Tailor made
StoryEditor

V Európe vymierajú obuvníci, ktorí šijú topánky na mieru. Naopak, v Japonsku sú v kurze ako nikdy predtým

16.12.2017, 13:08
Autor:
ČTKČTK
Mekkou obuvníctva na mieru bol vždy Londýn alebo Viedeň.

Keď Johai Fukuda odišiel na začiatku tisícročia do Británie, aby sa naučil obuvníckemu remeslu, nepochyboval o tom, že sa jeho rodné Japonsko stane jedného dňa epicentrom tohto luxusného umenia s európskou tradíciou, napísala agentúra AFP. 

"V posledných rokoch v Japonsku prudko vzrástol počet obuvníkov, ktorí vyrábajú obuv na mieru. V Tokiu ich je dnes minimálne 40 a v celej krajine takmer stovka," hovorí tridsaťsedemročný obuvník. 

Nad jeho obchodom, ktorý sa nachádza neďaleko luxusných štvrtí Aojama a Omstesando v Tokiu vedie úzke schodište do dielne, kde vonia lepidlo a koža. 

Na bývalých anglických komodách pracuje päť učňov. Zmenili si ich na pracovné stoly. Jeden kontroluje kvalitu novej dodávky kože, ďalší šije podrážky. 

Nie je tu ani stopa po strojoch. Všetko sa robí ručne, od pozorného premerania nohy zákazníka až po samotné šitie.

"Jeden pár topánok vyžaduje 120 až 40 hodín práce. Vyrobíme ročne asi 80 párov," vysvetľuje Fukuda, ktorý rozhodne nemá v úmysle svoju prácu urýchľovať. "Chcem tvoriť kvalitné topánky," zdôrazňuje.

Jeho zákazníci, väčšinou pochádzajú z cudziny, sú ochotní čakať dlho a zaplatiť aj vysokú cenu, okolo 3-4 tisíc eur za jeden pár.

Japonci sa začali zaujímat o toto luxusné remeslo na počiatku tisícročia, kedy sa rozšírila ponuka internetu a miestni objavili kúzlo talianskej luxusnej pánskej módy.

"Obuv na mieru veľmi dobre vystihuje japonského ducha a náš zmysel pre detaily," tvrdí Mari Jamagučiová, ktorá vyučuje toto remeslo na súkromnej škole úžitkových umení Hiko Mizuno v štvrti Šibuja, známom centre tokijskej  módy.

"Noha, to je niečo veľmi špecifické. Každá je jedinečná, rovnako aj každý kúsok kože. V ručne ušitých topánkach na mieru ide o približenie sa dokonalosti. Spájame tieto dva nedokonalé ale úžasné materiály," vyhlasuje.

"Možnože práve my v Japonsku myslíme na topánky viac ako v iných kultúrach, pretože sa niekoľkokrát denne vyzúvame, keď vstupujeme do domu," premýšľa učiteľka, ktorá sa rovnako ako Fukuda učila v Británii.

Japonci si veľmi rýchlo vybudovali veľmi dobrú povesť. "Dnes veľa z nich pôsobí v Európe, kde majú topánky šité na mieru tradíciu, ako je Británia, Taliansko či Francúzsko. Zamestnali sa dielňach alebo sa stále učia," hovorí Jesper Ingevaldsson, autor blogu špecializujúceho sa na túto oblast Shegazing.se.

"Japonci urobili s topánkami presne to, čo pri iných veciach. Napríklad, denim. Naučia sa to v zahraničí, vrátia sa domov, zdokonaľujú sa a remeslo vylepšujú," uvádza Ingevaldsson.

"My v Japonsku nerobíme nič prevratné, nič nevyvíjame, skôr zlepšujeme produkty," hovorí Fukuda. Dnes sa európske a japonské štýly vzájomne inšpirujú.

01 - Modified: 2017-08-30 12:44:31 - Feat.: 0 - Title: Experti radia, investujte do vína. Je to lepšia voľba než zlato či diamanty 02 - Modified: 2018-03-27 08:44:10 - Feat.: 0 - Title: Pánsky oblek je takmer mŕtvy. Momentálne je na poslednej ceste svojho života 03 - Modified: 2012-10-25 10:37:32 - Feat.: 0 - Title: Dokonalé topánky šije Slovák. Čítajte v prečo nie?!
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 11:28