StoryEditor

Editoriál (február 2010)

24.02.2010, 23:00

Vážené čitateľky a čitatelia,
na začiatok mi dovoľte jeden pohľad dozadu a priznanie: keď sme na jeseň 2007 začali vydávať magazín prečo nie?!, nikdy by ma nenapadlo, že takáto malá krajina môže poskytovať a "produkovať" toľko zaujímavých tém a ešte zaujímavejších osobností pre moderný lifestylový magazín. Píše sa február 2010 a my sme v podstate stále iba na začiatku tohto hľadania, ktoré mňa baví. a dúfam, že vás aj inšpiruje.

Stanislav Hlucháň emigroval zo Slovenska ako 19-ročný, rok po komunistickom puči vo februári 1948. Jeho priateľa, kňaza, komunisti zatkli a zbili, takže sa rozhodol, že ako katolík tu nemá prečo zostávať a zakotvil v Nemecku. "Na začiatku som pracoval pre špionáž. Jedenásťkrát som išiel cez hranice na Slovensko až na Podkarpatskú Rus. To zaujímalo Američanov," vysvetľuje v rozhovore pre prečo nie?! muž, ktorého meno bolo doteraz u nás veľkou neznámou. Nevedno, prečo... ale faktom zostáva, že práve k pôsobeniu v Nemecku sa datuje začiatok jeho lásky k minerálom, ktorá ho priviedla až do Brazílie.

Dva roky hľadal dovtedy neobjavené ložiská bentonitu, vďaka čomu sa vypracoval až na prezidenta najväčšej juhoamerickej spoločnosti na ťažbu tohto minerálu. To všetko ostatné je story, akoby vystrihnutá z ružovej knižnice biznisu a jeden unikátny rozhovor, kvôli ktorému tento 80-ročný podnikateľ meral cestu z 35-stupňových horúčav v Brazíilii až do Bratislavy. Mimochodom, boli sme medzizastávka -- pokračoval kvôli obchodom zase do Nemecka. prečo nie?!

Ďaleko do histórie siaha aj iný príbeh, príbeh dynastie Fedíkovcov v storyboarde prečo nie?!, ktorá sa "ťažbe", ale v cudzích domácnostiach, zabrániť skôr snaží. Pár rokov po skončení I. svetovej vojny získal Ján Fedík z Gelnice živnostenský list na "sústruženie dreva a kovu". Strih do roku 1992: Jánov vnuk František Fedík sa registruje ako živnostník a k svojmu obchodnému menu si pripísal značku... Sherlock. "Veľmi rád pozerám správy. Každá reportáž zo Špeciálneho súdu v Pezinku sa totiž nakrúca pred našimi dverami," hovorí Fedík, ktorého zať je dnes riaditeľom a spolumajiteľom firmy Sherlock. A keďže sa nekradlo iba za socializmu, ich biznis s bezpečnostnými dverami dnes žne úspechy aj v Česku, Maďarsku, a najnovšie aj v Rakúsku.

Aby to zostalo v rodine a na východe Slovenska, stačí zaklopať na iné dvere -- rodinného penziónu Šariš Park. Rodina Gaľovcov chcela mať kedysi dávno iba taký malý salaš, ale dnes z toho majú štvorhektárový areál s bývaním v tradičných dreveniciach, cestovkou, budúcou zoologickou záhradou a kuchyňou, ktorá dokonale uchvátila aj redaktora HN Alexandra Buzinkaya. A tak sa nám pôvodný zámer predstaviť hotel doslova zmenil na impozantnú šarišskú kuchárku s rajcupami, šovdrami a mačankami, ktoré vám umožnia aspoň na chvíľu zabudnúť na prosciutto, gorgonzolu, carpaccio z lososa a iné gurmánske "radosti" nefalšovaného bratislavocentrizmu.
Stále málo luxusu? Nebojte sa, na tento rok sme pre vás v hlavnej téme prečo nie?! pripravili najväčšie vychytávky á la Diár luxusu, predstavíme vám všetky dôvody, pre ktoré sa oplatí ísť pozrieť po stopách Hansa Christiana Andersena do Kodane a Dick Kvetňanský vám svojím osobitým štýlom vysvetlí, prečo britský Jaguar XF už nevníma iba ako náradie pre penzistov.

Bavte sa s nami a verím, že tam, kde končím ja, vy iba začínate...

Peter Vavro
šéfredaktor Hospodárskych novín a šéfeditor magazínu prečo nie?!
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = style/editorial, menuAlias = editorial, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:36