StoryEditor

Čokoláda sa hodí aj do slaných jedál. Tu sú recepty

19.03.2014, 23:05
Autor:
stlstl
Viete, čo má spoločné tekvica, fazule a kurča? Chuť všetkých sa geniálne dopĺňa s kakaom. Vyskúšajte.

Fazule s papričkami a horkou čokoládou


 

Prísady (6 až 8 porcií):
1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
1 šálka na kocky nakrájanej žltej cibule
1 šálka na kocky nakrájanej mrkvy
1 šálka na kocky nakrájanej červenej papriky
1/2 lyžičky mletej škorice
1 polievková lyžica mletého koriandra
1 plechovka (400 gramov) drvených paradajok
3 šálky zeleninového vývaru
4 šálky uvarenej tmavej fazule
1 až 2 papriky chipotle v omáčke (chipotle sú údením sušené Jalapeno papričky)
60 gramov nahrubo nasekanej horkej čokolády (s 80 až 85 percentami kakaa)
Ako na to:
Vo veľkom hrnci na miernom ohni rozohrejte olivový olej a dajte naň restovať cibuľu, mrkvu a papriku - kým nezmäknú. Pridajte korenie a ďalej varte, kým zelenina neskaramelizuje. Pridajte paradajky, neskôr vývar, fazuľu, chipotle papriky, priveďte k varu a nechajte na ohni 10 až 15 minút. Nakoniec vmiešajte čokoládu. Podávajte s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom.


Kura na čokoláde



Prísady (4 až 6 porcií):
1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
1 kura, rozrezané na kúsky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
1 šálka nakrájanej cibule
škorica
1 / 4 šálky sezamových semienok
3 polievkové lyžice mletej ostrej papriky
1 polievková lyžica mletého koriandra
2 polievkové lyžice mandľového masla
kôra a šťava z jedného pomaranča
2 šálky kuracieho vývaru
300 gramov horkej čokolády (so 60 až 70 percentami obsahu kakaa), nahrubo nasekanej
1/4 šálky opekaných tekvicových semienok, na ozdobu
Ako na to:
Predhrejte rúru na 160 stupňov. Do veľkej panvice vlejte olivový olej, vložte do nej kurča so soľou a korením a tri až štyri minúty ho opekajte z každej strany. Preneste ho na plech, prikryte fóliou a pečte asi 15 minút. Do poolejovanej panvice pridajte cesnak a cibuľu a restujte, kým nezmäknú. Pridajte škoricu, sezamové semienka a korenie a pražte do voňava. Postupne pridajte aj mandľové maslo, pomarančovú kôru a šťavu a kurací vývar a za stáleho miešania priveďte k varu. Varte asi 5 až 8 minút, kým omáčka mierne nezhustne. Napokon do nej vmiešajte čokoládu. Prelejte kura v rúre čokoládou a pečte asi 10 minút. Ozdobte tekvicovými semienkami a podávajte s hnedou ryžou, quinoou alebo prosom.

 

Pečené tekvice s kakaovo-korenistou omáčkou


Prísady (4-6 porcií):
6 šálok na kocky nakrájanej maslovej tekvice
1 polievková lyžica kokosového alebo olivového oleja
1 lyžička celej rasce
1 šálka smotany alebo kokosového mlieka
1 lyžička čierneho korenia
1 polievková lyžička kakaových bôbov
soľ podľa chuti
Ako na to:
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Kocky tekvice hoďte na naolejovaný plech spolu s rascou a nechajte 15 až 20 minút, kým skaramelizujú. Podrvte korenie a kakaové boby a pridajte ich do smotany. Omáčku duste na miernom ohni asi 10 minút. Pred servírovaním ňou prelejte tekvicu a dochuťte soľou.

Zdroj: care2.com

01 - Modified: 2006-03-03 07:50:00 - Feat.: 0 - Title: Izrael nechce trestať Palestínčanov za víťazstvo Hamasu
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 03 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 04 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami 05 - Modified: 2024-03-06 14:34:45 - Feat.: - Title: Pripomína rybí trh pri mori, nájdete ho však v centre Bratislavy. Chernomorka láka čerstvosťou a konceptom
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:06