StoryEditor

Malé slovenské "obludárium"

09.06.2006, 00:00

-- Irena Čubírková: azda najznámejšia slovenská vrahyňa s blankytovo modrými očami. Bola prvou ženou, ktorú po roku 1945 v bývalom Československu popravili. Keď 9. decembra 1964 v osobnom vlaku na trati Trnava -- Bratislava cestovalo 287 cestujúcich, nikto z nich netušil, že vo vlaku je o jednu hlavu viac. Doslova však len o hlavu. Pohodenú na toaletách ju objavil až pred pezinskou stanicou sprievodca vlaku. Tam nechala matka siedmich detí zvyšok svojho druha Ambróza Štepku po tom, čo jeho telo spálila doma v peci. Vraj pre rodinné nezhody a partnerov alkoholizmus. Vražda sa nakoniec potvrdila aj po exhumácii tela jej prvého manžela Jana Čubírku, ktorý podľa prvej verzie zomrel nešťastnou náhodou zavalený pecou.

-- Ondrej Rigo:
najväčší sériový vrah na Slovensku. V priebehu dvoch rokov zavraždil v Nemecku, Holandsku a na Slovensku až osem žien a jedného chlapca. Pred spáchaním vrážd bol jedenásťkrát súdne trestaný. Väčšinou zabíjal v noci s jednoduchým vražedným nástrojom -- železnou tyčou. Obete po zavraždení sexuálne zneužil. Práve jeho spermie mu boli osudné, pretože okrem iných dôkazov bol prvýkrát na Slovensku usvedčený metódou DNA. V súčasnosti si odpykáva test v ilavskej väznici a šije topánky. Pri vraždení používal namiesto rukavíc vlastné ponožky a na nohách ich nemal ani v deň zatknutia.

-- Jozef Slovák:
najznámejší slovenský škrtič žien. V roku 1982 bol odsúdený za vraždu, ale po revolúcii dostal od prezidenta republiky amnestiu a bol oslobodený. Na doživotie bol nakoniec odsúdený za uškrtenie štyroch mladých žien. Mal nadpriemerné intelektuálne schopnosti a s mladými dievčatami sa zoznamoval najrôznejšími spôsobmi: väčšinou sa štylizoval do postáv vysokých policajných dôstojníkov. Jednej sa napríklad predstavil ako kapitán Zboru nápravnej výchovy a za 250 korún jej prisľúbil stretnutie s priateľom vo väzení. Nikdy sa na ňom nezúčastnila, pretože skončila -- ako ostatné -- zahrabaná pod hŕbou lístia v lese a bez topánok. Používal niekoľko falošných preukazov, dokonca mu nechýbal ani preukaz pražskej Krajskej prokuratúry.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:43