StoryEditor

Zisťovali sme, čo pijú Slováci. A čo chutí svetu

29.12.2013, 23:02
Prečítajte si, ako to majú Slováci s alkoholom a čím najextrémnejším si zohrievajú hrdlo cudzinci.


Tvrdého alkoholu pijeme stále viac. Ilustračná snímka: archív


Čo pijú Slováci.

Spotreba alkoholických nápojov na Slovensku klesá. Za posledných 10 rokov sa podľa Štatistického úradu znížila zo 115 litrov na jedného obyvateľa v roku 2002 na 103,3 litra na obyvateľa v roku 2012. Dôvody? Dosť výrazný pokles spotreby piva. Na druhej strane, Slovákom o čosi viac chutí „tvrdé“ a víno. Ich spotreba za dekádu vzrástla.

Pijeme menej. Kvôli peniazom
Odborníci tvrdia: za všetko môžu ceny. „Najvýraznejší rast cien zaznamenalo pivo, ktoré je drahšie ako pred 10 rokmi takmer o 47 percent,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Naopak, víno zdraželo najmenej, iba o 15 percent. Liehoviny išli podľa analytičky hore takmer o tretinu.
Zdalo by sa teda, že vinári sa tešia. No nie je to celkom tak. „Spotrebiteľ reflektuje situáciu vo vlastnej peňaženke, kríza sa určite dotkla aj spotreby vína,“ tvrdí Jaroslava Kaňuchová-Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku.
Ľudia totiž radšej siahajú po lacnejších vínach a domáci producenti sú tak pod zvyšujúcim sa tlakom vín z dovozu. „Výrobu vína nepriaznivo ovplyvňuje aj obrovský dovoz, ktorý sa na trhu predáva ako slovenské víno za cenu, ktorú domáci výrobcovia nedokážu dosiahnuť,“ hovorí Kaňuchová-Pátková.
Na druhej strane však oceňuje, že sa objavuje čoraz viac uvedomelých konzumentov vína. „Už nečítajú len etiketu na prednej strane, ale aj to, čo je uvedené vzadu. Okrem ročníka ich napríklad zaujíma aj dátum plnenia,“ hovorí Ingrid Vajcziková, hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E.

Pivo stiahli nadol dane
Výrazný prepad spotreby piva si Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, vysvetľuje zvýšením spotrebnej dane, ale aj zlou ekonomickou situáciou. Priznáva aj zmenu preferencií slovenských konzumentov. Postupne sa čoraz viac piva vypije doma – z plechoviek, fliaš či dokonca PET fliaš. Čapovaného piva je približne 40 percent. „Rastie segment fľaškového a plechovkového piva na úkor čapovaného piva. Pred desiatimi, ale hlavne dvadsiatimi rokmi, tu bola hlavne kultúra pitia čapovaného piva. Málokto si kupoval plechovky a PET-ky vlastne ani neexistovali. Aj spotreba piva bola vyššia, lebo cena čapovaného piva bola nižšia,“ vysvetľuje Ladislav Kovács, podpredseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.
Okrem ceny nákupné správanie ovplyvňujú aj meniace sa spotrebiteľské návyky, ktoré kopírujú svetové trendy. Vďaka nim veľa konzumentov, najmä z radov najmä mladšej generácie, siaha po takzvaných europivách. Hitom posledných rokov sú Radlery a čoraz vyššej obľube sa tešia nealkoholické pivá.

Napriek klesajúcej spotrebe tvrdia pivári, že pivná kultúra v poslednom období zažíva renesanciu.
„Pozitívnym trendom je zvyšujúci sa záujem Slovákov o objavovanie rozmanitého sveta piva a rast záujmu o privátne značky, rôzne novinky a pivné špeciály, hovorí Hana Šimková, manažérka korporátnych vzťahov Heineken Slovensko. Ako huby po daždi zas po celom Slovensku rastú  malé pivovary a pivovarské reštaurácie, ktoré sa tešia značnej popularite. „Veľké pivovary bojujú s výrazným poklesom produkcie už 3 – 4 roky, naopak, malým nezávislým pivovarom sa začína dariť a produkcia im postupne rastie, pochvaľuje si Kovács. Tento trend víta aj Hurná. Malé reštauračné pivovary podľa nej obohacujú pivnú kultúru a výborne spájajú konzumáciu piva s gastronómiou a sú tiež zaujímavým dôkazom inovačného potenciálu priemyslu.

