Instagram/foodcoop
StoryEditor

V supermarkete pracujú zákazníci, jedlo potom majú za polovičnú cenu

19.04.2018, 11:10
Predstavte si obchod, kde zoženiete zeleninu, mäso a drogériu od miestnych farmárov len za polovicu ceny. Nereálne? Neziskový koncept predajní Coop ukázal, že to ide.

V predajniach Coop stačia tisíce stálych zákazníkov, ktorí si na seba raz do mesiaca oblečú uniformy pokladníkov, skladníkov alebo upratovačiek. A nič za to nechcú, píše iDnes.cz. Neziskový koncept Coop úspešne funguje napríklad v New Yorku, Paríži či Belgicku.

Predajňa v newyorskom Brooklyne je otvorená už od roku 1972. Nakupovanie v supermarkete s rozlohou tisíc metrov štvorcových s názvom Park Slope Food Coop je pre mnoho ľudí srdcovou záležitosťou.

"Výber je celkom malý, ale ceny sú veľmi dobré," pochvaľuje si na portáli Yelp pre hodnotenie služieb Chris, ktorý je členom družstva v New Yorku už desať rokov.

"Skvelé je korenie a sušené ovocie. Chodí vo veľkom balení, ale obsluha všetko rozdelí do malých vrecúšok. Môžete si kúpiť málo, alebo veľa, za fantastickú cenu, už od 39 centov. Tiež syry predávajú za polovičné ceny oproti konkurencii," opísal.

Christine zase oceňuje, že si v obchode za výborné ceny zaobstará bio čokoládu a majú široký výber zmrzlín, potravín od lokálnych farmárov alebo pív z minipivovarov. A zoženie aj ingrediencie na ázijskú kuchyňu.

​Keď prešla na zdravú stravu, utratila denne za nákupy v reťazci Whole Foods tridsať dolárov (v prepočte približne 24 eur). Tu si vraj za rovnakú cenu zaobstará kvalitné jedlo na tri dni.

"Ceny sú bezkonkurenčné, obchod je ale veľmi malý na to, koľko toho ponúka, takže si zákazníci zakaždým vzájomne prekážajú. Občas predajňou tiahnu dlhé rady, ktoré prevádzku ešte viac brzdia," uviedla.

Dopoludnia učiteľkou, popoludní pokladníčkou

Jednoduchý trik, ako nezvyčajne nízke ceny dosiahnuť, má jeden háčik. Aby ste nakúpili takto lacno, musíte byť členom družstva. A musíte sa každý mesiac stať na pár hodín "zamestnancom" predajne.

Napríklad obchod Coop v New Yorku má takých pracovníkov šestnásť tisíc. Sú medzi nimi učitelia, sociálni pracovníci aj účtovník. Aby zaistili kompletný chod predajne od objednávok po logistiku, obsluhu pokladní a skladu, musí každý odpracovať 2,45 hodiny mesačne. 

Samozrejme všetko má svoje pevné pravidlá. Ak neprídete na vopred plánovanú šichtu, môžu vás vylúčiť a strácate výhody, vyplývajúce z členstva. Predajne sú svojou povahou neziskové.

Marža je nastavená tak nízko, aby pokryla nevyhnutné náklady a zachovala sa výhoda nízkych cien. Vedľa radových členov má Coop voliteľné predstavenstvo, zložené z piatich ľudí, a tiež platených koordinátorov, prípadne ďalších manažérov.

Predajňa v newyorskom Brooklyne vznikla už v 70. rokoch dvadsiateho storočia. V tej dobe bol koncept pomerne rozšírený, čoskoro však tieto predajne takmer vymizli, alebo aspoň zrušili podmienku práce svojich členov bez nároku na odmenu.

Teraz, po odznení - ale aj v dôsledku - hypotekárnej a finančnej krízy, zažíva opäť predajňa v New Yorku boom. Má šestnásť tisíc členov a ďalších prestala prijímať. Bolo by to už nezvládnuteľné, pri pokladniach sa tvorili totiž štyridsaťminútové rady. 

Podobný koncept Coop nájdete aj v Paríži či inde na svete. Nový komunitný obchod Bees Coop teraz otvorili v belgickom Schaerbeeku. "Znižujeme náklady na prevádzku obchodu predovšetkým preto, aby sme finančne nezaťažovali výrobcu a dodávateľa produktov," vysvetlil spoluzakladateľ predajne Enrico de Sanso.

Členovia si podľa neho sami vyberajú dodávateľov, ktorí berú ohľad na životné prostredie, dodržiavajú princípy fair trade, nezneužívajú na prácu migrantov a ponúkajú férové ​​ceny.

"Keď sem prídete, nie je to len o nakupovaní. Stretnete ľudí, ktorých ste videli jeden deň v rade, a ďalší deň ich zbadáte pri pokladni, iní vybaľujú zeleninu," zhrnula svoje dojmy členka Lucia Ghilardi.

01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:32