Jedna zo špecialít, ktorá bola prezentovaná na Madrid Fusion Manila. Snímka: archív edition.cnn.com
Svet sa čoraz väčšmi nadchýna filipínskou kuchyňou. A nedávna gastro akcia Madrid Fusion Manila, jedna z najväčších svetových udalostí svojho druhu - o ktorej informuje portál edition.cnn.com - túto vášeň zaručene ešte posilní. Na jej 13.ročníku sa totiž (okrem iného) zišla aj špička avantgardných kuchárov zo Španielska, Filipín a viacerých ďalších ázijských krajín, aby predviedla najnovšie gastronomické trendy a techniky. A medzi nimi zahviezdili aj pochúťky, ktoré prekonávajú nepomenované gastronomické tabu. Reč je rybích spermiách.
A špecialita číslo dva: spermie z tuniaka. Snímka: archív edition.cnn.com
Šéfkuchárka rovnomennej reštaurácie Margarita Forés prezentovala špecialitu z tuniačích a Bruce Ricketts z podniku Mecha Uma zas využil spermie z makrely (ktoré, mimochodom, skombinoval s pyré z mungo fazuliek). A prečo sa do experimentovania s touto „časťou“ rýb vôbec pustili? Odpoveď znie: neodolateľný pomer chuti a ceny. Spermie z tuniaka totiž údajne veľmi nápadne pripomínajú foie gras a kilogram vyjde v prepočte len na 2,7 eura. Navyše: čím väčšiu časť zvieraťa využijete, tým je to etickejšie.
A vôbec, Filipíny sú na podobné špeciality experti: na Madrid Fusion Manila sa konzumovali aj vemená kráv a ošípaných, pričom Balut, vyvíjajúce sa kačacie embryo, svet pozná už dávno.