StoryEditor

Je to hriech alebo znak pokroku? Taliani vášnivo diskutujú o káve so sebou

05.12.2017, 10:24
Autor:
ČTKČTK
Šálky rachotia, automat na espreso syčí.

V centre Ríma v kaviarni Sant'Eustachio si pýta kávu najskôr muž v obleku s kufríkom. Hneď za nim stojí žena v deravých džínsoch. Už takmer sto rokov stoja pri bare so šálkou espresa miestni aj turisti. 

Nové je iba jedno. Mladý barista v spleti hlasov čoraz častejšie počuje frázu "da asporto", teda so sebou. Pitie kávy sa v Taliansku riadi takmer náboženským rituálom. Ale v krajine, kde sa narodila kultúra pitia espresa, si stále viac ľudí berie kávu so sebou. A niektorí si myslia, že je to veľmi zle, píše agentúra DPA.

"Približne rok ponúkame aj kávu so sebou," hovorí Federica Ricciová, ktorá má v kaviarni neďaleko Pantheonu na starosti predaj. Dokonca aj Taliani majú stále menej a menej času dať si svoju kávičku pri bare, hovorí. Preto podľa nej bude stále vyšší záujem o kávu so sebou. 

To isté platí pre tradičnú kaviareň La Casa del Caffè Tazza d’Oro na druhej strane Pantheonu. Už od založenia tu ponúkali kávu so sebou. Podľa Laury Birroziovej, ktorá tu pracuje, sa však káva v kelímku na jedno použitie vôbec nehodí do talianskej kávovej kultúry. "Káva so sebou je rýchla káva, ale vôbec nie je talianska," hovorí.

V domovine espresa sa pitie kávy riadi prísnymi pravidlami. Malá šálka musí byť vopred zohriata na približne 40 stupňov a ku káve sa podáva zadarmo pohár vody. Pražiareň Vergnano zistila, že väčšina Talianov vykoná svoj malý rituál štyrikrát za deň a najposvätnejšou je pre nich "malá čierna". Pri zalievaní sa na povrchu vytvára na krátku dobu ľahká krémová pena a espreso sa musí tiež rýchlo vypiť. 

To je tiež dôvod, prečo sa káva so sebou hodí na iné typy prípravy, ako je napríklad americano, povedal DPA riaditeľ talianskeho kávového koncernu Illy Massimiliano Pogliani.

V Taliansku je stále najviac rozšírené espreso. Táto káva si zachováva svoju typickú chuť iba počas určitej doby. Aby bolo espreso perfektné, musí sa zladiť niekoľko vecí - kvalita kávových zŕn, umenie baristu a nádoba na servírovanie.

Je veľký rozdiel, či sa pery položia na "hodvábne hladký porcelán" ale na hrubý materiál, ktorý škrabe, dodáva Pogliani. Nepochybuje ale o tom, že káva so sebou sa stáva v rôznych variantoch v Taliansku stále obľúbenejšou. "V budúcnosti očakávame, že dopyt po nej porastie,"dodáva. 

Ďalším problémom je angažovanie sa amerického reťazca Starbucks. Na budúci rok otvorí prvú pobočku v Taliansku a v Miláne vôbec prvú pražiareň na európskej pôde. Aktivisti to považujú za útok na miestnu kávovú tradíciu. 

01 - Modified: 2017-11-27 12:40:27 - Feat.: 0 - Title: Pijete až štyri kávy denne? Na počudovanie robíte to správne pre zdravie, odkazujú odborníci
01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 05 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 08:49