy korkových dubov, z ktorých kôry sa vyrába korok. Ako suvenír si môžete odviezť napríklad kabelku, peňaženku alebo topánky vyrobené z korku. Miestni predajcovia vám budú tvrdiť, že odolnosť materiálu je porovnateľná s odolnosťou kože. Jakub Cinkraut/Lidovky.cz Za dobrú cenu
Nezanedbateľnou výhodou tejto dovolenky sú tiež nízke náklady na ubytovanie, ak si postačíte so stanom. Iste oceníte čistotu a vybavenosť portugalských kempov, ktorých môžete na treku Rota Vicentina nájsť hneď niekoľko a pobyt v nich stojí len o niečo málo viac než nocľah v slovenských a českých kempoch. Stanovanie vo voľnej prírode je v Portugalsku zakázané. Keby vás aj napriek tomu chytil bláznivý nápad prespať na pláži, veľmi rýchlo si to rozmyslíte pri pohľade na výrazný príliv a odliv v miestnych končinách.

Ušetrené peniaze za nocľah potom môžete minúť napríklad v príjemných reštauráciách a kaviarňach. Za čerstvú rybu alebo miestnu špecialitu z morských plodov pýtajú pre našinca prijateľnú cenu. Samozrejmým vybavením každého podniku je kvalitný stroj na kávu, takže lahodné malé espreso za päťdesiat centov si tam rovnako ako miestni dáte behom chvíľky, kedykoľvek, aj v stoji.

Viac ako dvojtýždňovej dovolenka strávená doslova na útesoch Atlantického oceánu vás tak aj so zastávkou v Lisabone bude stáť rovnako ako týždeň v trojhviezdičkovom hoteli pri mori s polpenziou. Aby ste sa vydali na trek Rota Vicentina, nepotrebujete nafúknutú peňaženku ani prvotriednu fyzičku, ale odhodlanie vyskúšať si aktívnu a úplne dobrodružnú dovolenku na vlastnej koži. Pozrite si aj 20 ďalších európskych miest, kam sa oplatí vycestovať na jeseň.

ORIENTAČNÝ CENNÍK:
doprava
autobusom Rede Nacional de Expressos z Lisabonu do mesta Santiago do Cacém: 13,30 €
priamy let z Prahy do Lisabonu so spoločnosťou TAP Portugal: asi 222 eur
z Bratislavy sa na jeseň do Lisabonu dostanete aj za 44 €

ubytovanie
Campiférias v meste Villa Nova de Milfontes
Pobyt za osobu na jeden deň v júni: 3,60 € + malý stan: 3 €

Camping Villa Park Zambujeira v meste Zambujeira do Mar
Pobyt za osobu na jeden deň v júni: 4,25 € + malý stan: 4,90 €

stravovanie
Hlavné jedlo (ryba, zeleninový šalát, zemiaky): 6 až 20 €
Chlieb: 1 až 3 €
Mlieko: 80 centov
Nakladané olivy: 40 centov až 4 €
Pitná voda (5l): 60 centov
Ovčí syr (100g): 2,50 - 5 €
Fľaša vína v supermarkete: 3 až 10 €
Pivo Sagres: 70 centov až 1 €
Paradajky, 1kg: 1,5 až 3 €
Uhorky, 1kg: 1,5 až 3 €

01 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 02 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:56