Infobox:
- Pivo dnes na Slovensku vyrábajú štyri slovenské priemyselné pivovary. Malých nezávislých pivovarov je 28.
- Pivovarníctvo celkovo vytvára na Slovensku takmer 16 000 pracovných miest, a to najmä v HORECA segmente, maloobchode, v poľnohospodárskej výrobe a v ďalších sektoroch.
- Až  85 % surovín na výrobu piva pochádza priamo zo Slovenska.

Spotreba alkoholu na Slovensku:
                     2002        2012
Pivo             92,3         78,2
Víno             13,9         15,5
Liehoviny     8,8             9,6


Čo pije svet. Najextrémnejšie drinky

Nápoje s vysokým obsahom alkoholu

Za posledné roky sa zvýšil dopyt po nápojoch, ktorých obsah alkoholu siaha až k 98 percentám. Cieľom týchto produktov, aspoň väčšiny z nich, nie je konzumentov rýchlejšie opiť, ale dať im možnosť vychutnať si výraznejšiu arómu a chuť, ktoré nie sú potlačené množstvom pridanej vody. Na etikete bulharskej vodky Balkan 176 s obsahom alkoholu 88 percent  nájdete 15 varovaní týkajúcich sa nebezpečenstva konzumácie alkoholu v tehotenstve, pred jazdou automobilom a jedna výstraha je dokonca napísaná Breillovým písmom.

Mezcal

Niektorí výrobcovia mezcalu, mexického destilátu z agáve, pridávajú pri fľaškovaní do fliaš červíka. Nie je známe, prečo sa larva motýľa do fliaš pridáva. Niektoré zdroje tvrdia, že je to marketing a cieľom  je zvýšiť záujem o produkt a predaj, iné vravia, že červ dokazuje pripravenosť produktu na konzumáciu a nájdu sa i takí, ktorí veria, že larva zlepšuje chuť tohto nápoja.

Kvass

Netradičný nápoj, ktorý je vyrobený kvasením tmavého ražného chleba. Nápoj má nízky obsah alkoholu (okolo jedného percenta) a je v Rusku a Ukrajine považovaný za nealkoholický, ktorý miestni vyhľadávajú najmä v letných mesiacoch.

Hadie víno

Medzi najbizarnejšie nápoje určite patrí obilný destilát z Vietnamu, v ktorom sa počas niekoľkých mesiacov lúhuje jedovatý had, ktorého jed etanol časom zneutralizuje.  Ďalší spôsob, ako sa tento nápoj podáva, je zmiešanie miestneho destilátu so žlčou a s krvou čerstvo zabitého hada.

Baby Mouse Wine

Tento, pravdepodobne najnechutnejší tradičný čínsky nápoj lieči všetky choroby od astmy cez problémy s pečeňou. Najviac trojdňové myši sa živé vložia do  fľaše s destilátom, kde sa nechajú fermentovať jeden rok.


Miešané nápoje
Všetci poznáme nápoje ako Zombie či Long Island s obrovským množstvom alkoholu alebo horiaci shot B52. Pre „pravých gurmánov“ je toto len začiatok večera. S ďalšími objednávkami sa mení nielen objem alkoholu v krvi a zloženie, ale najmä názvy jednotlivých nápojov. Skúste sa barmana vo vašom obľúbenom bare opýtať na nápoje ako Pomsta starej matere, Sperma, Orgazmus, Špinoš či Prairie Oyster.

Niektoré z objednávok podgurážených hostí, ktorí chcú viac:
Bloody Tampon – kombinácia whisky, tequily, vodky, citrónovej šťavy, smotanového likéru a zeleninovej šťavy s podivnou konzistenciou a červeno-bielou farbou
Smoker’s Cough – kombinácia Jägermeistra a majonézy, ktorá nielen nevkusne vyzerá, ale aj hrozne chutí
Hot Mexican Hooker – kombinácia tequily, tabasca a šťavy z tuniaka
Mozoček – kombinácia broskyňového a smotanového likéru s grenadínou, ktorá vám v pohári vytvorí jedinečný mozog mimozemšťana...

Maroš Petrikovič, lektor barmanských kurzov

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 14:23